kb. 10 db kovászolni való uborka
1 csokor kapor
2 gerezd fokhagyma
6-7 szem fekete bors
1 babérlevél
só ízlés szerint
pár csepp ecet
2 darab nyers, megpucolt krumpli, karikákra felszeletelve
annyi meleg víz, amennyi elfedi az uborkákat
alaposan megtisztított befőttesüveg
1.Az uborkákat jó alaposan megtisztítom, majd levágom a végeit.
2. 3-4 helyen hosszában bevágom az uborkákat, így belül is szépen átjárja majd a sós víz.
3. A befőttesüveg aljára teszem az összes alapanyagnak a felét, tehát a kaprot, fokhagymát, krumplit, fekete borsot, majd erre állítom az uborkákat.
4..Az uborkák tetejére jöhetnek a megmaradt alapanyagok.
5.Ízesítem sóval, majd felöntöm meleg vízzel, egészen addig, míg teljesen el nem lepi az alapanyagokat. Pár csepp ecetet öntök rá, majd egy kis tányért teszek a befőttesüveg tetejére és olyan helyre teszem, ahol éri a nap.
6. 1-2 nap alatt már készen is van. Leszűröm a levét, visszateszem az uborkákat az üvegbe és mehet a hűtőbe. Itt tovább érik még. 1-2 hét alatt el kell fogyasztani, mert romlandó.
Lehet só, kapor, torma, és víz. Kitenni a napra és kovászolni a napon. Tökéletesen olyan mint kenyeres testvére.
3,5 I vizet felforralni és kihűteni, majd bele 1 liter 10%-os ecet. Üvegenként rakunk 1 teáskanál sót, (nem jódozott!!) 2 evőkanál cukrot, 1 szál kapor, 1 babérlevél, fél mokkásk...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Közepes1. A fehér paprikát az áztató mosás után két-háromszor még öblítsük át ezt is tiszta vízzel. 2. A csumáját éles késsel vágjuk ki. Szeletelni 3-5 mm vastag karikákra. Nagyon jól...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDaraboljuk fel a zöldségeket, majd a sterilizált üvegbe pakoljuk. Alulra kevés a darabolt fokhagymából, majd uborka, paradicsom, répa, paprika, majd újra kevés fokhagyma.majd újra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz elkészített savanítólébe tetszés szerint folyamatosan savanyíthatók a zöldségfélék. A savanyítóvödröt hűvös helyen tároljuk. Csak tiszta eszközzel nyúljunk a lébe. Együtt sav...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű