80 dkg liszt /Vitamill liszt búzacsírával vagy BL 55+ 1 evőkanál búzacsíra/
3 dkg élesztő
1 tojás
8 dkg margarin
5 dl tej
5 dkg cukor
só
1 tojássárgája a kenéshez
A lisztet mély tálba tenni, közepébe mélyedést csinálni. Kevés langyos tejbe cukrot tenni, bele az élesztő, és a mélyedésbe önteni, pici liszttel összekeverni és letakarva hagyni kelni. Ha megkelt, a kovász hozzáadni a felvert tojást, langyos tejet, sót és dagasztani, közben lassan hozzáadni az olvasztott margarint.
Ha kész és szép sima lett a tészta, meleg helyen 1 órát keleszteni. Utána átgyúrni, és két részre osztani. Mindkét részből 3 rudat formázni és összefonni.
2 db kalács lesz. Kizsírozott, 32x20 cm tepsibe tenni egymás mellé az összefont kalácsokat, és 40 percig még keleszteni meleg helyen. Sütés előtt tojássárgájával kenni, és 200 fokra előmelegített sütőbe rakni, majd levéve 170 fokra, 45-50 percig sütni.
Sütés után a tepsiből kivenni, és letakarva kihűteni.
Ha kenyérsütő gépben készíted:
A folyadékokat kikeverve /tej, tojás, olvasztott margarin/ beleönteni az üstbe, majd só, cukor bele, és a lisztet ráönteni, amelybe kis mélyedést csinálni és belemorzsolni az élesztőt.
Ha a gép megdagasztotta /20 perc/, kivenni és a fentiek szerint kell eljárni.
Elkészíthető már jóval húsvét előtt is. Ha teljesen kihűlt, folpackba csomagolva a mélyhűtőbe lehet tenni, és fogyasztás előtt 3-4 órával kivenni és hagyni felengedni. Olyan, mintha akkor sütötted volna.
A vajat langyosra olvasztjuk. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A hagyományos palacsintához has...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCsíkozzuk fel a húst, és szeleteljük fel a gombát. Vágjuk kockákra a hagymát és a paradicsomot. Kevés olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a gombát és a húst. Sü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a lisztet, a tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Végül belekeverjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű