75 dk liszt
3 dl víz
2 evőkanál tejföl ( lehet joghurt )
Diónyi zsír ( vagy 2 evőkanál étolaj)
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
Élesztőt cukorral 3 dl vízzel kikeverni (nem kell felfuttatni )
Mindent egybe keverőtálba adagolni, dagasztani jó
Duplájára keleszteni , kissé lisztezett deszkára borítani darabolni ( 3 db 40 dkg a bagett ) ( 4 db 10 dkg zsemle ) jön ki belőle.
Bagetteket hajtogatni hosszúkás formára 15 cm
hosszúra ,nem kell még formázni ,i 10 percig keleszteni , utána sodorjuk ki tepsi hosszára két vége csúcsos legyen sütőpapírral bélelt tepsibe rakni. sütőpapírt 3 cm csíkokra hajtani és közé tenni nem tud összekelni , letakarva 25 perc kelesztés , sütőt 220 fokra előmelegíteni bagetteket bevagdosni vízzel spriccelni sütni 10 percig majd hőt visszavenni 190 fokra még 15 - 20 perc sütés ( nem kell gőzös sütés )
Zsemléket formázni , sütőpapírral bélelt tepsibe rakni letakarva szintén 25 perc kelesztés , vízzel spriccelni 220 fokon sütni 7- 8 perc majd 200 fokon kb 10 perc .
Bagetteket sütjük először , zsemlés tepsit hűtőbe tesszük míg a bagettek sülnek ne , hogy túlkeljen.
A dagasztóba én mindig a sót teszem alulra, rámérem a lisztet, majd belemorzsolom az élesztő és rá a folyadék,. bele reszelem a fokhagymát. Alaposan kidagasztottam, a kelesztő tál...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűA liszteket kimérem, hozzáadom a sót,a burgonyapelyhet,összekeverem,majd a közepébe mélyedést készítek. Az élesztőt a cukros,lisztes langyos vízben felfuttatom,majd a liszt közepéb...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tej felében a cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztává gyúrjuk (csak egy pár percet vesz igénybe, nagyon szépen összeál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát dagasztok, egy kicsit lágyabbat, mint a kenyérnél. Kiolajozott kelesztő tálba teszem, hagyom duplájára kelni. Lisztezett felületre borítom, majd négy egyfor...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű