menu

Családireceptkönyv.hu

Kuszkusz


Írta:

Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2.5 dl kuszkusz
2,5 dl víz
kevés só
1/2 kk olaj

Elkészítés:


A kuszkusz elkészítéséhez csak forró vízzel kell a száraz tésztaszemeket felönteni. Mivel manapság a boltokban előgőzölt állapotban árulják (ez valami
olyasmi, mint amit pl. a gyors rizs esetében csinálnak a rizzsel), ezért főzni egyáltalán nem szükséges.

A kuszkusz és a forrásban lévő víz arányára 1:1 és 1:1,5 között javasolt. Előbbi esetben egy pohár kuszkuszhoz egy pohár forró víz, míg a második esetben
másfél pohár forró víz megy. Szerintem a kuszkusz igazán pergősen jó, és ehhez tökéletesen elég az 1:1 arányú elkészítés.

Vegyél egy hőálló tálat, és öntsd bele a száraz kuszkuszt. 4 személyre kb. egy bögre (2,5 dl vagy kb. 250 g) kuszkuszt számolj.
Öntsd föl ugyanannyi forró vízzel, ízlés szerint adj hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat. Én még nagyon kevés sót is szoktam ilyenkor a kuszkuszra tenni.
Zárd le légmentesen műanyag fóliával. A gőzben azonnal párolódni kezd a kuszkusz, és szemmel látható, ahogy magába szívja a forró vizet.
Semmit mást nem kell vele csinálni, 5 perc alatt magába szívja a vizet és kész. Egy villával lazítsd fel a szemeket, hogy szép, pergős kuszkuszt kapj.

A kuszkuszt (pirítás nélkül) öntsük egy fedeles edénybe, keverjük el sóval, tetszés szerint fűszerekkel, és nyugodtan pár marék mazsolával is.
Egyszerűen fel kell önteni forrásban lévő folyadékkal (víz vagy alapé), lefedni, és állni hagyni 8-10 percig. A folyadék mennyisége mindig a
kuszkusz űrtartalmának másfélszerese, vagyis, ha egy kétdecis bögrényi kuszkuszt használunk, ahhoz 3 deci folyadékra lesz szükség. (Ez a nálunk általában
kapható előgőzölt kuszkuszra igaz, érdemes ellenőrizni a csomagoláson, hogy ilyennel van-e dolgunk.
A másfélszeres folyadékmennyiség mellett erre utal az is, ha azt írták rá, hogy 5-10 perc áztatás kell neki)
A várakozás végére a kuszkusz felszívta az összes folyadékot, ekkor egy villával (vagy akár kézzel) szemesre kell szétkeverni.
Ekkor hozzálöttyintünk valamennyi olivaolajat (vagy közédobunk pár vajkockát), és azzal is elkeverjük.

A fűszerezése tényleg szinte bármi lehet, de adódik az arabos vonal, fahéjjal, római köménnyel, cayenne borssal, kurkumával.
Ha éppen van kéznél, akár egy gránátalma magjait is belekeverhetjük miután elkészült - nagyon jól fog kinézni, és az ízéhez is passzol.

Jó köret mindenféle szaftos kajához, illetve minden olyasmihez, amihez el tudjuk képzelni a rizst.

Kuszkusz

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Janee
Fűszeres, szaftos serpenyős krumpli
Fűszeres, szaftos serpenyős krumpli

Mossuk meg a krumplit alaposan, ne hámozzuk meg. Vágjuk nagyobb kockákra, és sózzuk meg. Hagyjuk állni tíz percig. Forrósítsuk fel az olajat egy jó minőségű, tapadásmentes, nagy w...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Tojásos-újhagymás sült rizs
Tojásos-újhagymás sült rizs

A tojásokat felverjük, megsózzuk és egy serpenyőben tojáslepényt sütünk belőle. Ügyeljünk rá, hogy a tojás ne száradjon ki, inkább maradjon lágyabb állagú. A lepényt egy fakanállal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dóra
Pirított kelkáposzta baconnel és dióval (paleo)
Pirított kelkáposzta baconnel és dióval (paleo)

A bacont felkockáztam, és egy serpenyőben elkezdtem sütni. Mikor már majdnem kész volt, hozzáadtam a durvára vágott diót, és együtt készre pirítottam őket. Kiszedtem őket egy edény...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Párolt rizs kukoricával
Párolt rizs kukoricával

1. Elkészítjük a párolt rizst, és mielőtt elzárjuk alatta a gázt, tegyünk hozzá ½ doboz kukoricakonzervet. 2. Amíg a rizs melegen áll, a kukorica is átmelegszik. 3. Tálalás...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk