Gyúrt tészta:
15 dkg finomliszt
1 k.k. sütőpor
1 tojás
6 dkg vaj vagy margarin
1 t.k. vaníliaaroma
Piskóta:
5 tojás
6 e.k. porcukor
6 e.k. finomliszt
1 k.k. sütőpor
1 e.k. kakaópor
Krémhez:
6 dl cukrászhab
2 cs. habfixáló
40 dkg mascarpone
20 dkg étcsoki
20 dkg tejcsoki
25 dkg gesztenyemassza
rumaroma
10 dkg rumos meggy, vagy meggy rumaromába áztatva, majd lecsepegtetve
Gyúrt tészta:
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, sütőport, vajat, tojást és az aromát, majd összegyúrjuk az egészet. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet. A forma aljára terítsünk sütőpapírt, majd kézzel egyenletesen nyomkodjuk bele a tésztát. Villával szurkáljuk meg pár helyen, majd kb. 25 perc alatt süssük készre és utána hűtsük ki teljesen.
Piskóta:
A sütőt 175 fokra melegítsük elő. Készítsünk két habzsákot egyforma nagyságú fejjel. A végét hajtsuk vissza és állítsuk egy-egy magasabb pohárba. Készítsük elő egy nagy gáztepsit vagy egy közepes és egy kisebb tepsit és a 28 cm-es tortaformát, majd tegyünk bele sütőpapírt.
A tésztához az egész tojásokat egy csipet sóval kezdjük el felverni, majd adjunk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá (amíg a térfogata meg nem nő és ki nem fehéredik). Ekkor adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és alacsony fokozaton keverjük a masszát csomómentesre.
Osszuk a kész masszát két részre és az egyik felébe keverjük bele a kakaóport, majd óvatosan keverjük el, a habot nem összetörve.
A két masszát kanalazzuk a két habzsákba. Az egyik színűvel a tepsibe átlósan, egymástól távolabb csíkokat húzunk, majd a másik színűvel kitöltjük a kész adagokat. 10 perc alatt süssük készre.
A tortaformába az egyik színű masszával rajzoljunk csíkokat, majd a másik színűvel töltsük ki és süssük ezt a lapot is 10 percig. A két lapot hűtsük ki, majd húzzuk le róla a papírt.
Krémek:
A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd csomómentesen keverjük el benne a mascarponét. A gesztenyét törjük össze ízlés szerinti rummal, majd a habos-mascarponés krém 1/3-át adjuk hozzá és keverjük jól el.
Az étcsokit olvasszuk fel majd adjuk hozzá a hab 1/3-át és ezt is keverjük jól el. A tejcsokit is olvasszuk fel, majd keverjük össze a hab maradékával.
Összeállítás: A gyúrt lapot hagyjuk benne a formába, ha nem kapcsos, akkor tegyük egy tálcára és tegyünk rá vissza a tortakarikát.
A piskótát vágjuk csíkokra, majd tegyük ki körben a karika falát vele. Ha marad piskóta, azt együk meg.
A linzeres lapra kenjünk rá az étcsokis krémet egyenletesen, majd simítsuk rá a gesztenyés krémet és nyomkodjuk enyhén bele a lecsepegtetett meggyet, ennek a tetejére simítsuk rá a tejcsokis krémet.
A felesleget, ha van vágjuk le egy éles késsel, majd tegyünk rá a kerek lapot.
Pár órára vagy egy éjszakára tegyük hűvös helyre vagy hűtőbe.
Sárga lap: 5 tojás sárgája, 7 evőkanál cukor, 5 cl víz és 5 cl olaj. Habosra kikavarjuk. Hozzáadunk 7 ek. lisztet és az 5 tojás kemény habját. Barna lap ugyan úgy készül, min...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA Ramát egy bögrében beteszem a mikróba 1 percre. Közben jól összekeverem a lisztet a cukorral, sóval és a sütőporral. A halom közepébe egy kisebb mélyedést csinálok, abba öntöm a...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA gombóc hozzávalóit összeturmixoljuk (nagyon picit lágyabb állagot kell kapjunk, mint amikor vízben főzzük ki a gombócokat), majd egy jénaiban rétegezzük: darált paleo keksz + túr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2,5 dl vizet felforralunk, hozzáolvasztjuk a sertészsírt, csipetnyi sóval ízesítjük, és elkeverjük benne a lisztet. Alaposan kidolgozzuk, és félretesszük. Amikor már teljesen kihűl...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű