sütés előtti est
40 dkg liszt bl80
1 dkg élesztő
3 dl víz ebből galuska szerüen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig…
másnap adok hozzá
60 dkg liszt bl80
0,5 dl olaj
2 dkg só
2 dkg élesztő
3 dl víz…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagsztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adnihozzá, ez mindig liszt függő
kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt.. 250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közrpéig majd balrol is a két végén háromszögbe is behajtom…aztán a végéről elkezdem feltekerni ugy hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel… szép vekni lesz belőle… mehet a jénaiba… bemetszem kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe…jó alaposan lespricelni vizzel a jénai tetejét is.. mehet a sütőbe. mikor szépen pirulgat leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm…
Egy száraz serpenyőben a magokat és a zabpelyhet 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. Tálba mérjük a liszteket, elkeverjük a sóval és a közepébe mélyedést készít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverjük össze külön edényben a száraz és folyékony hozzávalókat, majd öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Pihentessük öt percig. Gyúrjuk át a tésztát kevés kenyér lisztkeveréken é...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű25 dkg sima liszt, 25 dkg rétes liszt, 2 dkg élesztő 2 dl langyos tej, 1 dl víz, 1 tk só, tészta gyúrni 45 perc kelesztés, darabolni, 120 grammos darabokra, kb. 9-10 db lesz, gömb...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverve felfuttatjuk. 2. Összekeverjük a többi hozzávalóval és az egyik tojással, és a tesztát jó alaposan, legalább 30 percig dagas...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű