Sárga piskóta: 3 db tojás, 3 ek cukor, 3 evőkanál finomliszt
Diós piskóta: 3 db tojás. 3 ek cukor, 2 evőkanál finomliszt, 2 dkg dió (darált)
Kakaós piskóta: 3 db tojás, 3 ek cukor, 2 evőkanál finomliszt, 1 ek cukrozatlan kakaópor
Szirup: 1 dl víz, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 3 ek rum, 1 db citrom reszelt héja
Krém: 2 tasak vaníliás pudingpor (főzős), 8 dl tej, 3 db tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 g zselatin
Díszítés: 5 dl habtejszín (pl. Hulala), 2 dkg dió (darált), 5 dkg étcsokoládé, 1 ek napraforgó olaj
Piskótalapok:
Egyenként megsütjük a 3 piskótát.
Sárga piskóta: 3 tojásból, 3 ek. cukorból, 3 ek. lisztből. A tojások sárgáját a cukorral, robotgéppel habosra keverjük. Fakanállal hozzáforgatjuk a lisztet, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformában 10-15 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Diós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 2 ek. darált dió. Ugyanúgy készül, mint a sárga piskóta.
Kakaós piskóta: 3 tojás, 3 ek. cukor, 2 ek. liszt, 1 ek. kakaópor. Az előzőekhez hasonlóan készítjük.
zirup:
A sziruphoz az összes hozzávalót összeforraljuk, kihűtjük. A szintén kihűlt tortalapokat átkenjük a sziruppal, és a mazsolát is egyenletesen elosztjuk a lapokon.
Krém:
A pudingporokat a tojások sárgáival, a cukorral, zselatinnal, kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is, és lángelosztó szitát alá téve sűrűre főzzük. A felvert tojásfehérjéket a még forró krémbe keverjük. Hagyjuk kicsit hűlni, de mielőtt megdermedne, összeállítjuk a tortát.
Alulra tesszük a kakaós lapot, megkenjük a krém 1/3-ával. Erre kerül a diós lap, a krém harmada, majd a sárga piskóta. A torta tetejét és az oldalát is bevonjuk krémmel. Lehet még a lapok közé durvára vagdalt diót szórni.
Díszítés:
A torta oldalát darált dióval bepanírozzuk.
A tejszínhabot felverjük (ha Hulalát használunk, nem kell bele fixáló, nem fog összeesni másnap sem), és a nagyobb részével bevonjuk a torta tetejét. A maradék tejszínből habzsák segítségével rózsákat nyomunk körbe a torta szélére. Minden tejszínrózsára egy szem mazsolát teszünk (nekem maradt a szirupban főzöttből).
A csokit az olajjal felolvasztjuk (pl. mikróban), és a torta tetejére csorgatjuk, behűtjük. Jót tesz neki, ha 1 éjszakát áll a hűtőben.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, sárgáját a cukorral kikeverjük, belekeverjük a diót, lisztet, citromhéjat, vaníliás cukrot is, majd beleforgatjuk a habot. Torta formába önt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTöltelék előkészítése: Az almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A diót apróra vágjuk, a cukorral és fahéjjal összekeverjük. Tészta készítése: A vajat a cukorral és a vaníl...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA tésztát összegyúr, 30 percre hűtőbe tesz. Közben a tölteléket összekever géppel. A cseresznyét a végén beleforgat. Kisebb tortaformát kivajaz, vékony tésztát belenyújt, legyen e...
Elkészítési idő: 1.5 óra Nehézség: NehézA tortalaphoz az egész tojásokat mély tálba ütjük, és a cukorral habverővel (mixerrel, robotgéppel) kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a mennyiség háromszorosára nőtt, és annyira ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű