menu

Családireceptkönyv.hu

Pozsonyi kifli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához
260 g búzaliszt (BL55)
80 g vaj
50 g sertészsír
25 g porcukor
1 csipet só
4 g élesztő (friss)
28 g tojássárgája (1 db = 15 gramm)
50 ml 2,8%-os tej
A töltelékhez
270 g mák (darált)
110 g kristálycukor
50 g akácméz
6 g fahéj (őrölt)
80 ml 2,8%-os tej
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
szerecsendió (őrölt)
mazsola
A kenéshez
2 db tojássárgája
2 db tojásfehérje

Elkészítés:



Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a kifliket.
2
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
3
Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
4
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
5
Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 36 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
6
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a mákot, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
7
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a mákos keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
8
Ha kihűltek a tészták, ovális alakra nyúltjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
9
Ezután a töltelékeket is 40 g-os darabokra osztjuk, és szivar alakokat formázunk belőlük, amelyek rövidebbek, mint a tésztából nyújtott oválok.
10
A tészták közepére helyezzük rá a töltelékeket, majd csavarjuk fel a pozsonyi kifliket a hosszabbik oldal irányából. Hengergessük meg, míg a tészta mindenütt szépen összetapad, lezárja a tölteléket.
11
Mikor feltekertük a kifliket, hajlítsuk őket patkó alakúra, szurkáljuk meg őket, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz.
12
Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, vékonyan tojássárgájával mindet. Ezután tegyük őket hűvös helyre száradni!
13
Ha a tojássárgája megszáradt a kifliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Ismét tegyük a kifliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
14
Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 200 C-on légkeverés nélkül, gőzmentes sütőben aranybarnára sütjük őket.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Sacher rúdak.
Sacher rúdak.

A csokoládét gőzfürdő felet megolvasztjuk, és 1 dl tejszínt öntünk hozzá, majd a vajat is beleolvasztjuk, és jól elkeverjük. A robotgép táljába öntjük, ha kissé lehűlt, majd egyenk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Kókuszos Süti Julika
Kókuszos Süti Julika

a margarint a cukorral habosra keverem.hozzáadom az anyagokat a legvégén a csokidarabokat. egy elég ragacsos masszát kapunk de vizes kézzel formázható. diónyi golyókat formázunk...

Elkészítési idő: kb 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anna
Túrós kocka
Túrós kocka

A túrót egy tálba öntjük, majd alaposan összetörjük. (Erre most egy krumplitörőt használtam.) A lisztet a sóval elkeverjük, majd a túróhoz adjuk. A margarint is hozzáadjuk. Gyors...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bory mama
HABKÖNNYŰ DIÓS SZELET
HABKÖNNYŰ DIÓS SZELET

A tojássárgáját a cukorral és a vízzel sűrűre keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és a darált diót. A fehérjékből vert habot óvatosan hozzáadjuk. Zsírozott, lisztezett k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk