Hozzávalók:
A tésztához:
80 dkg liszt
40 dkg vaj
15 dkg porcukor
6 tojás sárgája
2 dl bor
Csipet só
Almatöltelék:
1,5 kg alma meghámozva, szeletelve
1 ek méz
2 ek cukor
2kk fahéj
1 kk szegfűszeg (ha őrölt, szerintem akkor elég ½ kk is)
2,5 dl bor
Az almát mézzel, cukorral, borral, fahéjjal, szegfűszeggel megpárolom. Nem szabad túlfőzni. Szűrőbe teszem és teljesen lecsepegtetem, a lecsepegő bort használom a dióhoz. Kiszedem belőle a szegfűszeg darabokat, ezután keverem bele a zsemlemorzsát.
Máktöltelék:
35 dkg mák darálva
2 narancs héja belereszelve
4 ek baracklekvár
20 dkg cukor
10 dkg mazsola,
2 dl bor
Felfőzöm és elkeverem benne a lekvárt.
Szilvalekvár:
5 dl házi szilvalekvár
20 dkg aszalt szilva felaprítva
Diótöltelék:
35 dkg dió
10 dkg cukor
10 dkg mazsola
1 tábla étcsokoládé
1,5 dl bor
A diót durvára darálom, majd a többi hozzávalóval együtt felfőzöm.
Érdemes az édességét ellenőrizni (mindegyik tölteléknek), mert van aki édesebben szereti, lehet még több cukrot tenni bele.
Az eredeti receptben nincs aszalt szilva, de mióta kipróbáltuk így, azóta mindig teszünk bele, nagyon finom lesz tőle.
Minden tölteléknek teljesen hidegnek kell lennie!
A tésztát öt részre osztom és akkorára nyújtom, mint a tepsi mérete. Sütőpapírral kibélelem a tepsit, erre kerül az első réteg tészta, majd rá a töltelék a legfelső réteg a szilvalekvár legyen, a tetején a tésztával. Megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, majd 150 C-ra előmelegített sütőben sütjük 3 órán keresztül.
A tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a sütőport, amivel szintén tovább verjük, de csak a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesMindent összegyúrunk , kis golyókat formálunk , tepsibe rakjuk formára nyomjuk és 10 perc alatt megsül .
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű• Egy pár epret felkockázunk, majd cukor és egy pici víz hozzáadásával szirupot főzünk belőle. Miután elkészült kihűtjük. • A tojások sárgáját 12 dkg cukorral turmixgéppel habosra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót egy mérőkanál vaníliás proteinporral és annyi zabbal összekeverjük, amennyivel már golyókat lehet formázni a masszából. Golyókat formázunk, mindegyik közepébe teszünk egy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű