5 kg nyersanyag - zömében paradicsom, vagy kápia paprika, harmadában vastag húsú sárga vagy zöld paprika végül pár darab hagyma.
A hozzávalókat alaposan átmosom, több vízből. A paprikák tetejét levágom, csíkozom. A maradék húsát körbevágom, mintha krumplit hámoznék, a vastagabb ereket kivágom és kb. 5 cm-es darabokra összevágom. A hagymát karikázom.
Felöntőlé:
3 dl 10 %-os ecet
2 dl étolaj
12 dl víz
35 dkg cukor
6 dkg só
babérlevél, szegfűszeg, fekete szemes bors (nekem szegfűborsom volt és fehér szemes bors itthon)
A felöntő lé hozzávalóit összekészítem egy megfelelő fazékban és felfőzöm. Egy tepsibe beleállítom az előzőleg alaposan kimosott befőttes üvegeket. Első körben nyers hagymát rakok minden üveg aljára. Aztán következik a felvágott paradicsompaprika, amit 2-3 percre beledobok a lobogó lébe, aztán kihalászom és az üvegekbe rakom, ugyanezt megismétlem a fehér v. zöld paprikával is. Aztán kezdődik minden előről, nyers hagyma, a kicsit blansírozott kétféle paprika, amíg az üveg be nem telik, nem kell teljesen tele rakni. Ha elkészült az üveg, a felöntő levet beforralom és rászedem a tartalmát a paprikákra, ne legyen teljesen tele az üveg, mert még erre következik kb. egy ujjnyi étolaj. Torma csíkokat rakok a tetejére, hogy lezárja a paprikát, mert ha nem éri olaj vagy a lé, akkor megpuhul. Celofán és kupak, mehet a száraz dunsztba kihűlésig. Aki gondolja, a celofán és a kupak közé tehet Na-Benzoátot... én nem raktam.
Káposztagyaluval jó vékonyra szeleteljük a káposztát. Köménnyel, sóval megszórjuk. Annyi vízben, amennyi kb ellepi majd cukrot, sót, ecetet teszünk. Addig kavarjuk, amíg minden el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA videó szerint. A kínai kelt hosszirányban négybe kell vágni (ha nagy, akkor nyolc felé), a torzsa kemény részét kivágni, majd a negyedeket keresztben is 4-5 részre kell vágni (a...
Elkészítési idő: 5 óra Nehézség: KönnyűA vizet felforraltam a sóval és kihűtöttem. A káposztát leszeltem, gyalultam. Egy 5 L-s tisztított, fertőtlenített üvegbe beletettem a káposztát, közé a fűszereket, majd a tetejét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖssze keverni. Ha minden felolvadt ráönteni zöldségre.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű