Családireceptkönyv.hu

Bombabiztos bodzaszörp


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 – 30db bodzavirág, 2l tiszta csapvíz, 2kg kristálycukor vagy cukorbetegeknek gyümölcscukor, 10dkg citrompótló

Elkészítés:


Figyeljünk rá, hogy csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk, közutaktól távol, hogy elkerüljük az ólomtúladagolást. Ha lehet kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok.
Én egy kicsit le szoktam öblíteni, miután leszedtem, persze csak óvatosan, hogy ne veszítsek túl sok virágport – de így elkerülhetőek az esetleges potyautasok.
Bodzaszörp készítéshez a bodza virágokat tegyük megfelelő edénybe (én egy tupperware zárható savanyító vödröt használok), engedjünk rájuk 2 liter tiszta csapvizet, adjuk hozzá a citrompótló felét és letakarva 1 napig jól áztassuk ki a virágokat, hogy kiadja a zamatanyagait és a virágpor feloldódjon. Időnként óvatosan keverjük át.Másnap szűrjük át a bodzaszörp levét megfelelő lábosba és öntsük hozzá a 2 kg kristálycukrot, vagy gyümölcscukrot.
Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzzük meg bodzaszörp levét. Jó 30 – 35 percig is főhet, közben félidőben adjuk hozzá a citrompótló másik felét. Nem kell aggódni, ha eleinte egy kicsit zavaros, mert főzés alatt szépen kitisztul.Az üvegeket – általában fél literesek, literesek a legjobbak (én már hónapokkal előbb elkezdem őket gyűjtögetni), alaposan mossuk ki és öblítsük ki őket ecetes forró vízzel. Engedjünk egy mély tepsibe forró vizet, állítsuk bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el amikor adagoljuk. Az üvegeket töltsük annyira tele, amennyire csak tudjuk.

A forró bodzaszörpös üvegeket tegyük száraz dunsztba. Erre a célra használhatunk régi dunyhákat is, mert az a legjobb, ha minél lassabban hűlnek ki az üvegek, vagy bevásárlókosarat béleljünk ki jó vastag törülközőkkel és azokba bugyoláljuk be a bodzaszörpös üvegeket. Szobahőmérsékletlen tartva várjuk meg míg teljesen kihűlnek.

Bombabiztos bodzaszörp

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar SAVANYUSÁG TÉLIRE
SAVANYUSÁG TÉLIRE

A HOZZÁVALOKAT FELFORRALNI UTÁNA HAGYNI KIHULNI HIDGEN A SAVANYUSÁGRA ONTENI AZ UVEGET CELOFÁNNAL LEZÁRNI ÉS A TÉLI HELYÉRE RAKNI LEHET UBORKA CSALAMÁDÉ TOLTOTT PAPRIKA DINNYE BÁ...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Csalamádé (Iván Zsuzsi)
Csalamádé (Iván Zsuzsi)

A zöldségeket leszeleteljük. Ráöntjük a sót, a cukrot és az ecetet. Alaposan ősszekeverjük és 24 órát állni hagyjuk. Közben 1-2 óránként átkeverjük. 24 óra elteltével jó szorosan...

Elkészítési idő: 27 őra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csalamade-savanyusag
Csalamade-savanyusag

Összekeverjük a felaprított hozzávalókat, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk, utána vödörbe töltjük! Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk