2.5 dl kuszkusz
2,5 dl víz
kevés só
1/2 kk olaj
A kuszkusz elkészítéséhez csak forró vízzel kell a száraz tésztaszemeket felönteni. Mivel manapság a boltokban előgőzölt állapotban árulják (ez valami
olyasmi, mint amit pl. a gyors rizs esetében csinálnak a rizzsel), ezért főzni egyáltalán nem szükséges.
A kuszkusz és a forrásban lévő víz arányára 1:1 és 1:1,5 között javasolt. Előbbi esetben egy pohár kuszkuszhoz egy pohár forró víz, míg a második esetben
másfél pohár forró víz megy. Szerintem a kuszkusz igazán pergősen jó, és ehhez tökéletesen elég az 1:1 arányú elkészítés.
Vegyél egy hőálló tálat, és öntsd bele a száraz kuszkuszt. 4 személyre kb. egy bögre (2,5 dl vagy kb. 250 g) kuszkuszt számolj.
Öntsd föl ugyanannyi forró vízzel, ízlés szerint adj hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat. Én még nagyon kevés sót is szoktam ilyenkor a kuszkuszra tenni.
Zárd le légmentesen műanyag fóliával. A gőzben azonnal párolódni kezd a kuszkusz, és szemmel látható, ahogy magába szívja a forró vizet.
Semmit mást nem kell vele csinálni, 5 perc alatt magába szívja a vizet és kész. Egy villával lazítsd fel a szemeket, hogy szép, pergős kuszkuszt kapj.
A kuszkuszt (pirítás nélkül) öntsük egy fedeles edénybe, keverjük el sóval, tetszés szerint fűszerekkel, és nyugodtan pár marék mazsolával is.
Egyszerűen fel kell önteni forrásban lévő folyadékkal (víz vagy alapé), lefedni, és állni hagyni 8-10 percig. A folyadék mennyisége mindig a
kuszkusz űrtartalmának másfélszerese, vagyis, ha egy kétdecis bögrényi kuszkuszt használunk, ahhoz 3 deci folyadékra lesz szükség. (Ez a nálunk általában
kapható előgőzölt kuszkuszra igaz, érdemes ellenőrizni a csomagoláson, hogy ilyennel van-e dolgunk.
A másfélszeres folyadékmennyiség mellett erre utal az is, ha azt írták rá, hogy 5-10 perc áztatás kell neki)
A várakozás végére a kuszkusz felszívta az összes folyadékot, ekkor egy villával (vagy akár kézzel) szemesre kell szétkeverni.
Ekkor hozzálöttyintünk valamennyi olivaolajat (vagy közédobunk pár vajkockát), és azzal is elkeverjük.
A fűszerezése tényleg szinte bármi lehet, de adódik az arabos vonal, fahéjjal, római köménnyel, cayenne borssal, kurkumával.
Ha éppen van kéznél, akár egy gránátalma magjait is belekeverhetjük miután elkészült - nagyon jól fog kinézni, és az ízéhez is passzol.
Jó köret mindenféle szaftos kajához, illetve minden olyasmihez, amihez el tudjuk képzelni a rizst.
A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, majd vékonyan felkarikázzuk. Kikenünk vajjal egy sütőtálat. A burgonya- és hagymakarikák felét egymásra csúsztatva, váltakozva lerakjuk a tá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA főtt krumplikat baconbe tekerjük. Egy magas oldalú tepsiben egymás mellé fektetjük őket. Besamell mártással leöntjük. A tejet felforraljuk egy edényben, vigyázva, hogy ne ég...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes3 dl tejet,kikeverünk annyi liszttel,hogy palacsinta tésztánál kicsit sűrűbb legyen. Hozzáadunk egy mokkáskanálnyi sütőport,kb 25-30 dkg nagy lukú reszelőn lereszelt párizsit,fél t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom, és még melegen krumplinyomóval áttöröm. Amíg hűl a krumpli, megtisztítom a medvehagymát, alaposan leöblítem, jól lecsepegtetem és nem t...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes