Hozzávalók
A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej (kb)
1,5 dl étolaj
1 tk. só
1 kk. cukor
A töltelékhez
20 dkg vaj
2 ek. kakaópor
cukor ízlés szerint
1 tasak vaníliás cukor
lkészítés:
Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk, majd a tészta hozzávalóival jól kidolgozzuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. 20 percig pihentetjük, majd 6 cipót formálunk belőle. Egy cipót kerekre kisodrunk, erre kenjük a tölteléket. Töltelék: a puha vajat a cukrokkal és a kakaóval krémesre keverjük. Erre teszünk egy másik, kerekre nyújtott lapot, egy picit a nyújtófával elegyengetjük, majd 12 cikkre vágjuk és kifliket sodrunk belőle. A többi cipót ugyanígy készítjük el. Sütőlapra helyezzük és előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés:
Ugyanezt készíthetjük sósan is, ekkor a vajat kevés sóval és reszelt sajttal keverjük krémesre és ezt kenjük a lapok közé.
A túrót ki keverjük a többi hozzávalóval, és 1 óra hosszat hűtőben állni hagyjuk.Ez idő alatt a búzadara megduzzad. A tésztához a tojások sárgáját ki keverjük a cukorral, margarinn...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűA háztartási kekszet konyharuhába csomagoljuk kisebb adagokban, és húsklopfolóval összetörjük. Nem kell teljesen apróra, mint a kekszgolyónál. A zselés cukorkát, a diót apróra vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet a vajjal összekeverjük, amikor olyan mint a vizes homok, akkor hozzáadjuk a többi alapanyagot is és jól összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk és 30-40 percen át hűtőben pihe...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű