-3 kg meggy
-1,5 kg cukor
-kb. 3 L víz
- A meggyet megmossuk, kimagozzuk, vagy csak jól összetörjük, egy 5 L-es befőttes üvegbe tesszük, és az így kapott meggyléhez 2 l vizet, 1 kg cukrot keverve langyos helyen, lefedve kb. 8-10 napig állni hagyjuk.
- Közben naponta megkeverjük.
(Ha kimagozott meggyből készítjük, akkor néhány magot törjünk meg, és keverjük a gyümölcs közé.)
- 8-10 nap után, ha a szemmel látható fő erjedés abbamaradt, a habzó meggyet leszűrjük, a sűrűjét újabb 1L vízzel alaposan átmossuk, majd azt is a többi léhez szűrjük. Elkeverünk benne még 1/2 kg cukrot, (Leszűrés közben mérjük meg, h hány liter erjedő mustot kaptunk és a cukor bekeverése után az egész mennyiséget bátran egészítsük ki 5 Literre.) demizsonba öntjük, és kotyogóval (a szaküzletekben kapható hajlított üvegcső) ellátott dugóval ledugaszolva hűvös helyen hagyjuk erjedni legalább 3-4 hétig.
(Ha nincs kotyogónk, akkor a demizsont olyan dugóval kell bedugaszolni, ami át van fúrva egy nagyon-nagyon apró lyukkal, a további forrás elősegítésére., nehogy az erjedő gáz szétvesse az üveget.)
- Ha kb 1 hónap múlva a bor már nem pezseg, egy másik, tiszta demizsonba átfejtjük vagy palackozzuk. Át kell fejteni, mert az első demizson alján szemmel is jól láthatóan ott marad a zavaros "borseprő" ami később elrontja a borunkat.
Az átfejtéshez a boros demizsont egy asztalra tesszük, a másik demizsont tőle alacsonyabbra egy székre állítjuk, majd egy gumicsövet, - átlátszó műanyagcső még jobb - egyik végénél beledugunk a borba, a másik végét a szájunkkal megszívjuk és amikor a vákuum és a gravitáció következtében elkezd folyni a csőben a bor, akkor azt az üres demizsonba beledugjuk. Arra kell vigyázni, h az átfejtendő bornak ne érjen le az aljára a gumicső, mert felszívjuk vele azt a zavaros "borseprőt" is amit éppen ott akarunk abban hagyni !!!
Ebből a mennyiségből kb 5 liter bor várható.) :)
Szirupot főzünk a cukorból és vodka felhasználása esetén 1 dl, alkohol esetén 6 dl vízből. Hozzáadjuk a meggybefőttet a levével, és a fűszerekkel együtt felfőzzük. (A citrom héját...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz epret a citromlé felével pürésítjük, majd átpasszírozzuk, így nem kerülnek bele a limonádéba az epermagok. A cukorból és vízből szirupot főzünk, majd a lehűtött szirupot, a ba...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉn most Boci csokit használtam, de bátran használhattok bármilyen étcsokoládét, fontos, hogy ne a silány csokit használjuk fel erre a célra hanem minimum 55-60%-os étcsokival dolgo...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA Nutellát gőz fölött megolvasztjuk, míg teljesen folyékony nem lesz. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a fűszert, hozzákeverjük a tejszínt és a vodkát, majd egy habverővel alaposan...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű