Hozzávalók:
A tésztához:
80 dkg liszt
40 dkg vaj
15 dkg porcukor
6 tojás sárgája
2 dl bor
Csipet só
Almatöltelék:
1,5 kg alma meghámozva, szeletelve
1 ek méz
2 ek cukor
2kk fahéj
1 kk szegfűszeg (ha őrölt, szerintem akkor elég ½ kk is)
2,5 dl bor
Az almát mézzel, cukorral, borral, fahéjjal, szegfűszeggel megpárolom. Nem szabad túlfőzni. Szűrőbe teszem és teljesen lecsepegtetem, a lecsepegő bort használom a dióhoz. Kiszedem belőle a szegfűszeg darabokat, ezután keverem bele a zsemlemorzsát.
Máktöltelék:
35 dkg mák darálva
2 narancs héja belereszelve
4 ek baracklekvár
20 dkg cukor
10 dkg mazsola,
2 dl bor
Felfőzöm és elkeverem benne a lekvárt.
Szilvalekvár:
5 dl házi szilvalekvár
20 dkg aszalt szilva felaprítva
Diótöltelék:
35 dkg dió
10 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 tábla étcsokoládé
1,5 dl bor
A diót durvára darálom, majd a többi hozzávalóval együtt felfőzöm.
Érdemes az édességét ellenőrizni (mindegyik tölteléknek), mert van aki édesebben szereti, lehet még több cukrot tenni bele.
Az eredeti receptben nincs aszalt szilva, de mióta kipróbáltuk így, azóta mindig teszünk bele, nagyon finom lesz tőle.
Minden tölteléknek teljesen hidegnek kell lennie!
A tésztát öt részre osztom és akkorára nyújtom, mint a tepsi mérete. Sütőpapírral kibélelem a tepsit, erre kerül az első réteg tészta, majd rá a töltelék a legfelső réteg a szilvalekvár legyen, a tetején a tésztával. Megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, majd 150 C-ra előmelegített sütőben sütjük 3 órán keresztül.
180 fokra melegítjük elő a sütőt. A tortalaphoz bevajazunk és belisztezünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát. Átszitáljuk a lisztet és összekeverjük a kakaóporral, a szódaporral és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zselatint áztassuk be hideg vízbe, hagyjuk jól megduzzadni, majd annyit melegítsük, amíg feloldódik ( forralni nem szabad). Hagyjuk hűlni. A tésztához robotgéppel keverjük össze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA banánt villával összetorni es a többi hozzávalót belekeverni. Sutopapirra kis halmokat rakunk egy kanállal amit utana kicsit kilapitunk, hogy keksz formát kapjunk. 180 foko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást a cukorral, a citrom levével és héjával és a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a tejfölt. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megszórjuk meggyel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű