Családireceptkönyv.hu

Fahéjas keksz


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


10 dkg kókuszolaj vagy vaj (de ne margarin)
20 dkg kristálycukor (=helyett édesítő)
1/2 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy egy vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 csomag vaníliás cukor)
25 dkg liszt (nálam Dw Zéró 6 és Graham liszt felesben)
0,5 dl hideg víz
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna

1 evőkanál porcukor (=édesítő)
vaníliaőrlemény
őrölt gyömbér
őrölt fahéj

Elkészítés:


A puha vajat kikeverem a cukorral és a vaníliaőrleménnyel. Hozzáadom a lisztet, a csipet sót és a szódabikarbónát és összemorzsolom. Végül a hideg vizet adom hozzá és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Nem ragadós, jól formázható tészta a végeredmény, amely a linzertésztára hasonlít.

Lisztezett deszkán 1-1,5 mm vastagra nyújtom és kiszaggatom. Én úgy szeretem, ha 1-2 falatnyi kekszek készülnek.

Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom a kiszaggatott tésztát és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöm. Akkor jó, amikor a teteje és a széle aranybarna. (Nagyon figyelni kell a sütésre, mert ha megég, keserű lesz, ha hóka (fehér) marad, nem lesz ropogós.)

Amikor a sütőből kiveszem, még puha, ezért a tepsin vagy a tepsiről lehúzott sütőpapíron hagyom kihűlni. Amikor már éppen hogy meleg, megforgatom fűszeres porcukorban, majd amikor teljesen kihűlt, fém dobozba pakolom.

Trükkök, tippek, praktikák:


A fűszeres porcukor elkészítésére nincsenek kőbevésett szabályok. Én szeretem, ha jól érződik a fűszer íze és 1 evőkanál porcukorhoz 1 teáskanál őrölt gyömbért teszek és ugyanilyen az arány a fahéjas változatnál is.A titok: a falatnyi kekszeket sütés után kell fűszerbe forgatni.

Fahéjas keksz

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kakaós diós sütemény
Kakaós diós sütemény

--a burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, áttörjük, hagyjuk kihűlni - a tésztához a hozzávalókból kevés tejjel könnyen kezelhető tésztát gyúrunk, két cipót formázunk belőle -az első...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Epres-túrós rétes
Epres-túrós rétes

Elkészítés: 1. A tésztához a lisztet, a tojást, az olajat, citromlét és a sót annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle,...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Piskóta cukorbetegeknek
Piskóta cukorbetegeknek

A tojásfehérjét egy nagyobb tálban elkezdem verni. Ha már tejfehér a színe, három részben hozzáadagolom a glukonont, közben kemény habbá verem. A tojások sárgáit egy másik edényben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk