Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Pozsonyi kifli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához
260 g búzaliszt (BL55)
80 g vaj
50 g sertészsír
25 g porcukor
1 csipet só
4 g élesztő (friss)
28 g tojássárgája (1 db = 15 gramm)
50 ml 2,8%-os tej
A töltelékhez
270 g mák (darált)
110 g kristálycukor
50 g akácméz
6 g fahéj (őrölt)
80 ml 2,8%-os tej
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
szerecsendió (őrölt)
mazsola
A kenéshez
2 db tojássárgája
2 db tojásfehérje

Elkészítés:



Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a kifliket.
2
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
3
Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
4
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
5
Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 36 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
6
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a mákot, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
7
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a mákos keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
8
Ha kihűltek a tészták, ovális alakra nyúltjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
9
Ezután a töltelékeket is 40 g-os darabokra osztjuk, és szivar alakokat formázunk belőlük, amelyek rövidebbek, mint a tésztából nyújtott oválok.
10
A tészták közepére helyezzük rá a töltelékeket, majd csavarjuk fel a pozsonyi kifliket a hosszabbik oldal irányából. Hengergessük meg, míg a tészta mindenütt szépen összetapad, lezárja a tölteléket.
11
Mikor feltekertük a kifliket, hajlítsuk őket patkó alakúra, szurkáljuk meg őket, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz.
12
Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, vékonyan tojássárgájával mindet. Ezután tegyük őket hűvös helyre száradni!
13
Ha a tojássárgája megszáradt a kifliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Ismét tegyük a kifliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
14
Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 200 C-on légkeverés nélkül, gőzmentes sütőben aranybarnára sütjük őket.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Viki
Linzer
Linzer

A lisztet, cukrot, tojást, szódabikarbónát, reszelt citromhéjat egy tálba mértem, a Ligát kicsit megolvasztottam, a lisztes keverékhez öntöttem... és kézzel összegyúrtam majd negy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Teasütemény
Teasütemény

A hozzávalókat összedolgozzuk és 4 mm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk majd előmelegített sütőben sütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Almás zserb
Almás zserb

Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk. A sóval elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a megfuttatott élesztő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Pudingos kalács
Pudingos kalács

Kalácstésztát dagasztunk. Mikor duplájára kelt, 20 felé kell osztani, azután kisodorni kb. 30 cm hosszúra aztán ketté hajtani és hármat csavarunk rajta. Tepsire rakjuk, megkenjük t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk