kb. 350 ml meleg víz, de nem forró!
30 g bio vaj
500 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
kb. 1 evőkanál cukor/méz
kb. 1 teáskanál só
2 teáskanál kenyér fűszerkeverék
1,5 teáskanál szárított élesztő
Beleöntjük a vizet, hozzátesszük a kimért bio vajat.
Fontos: mindig alulra tesszük a folyékony hozzávalókat, majd a száraz adalékokat, és végül az élesztőt!
Rászitáljuk a lisztet. Itt az ideje, hogy eláruljam: igen, bele kell szitálni, nem elég szórni. A szitálás során nemcsak a szennyeződéseket tudjuk szétválasztani a liszttől, hanem szitálás közben levegőt keverünk a lisztbe, amitől a kenyér lazább és magasabb lesz.
A közepébe, egy kis mélyedésbe beletöltjük az élesztőt, a sarkaiba pedig a sót, a cukrot és a fűszerkeveréket.
Majd elindítjuk a teljes kiőrlésű programot.
Az élesztőt felfújtatjuk egy kis tejbe a kanal cukorral, majd az összes fenti anyagot,összedolgozzuk,puha tésztát kapunk, amit hagyunk kelni, duplájára. Mikor megkelt, kiboritjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Összekeverjük a liszteket, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az aszkorbinsavat és a sót. Hozzáöntjük az élesztős...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre. 2 Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat s...
Elkészítési idő: 15+90 perc Nehézség: Könnyű