25 – 30db bodzavirág, 2l tiszta csapvíz, 2kg kristálycukor vagy cukorbetegeknek gyümölcscukor, 10dkg citrompótló
Figyeljünk rá, hogy csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk, közutaktól távol, hogy elkerüljük az ólomtúladagolást. Ha lehet kosárba, hogy ne fülledjenek be a virágok.
Én egy kicsit le szoktam öblíteni, miután leszedtem, persze csak óvatosan, hogy ne veszítsek túl sok virágport – de így elkerülhetőek az esetleges potyautasok.
Bodzaszörp készítéshez a bodza virágokat tegyük megfelelő edénybe (én egy tupperware zárható savanyító vödröt használok), engedjünk rájuk 2 liter tiszta csapvizet, adjuk hozzá a citrompótló felét és letakarva 1 napig jól áztassuk ki a virágokat, hogy kiadja a zamatanyagait és a virágpor feloldódjon. Időnként óvatosan keverjük át.Másnap szűrjük át a bodzaszörp levét megfelelő lábosba és öntsük hozzá a 2 kg kristálycukrot, vagy gyümölcscukrot.
Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzzük meg bodzaszörp levét. Jó 30 – 35 percig is főhet, közben félidőben adjuk hozzá a citrompótló másik felét. Nem kell aggódni, ha eleinte egy kicsit zavaros, mert főzés alatt szépen kitisztul.Az üvegeket – általában fél literesek, literesek a legjobbak (én már hónapokkal előbb elkezdem őket gyűjtögetni), alaposan mossuk ki és öblítsük ki őket ecetes forró vízzel. Engedjünk egy mély tepsibe forró vizet, állítsuk bele az üvegeket, így nem pattanhatnak el amikor adagoljuk. Az üvegeket töltsük annyira tele, amennyire csak tudjuk.
A forró bodzaszörpös üvegeket tegyük száraz dunsztba. Erre a célra használhatunk régi dunyhákat is, mert az a legjobb, ha minél lassabban hűlnek ki az üvegek, vagy bevásárlókosarat béleljünk ki jó vastag törülközőkkel és azokba bugyoláljuk be a bodzaszörpös üvegeket. Szobahőmérsékletlen tartva várjuk meg míg teljesen kihűlnek.
1. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem, erre jön a szintén alaposan megmosott uborka. 2. Ha télire teszem el, akkor nem vagdosom be az oldalán, és kisebbeket használok. Eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKemény, egészséges, egyforma méretű padlizsánokat válogatunk. Megmossuk, eltávolítjuk a kocsányát, hosszanti és keresztirányban bemetszéseket vágunk mindegyik padlizsánba, sós vízb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: 1. Másfél liter vizet felforralunk 2 ek. sóval, az ecettel, a cukorral, a fokhagymával, hozzáadjuk a borsot, a babérlevelet és az olajat. A paprikát apránként a léhez...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézMindent jól összekeverünk, 24 órát állni hagyjuk többször megkeverjük. Másnap üvegbe, vagy vödörbe töltjük
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű