Az alaphoz:
- 2 kg burgonya
- 200 g margarin
A tejfölös keverékhez:
- 450 g tejföl (20%-os)
- 1 csapott evőkanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
- 1 apró csipet só
A tetjére:
- 100 g gouda sajt (reszelt)
Kb. egyforma méretű burgonyákat hámozás után sós vízben meg főzzük. Amint a burgonyák megfőttek picit hűlni hagyjuk őket. Ez idő alatt ki margarinozunk egy közepes méretű tepsit.
A tejfölt kikavarom ételízesítővel, és sóval ízlés szerint.
A megfőtt burgonyából egy ujjnyi réteget reszelünk a tepsi aljába nagy lyukú reszelővel.
A fűszeres tejföllel megkenjük a burgonyát a tepsi egész felületén, majd a margarinból reszelünk rá.
Ezután ujabb burgonyás tejfölös réteg következik és ezt addig folytatjuk amíg alapanyagain el nem fogynak. Úgy kell rétegezni hogy a legfelső réteg tejfölös legyen.
Ezt követően gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, majd villával az egészet átszurkáljuk, hogy a margarin a sütőben át tudja járni az ételt.
180 C-os sütőben addig sütjük amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
Kockákra vágva tálaljuk az elkészült sajtos burgonyát.
A nokedlihez a tűzhelyre teszünk egy vízzel teli edényt, sót szórunk bele, majd nekiállunk összekeverni a tésztát amíg a víz felforr. A tojást egy tálba ütjük, beleöntjük a liszte...
Elkészítési idő:1. A burgonyát jó alaposan mossuk meg egyenként, és héjában tegyük fel főni enyhén sós vízben. 2. Mikor kést szúrunk bele, és érezzük, hogy a közepe is puha - kb. 50 perc főzés ut...
Elkészítési idő: 1 óraÖreg burgonyából Burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A serpenyőbe egy kanál olajat teszünk, ha forró, rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet...
Elkészítési idő: