menu

Családireceptkönyv.hu

Ostyaszalámi


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2 ostyalap, 22X8 cm-es (vagy a klasszikus, keskenyebb hosszúkás téglalapból: 3 ostyalap)
4 tojás
20 dkg porcukor
5 dkg kakaó
20 dkg vaj
20 dkg durvára aprított háztartási keksz
15 dkg durvára vágott dió
10 dkg mazsola
1 ek. vaníliakivonat / 2 cs. vaniliáscukor
2 ek rum/2 kk rumaroma
10 dkg kandírozott narancshéj/ 2 narancs reszelt héja

Elkészítés:


A tojásokat, porcukrot és a kakaót elkevertem és egy porcelántálban, gőz fölött kb. 10 percig kevergettem. (Így a tojás átmelegszik annyira, hogy hűtőben pár napig simán tárolható legyen a süti.)

A diót és a kekszet késes robotgépben aprítottam fel, (de megteszi egy nyújtófa is), belekevertem a langyos kakaós keverékbe, hozzáadtam a kockára vágott vajat is, majd a többi összetevőt. ( Fél centinél vastagabb dió- és kekszdarabok ne legyenek a kevercsben, mert akkor nehézkes egyenletesen elsimítani az ostyán.)
Hagytam kihűlni.

Ezután jön a süti egyetlen óvatosságot igénylő része, az ostyalap puhítása: ezt két nedves konyharuha között kell elvégezni: vagy nagyon kicsavarunk két vizes konyharuhát, vagy ami még jobb, bespricceljük a vasaláshoz és/vagy a virágokhoz használt permetezőflakonnal, közéjük rakjuk az ostyalapot és 10-15 percig állni hagyjuk, majd töltjük, ezalatt megpuhul a másik lap is. Nézegetni kell közben, és amikor az ostyalap már nem törik, hanem mindenütt egyenletesen hajlítható jöhet a töltelék. Ha netán nem volt elég vizes a ruhánk, előfordulhat hogy a lap "hozzászívódik" a konyharuhához, nem tragédia, kis vizet kell spriccelni a konyharuhára, és máris elválik az ostyától.

A két részre osztott kakaós keveréket egyenletesen elosztottam az ostyalapon, a leendő külső szélén egy centi sávot hagyva, és a hosszabbik oldala felől óvatosan, egyenletesen feltekertem. Az enyhén nedves ostyalap miatt száraz, meleg helyen kell kb. egy órát szikkasztani a sütit, azután mehet is a hűtőbe, 1-2 óra után tökéletesen vágható.

Ostyaszalámi

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Túrós - Kuksi túrós batyuja
Túrós - Kuksi túrós batyuja

1. Szokásos módon kelt tésztát készítünk, langyos tej, pici cukor, élesztő összekeverve és felfuttatva, majd a többi hozzávalóval összekeverni és jól kidolgozni, keleszteni. 2....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Hókifli (Csiki Annamari)
Hókifli (Csiki Annamari)

Eztán egész vékonyra nyújtva, pogi kiszúróval kell kiszaggatni (a leeső részeket össze kell gyúrni, pici pihentetés után ki lehet nyújtani), lekvárral, dióval, mákkal tölteni. Kifl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Dióhabos linzer
Dióhabos linzer

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,két részre osztjuk. Az egyik felét 25×39 cm-es tepsibe reszeljük vagy nyújtjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vejük,hozzá keverjük a d...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Lintyő
Rizsfelfújt
Rizsfelfújt

A tejet a sóval és 2 ek cukorral felforraltam, beletettem a jól megmosott rizset, és lassú, tűzön puhára főztem. Elkapcsoltam alatta a tüzet, és beletettem 10 dkg vajat. Jól megka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk