menu

Családireceptkönyv.hu

Magos, fonott császárzsemle (Max receptje)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg (2,5 dl) tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
35 dkg sima liszt
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanálnyi só
a kenéshez egy felvert, kisebb tojás, a szóráshoz magkeverék (szezám-, len- és tökmag keveréke)

Elkészítés:


A tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 15 percet. Ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, és felhabzik.
Adjuk hozzá a lisztet, a sót és az olíva olajat. Dagasszunk belőle puha, lágy tésztát. Ha kevés lenne a liszt, adjunk még hozzá lisztet.
A tésztát vegyük 6 egyforma részre (~11 dkg/db), és formázzunk belőle gombócokat. Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra, az aljába tegyünk hideg vizet egy tálkában.
A gombócokból sodorjunk 40-50 centis rudakat. A rudakból formázzuk meg a zsemlét. Fogjunk a kezünkbe egy rudat, csináljunk rá egy hurkot. A hurokból kilógó véget hajtsuk vissza. Ami alul lóg ki, azt felül kell vissza fordítanunk hurokba, ami felülre került, azt alul. Akkor lett jó a fonásunk, ha öt szalag látszik a zsemlén. Tegyük a zsemlét sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk pihenni 15 percet. Kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg magkeverékkel, tegyük a forró sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.

Magos, fonott császárzsemle (Max receptje)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kakaós csiga
Kakaós csiga

Ezeket összekevertem, 1,5 órát kelesztettem. Lisztes felületen kinyújtottam, margarinnal megkentem a tésztát, megszórtam cukros kakaóval, feltekertem. Sütőpapíros tepsire tettem a...

Elkészítési idő: 2,5-3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Napraforgó
Napraforgó

A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot. A tésztához a szokásos módon a kenyérsütőgép üstjéb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Brigi
Kelt tészta
Kelt tészta

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben. Egy nagyobb tálba mérjük az előzőleg átszitált lisztet, hozzáadjuk a sót és belemorzsoljuk a 3 dkg vajat/margarint. M...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Egyszerű kefires kifli
Egyszerű kefires kifli

Az élesztőt a 2 dl langyos vízbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük. A finomlisztet átszitáljuk, hozzámérjük a réteslisztet, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, sót, elke...

Elkészítési idő: 3 ora
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk