menu

Családireceptkönyv.hu

Fahéjas keksz


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


10 dkg kókuszolaj vagy vaj (de ne margarin)
20 dkg kristálycukor (=helyett édesítő)
1/2 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy egy vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 csomag vaníliás cukor)
25 dkg liszt (nálam Dw Zéró 6 és Graham liszt felesben)
0,5 dl hideg víz
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna

1 evőkanál porcukor (=édesítő)
vaníliaőrlemény
őrölt gyömbér
őrölt fahéj

Elkészítés:


A puha vajat kikeverem a cukorral és a vaníliaőrleménnyel. Hozzáadom a lisztet, a csipet sót és a szódabikarbónát és összemorzsolom. Végül a hideg vizet adom hozzá és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Nem ragadós, jól formázható tészta a végeredmény, amely a linzertésztára hasonlít.

Lisztezett deszkán 1-1,5 mm vastagra nyújtom és kiszaggatom. Én úgy szeretem, ha 1-2 falatnyi kekszek készülnek.

Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom a kiszaggatott tésztát és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöm. Akkor jó, amikor a teteje és a széle aranybarna. (Nagyon figyelni kell a sütésre, mert ha megég, keserű lesz, ha hóka (fehér) marad, nem lesz ropogós.)

Amikor a sütőből kiveszem, még puha, ezért a tepsin vagy a tepsiről lehúzott sütőpapíron hagyom kihűlni. Amikor már éppen hogy meleg, megforgatom fűszeres porcukorban, majd amikor teljesen kihűlt, fém dobozba pakolom.

Trükkök, tippek, praktikák:


A fűszeres porcukor elkészítésére nincsenek kőbevésett szabályok. Én szeretem, ha jól érződik a fűszer íze és 1 evőkanál porcukorhoz 1 teáskanál őrölt gyömbért teszek és ugyanilyen az arány a fahéjas változatnál is.A titok: a falatnyi kekszeket sütés után kell fűszerbe forgatni.

Fahéjas keksz

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Csokis kalács
Csokis kalács

Futtasd fel a 2,5 dkg élesztőt fél dl (50ml) langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel. Keverd össze az 550 g lisztet, a 2 tojást és 2 extra tojássárgáját a felfu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
** Kárpátok szelet, isteni finom és egyszerű krémes
** Kárpátok szelet, isteni finom és egyszerű krémes

Tészta: Egy nagyobb lábasba tesszük a vizet és a vajat. Lassú tűzön elkezdjük melegíteni. Amikor a vaj elolvadt a forró vízben, apránként belekeverjük a sütőporos, sózott lisztet...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sándor
Krém a képviselőfánkhoz
Krém a képviselőfánkhoz

A tojásfehérjéket a cukor kétharmadával keményre verjük, félretesszük. A tej 2/3 részét felforraljuk a vaníliás cukorral. A tojások sárgáját elkeverjük a megmaradt cukorral, a hid...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Eszter
Csokis mályvacukor
Csokis mályvacukor

A darabokra tört csokit, tedd az üveg aljába. Majd tedd rá a mályvacukrokat. Előmelegített sütőben süssétek 8-10 percig 200 fokon! Ha aranybarnára pirult a cukor teteje, vegyét...

Elkészítési idő: 8-10 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk