A gombóchoz:
- 150 g búzaliszt (BL55)
- 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
- 500 g burgonya
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 15 csapott evőkanál mogyorókrém (Nutella)
A forgatáshoz:
- 100 g zsemlemorzsa
- 2 evőkanál étolaj
A díszítéshez:
- 2 evőkanál porcukor
A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában megfőzzük kb. 35 perc alatt.
Amíg a burgonya fő, kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
Amikor a burgonya megpuhult, eltávolítjuk a héját, és burgonyatörőn átnyomjuk. Teljesen hagyjuk kihűlni.
Amikor a burgonya kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a sót, majd alaposan összegyúrjuk. Lágy, jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Ha túl ragacsosnak érezzük, tehetünk még bele lisztet.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kb. 10x10 cm-es darabokra vágjuk.
Mindegyik tésztadarabra teszünk egy adag Nutellát, majd a széleit összecsípjük és gombócokat formázunk belőlük. A Nutellát érdemes a főzés előtti este betenni a hűtőbe, hogy ne legyen folyós. Így könnyebben tudunk vele dolgozni.
Lobogó, forró vízben megfőzzük a gombócokat kb. 10 perc alatt. Amíg fel nem jönnek a víz tetejére, időnként óvatosan mozgassuk át őket egy fakanállal, nehogy leragadjanak az edény aljára. Amikor feljöttek a víz tetejére, még kb. 3-4 percig főzzük őket, majd egy szűrő kanál segítségével emeljük ki a vízből.
A megfőzött gombócokat megforgatjuk a pirított zsemlemorzsába.
Ízlés szerint porcukorral díszítve tálalhatjuk az elkészült Nutellás gombócot.
A hamburger zsemle elkészítése: A hamburgerzsemléhez az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A margarint meglangyosítjuk, majd az egészet összegyúrjuk a liszttel és a sóval. A k...
Elkészítési idő:A vizet beleöntjük egy kis lábasba, hozzáadjuk a margarint, kakaót és összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és a cukrot, majd jól összekeverjük. Ut...
Elkészítési idő:Ha sonka présbe készítjük, akkor pont kellemes legye4n az íze, mert itt nem föl ki belőle semmi fűszer. Ha sajtbélbe főzzük ki, akkor lehet egy kicsit fűszeresebbre hagyni, mert a...
Elkészítési idő: