menu

Családireceptkönyv.hu

Húsvéti kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


80 dkg liszt /Vitamill liszt búzacsírával vagy BL 55+ 1 evőkanál búzacsíra/
3 dkg élesztő
1 tojás
8 dkg margarin
5 dl tej
5 dkg cukor


1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:


A lisztet mély tálba tenni, közepébe mélyedést csinálni. Kevés langyos tejbe cukrot tenni, bele az élesztő, és a mélyedésbe önteni, pici liszttel összekeverni és letakarva hagyni kelni. Ha megkelt, a kovász hozzáadni a felvert tojást, langyos tejet, sót és dagasztani, közben lassan hozzáadni az olvasztott margarint.
Ha kész és szép sima lett a tészta, meleg helyen 1 órát keleszteni. Utána átgyúrni, és két részre osztani. Mindkét részből 3 rudat formázni és összefonni.
2 db kalács lesz. Kizsírozott, 32x20 cm tepsibe tenni egymás mellé az összefont kalácsokat, és 40 percig még keleszteni meleg helyen. Sütés előtt tojássárgájával kenni, és 200 fokra előmelegített sütőbe rakni, majd levéve 170 fokra, 45-50 percig sütni.
Sütés után a tepsiből kivenni, és letakarva kihűteni.

Ha kenyérsütő gépben készíted:
A folyadékokat kikeverve /tej, tojás, olvasztott margarin/ beleönteni az üstbe, majd só, cukor bele, és a lisztet ráönteni, amelybe kis mélyedést csinálni és belemorzsolni az élesztőt.
Ha a gép megdagasztotta /20 perc/, kivenni és a fentiek szerint kell eljárni.

Elkészíthető már jóval húsvét előtt is. Ha teljesen kihűlt, folpackba csomagolva a mélyhűtőbe lehet tenni, és fogyasztás előtt 3-4 órával kivenni és hagyni felengedni. Olyan, mintha akkor sütötted volna.


Húsvéti kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Cukkinis-sonkás rakott tészta
Cukkinis-sonkás rakott tészta

A cukkinit meghámozzuk, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. A sonkát hasonló méretben felvágjuk és az is mehet hozzá, pár percig pároljuk, mehet bele a f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Krumplis tészta, avagy gránátos kocka
Krumplis tészta, avagy gránátos kocka

A krumplit megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük (20 perc). Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, hűlni hagyjuk, aztán nagy lyukú reszelőn megreszeljük vagy villával apróra...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jucus
Pizza tészta
Pizza tészta

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Tarkedli
Tarkedli

Elkészítése: Egy tálba lisztet tesszük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a 2 dl langyos tejet, 2 dkg cukrot, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt. Kissé megkelesztjük. Ehhe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk