35 dkg finomliszt,
10 dkg rétesliszt,
10 dkg porcukor,
1 púpos teáskanál szódabikarbóna,
2 teáskanál kakaó,
1/2 kávéskanál fahéj,
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
csipetnyi őrölt gyömbér (elhagyható),
pár csepp citrom- vagy narancslé (elhagyható),
1 tojás +
1 sárgája,
1 evőkanál tejföl,
15 dkg akácméz,
8 dkg vaj vagy zsír (margarin nem jó)
A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük.
A vajat meglágyítjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. A mézet kicsit felmelegítjük (kb. 50°C), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Ebbe jön a tojás, + a sárgája, a tejföl –ezeket fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat formázunk, és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert kb. duplájukra dagadnak, és 8-10 perc alatt megsütjük.Forrón bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
Máz a fenti adaghoz: 1/2 tojásfehérjét 3 adagban villával elkeverünk 120 g porcukorral. Nem szabad habosítani, csak oszlassuk el.
Dagasztás után 20 perc pihenés majd átdagasztás. Ezt követően kétszeresére kelesztettem. Megformáztam, sütő lemezen ismét kétszeresére kelesztettem. 250 fokon 20 percig sütöttem. M...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 180C-ra alsó felső sütésen. A tojások fehérjét felvertem kemény habbá a sárgáját kikevertem a túróval a sütőporral és a sóval. Ezután a habot óvatosan beleke...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűMelegítsd elő a sütőt 180 fokra és tegyél sütőpapírt egy tepsire. Szedj rózsáira egy fél fej karfiolt, mosd meg, és tedd egy késes aprítóba. Addig morzsold, míg rizsszerű állaga...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű