A tésztához
500 g teljes kiőrlésű búzaliszt
350 ml víz - langyos
7 g élesztő (instant)
1 evőkanál akácméz
1 teáskanál só
1 marék tökmag
1 marék napraforgómag
A tetejére
tökmag
napraforgómag
Kimérjük a hozzávalókat. A dagasztáshoz tálas mixert szoktam használni, dagasztókarral. Persze kézzel is dagaszthatunk, így viszont sokkal egyszerűbb és könnyebb. :) A lisztet a tálba szitáljuk. A langyos vízbe teszünk egy evőkanál mézet, beleszórjuk az instant élesztőt, elkeverjük, majd 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Tipp az élesztő felfuttatásához, hogy lehetőleg keskeny, magas falú edénybe tegyük, és akkorába, amiből majd nem tud kifutni. Én a mikróba szoktam betenni pihenni, anélkül persze, hogy bekapcsolnám, mivel ott nem tudja megcsapni a hideg és letakarni sem kell.
2
Miután felfutott az élesztőnk, bekapcsoljuk a gépet közepes fokozatra és elkezdjük a liszthez adagolni az élesztős vizet. Amikor már kezd összeállni a tésztánk, beleszórjuk az egy teáskanál sót és a magvakat. Összesen kb. 15 percen át dagasztjuk a tésztát, míg szépen elválik az edény falától. Minél tovább dagasztjuk, annál jobb lesz a tésztánk. :)
3
Amikor készen van, kivajazunk és kilisztezünk vékonyan egy kenyérsütő formát. Én egy kb. 30x11 centiméteres formát szoktam használni, mindenféle bevonat nélkülit. A tésztát hengeres alakúra
formázzuk és belehelyezzük. Kicsit kilapogatjuk, közben rászorjuk a tetejére szánt tökmagot és napraforgó magot és finoman belenyomkodjuk, hogy majd sülés után ne peregjen le a tetejéről. Miután beletettük a tésztát a formába, hideg vizes kézzel meglapogatjuk a tetejét.
4
Az így elkészült tésztát most 1 órára eltesszük keleszteni. A lényeg, hogy huzat mentes, lehetőleg meleg helyre tegyük, és míg kel, ne nézegessük, mert ha hideget kap, összeesik a tésztánk. Bírjuk ki azt az egy órát. :) Én egyébként erre a célra is a mikrót szoktam használni. Lényeges persze, hogy szóljuk otthon a többieknek, hogy most ne akarjanak mikrózni. :)
5
Amikor a tészta kelési idejének kb. felénél járunk, bemelegíthetjük a sütőt 180 C fokra. A bemelegedett sütő aljába teszünk egy mélyebb
tepsit, melyet megtöltünk vízzel. A gőz, ami a sütő aljában lévő vízből párolog majd, segíteni fog hogy szép egyenletes legyen a kenyerünk héja. A sütő nyitásánál a forró gőzzel majd vigyázzunk.
6
A megkelt tésztát a bemelegedett sütőbe tesszük és kb. 35 percig sütjük, hogy szép aranybarna és ropogós legyen a héja. Miután megsült, a kenyeret a formából azonnal kivesszük, mert különben az oldala átvizesedik, a kenyerünk tönkremegy. Egy nagyobb deszkára helyezünk két fakanalat és erre tesszük a kenyeret, hogy ne érjen le az alja, egyenletesen tudjon hűlni. Ha van rácsunk, az még jobb, akkor azon hűtsük ki. Miután kihűlt, már ehetjük is a saját készítésű, friss házikenyerünket. :)
Ha eddig még nem sütöttél otthon kenyeret, akkor itt az ideje, hogy belefogj, hiszen nincs is finomabb egy igazi házikenyérnél. :) Meglátod, hogy nem nagy ördöngősség. A végeredmény pedig egy mindenféle adalékanyagoktól mentes, jó állagú kenyér, ami sokkal finomabb és sokkal olcsóbb, mint a boltban kapható kenyerek.
1. A hozzávalókat belepakoltam a kenyérsütőbe és elindítottam a dagasztás programot. 2. Másfél óra múlva bemelegítettem a sütőt 160 fokra, elővettem a muffinsütőt, kikentem vaj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűösszedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétszer 40 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben el...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóiból lágy, kelt tésztát készítünk. Duplájára kelesztjük, majd annyi részre osztjuk, ahány db brióst szeretnénk készíteni. Gömbölyítjük és 15 percig pihentetjük....
Elkészítési idő: 1óra30 perc Nehézség: Könnyű