Családireceptkönyv.hu

Gőzgombóc


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
5 dkg vaj(puha)
2 db tojás
csipet só
1 tk cukor
2 dkg friss élesztő
1 dl tej

A kenéshez:
olvasztott vaj
A szóráshoz:
őrölt cukros mák és dió

Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne a cukrot és a friss élesztőt.
A puha vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Jól gyúrható, fánktésztához hasonló tésztát kapunk. Ha túlságosan keményre sikerülne, akkor lágyíthatjuk egy kis langyos tejjel. Az alaposan kidolgozott tésztát nejlonnal letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát és 12 négyzetre vágjuk. Ízlésünknek megfelelően lekvárral, csokoládéval, aszalt gyümölccsel, vagy marcipánnal töltjük. A tészta sarkait jól összecsípve, egyesével gombócokat formálunk belőlük. Ügyeljünk rá, hogy a töltelék útját teljesen lezárjuk.
Gőz felett 15-20 perc alatt megfőzzük, majd még melegen olvasztott vajjal megkenjük és bőségesen megszórjuk darált cukros mákkal, vagy dióval.
Tipp:
Akinek van pároló edénye, abban készítheti, vagy pároló betétre csücsültetheti a gömböcöket. Első kanyarban az edényre rögzített sűrű szövésű anyagon pároltam a tésztákat, de azok fotózásra vállalhatatlanul össze nőttek és a gömb alaktól is igencsak távol álltak Így a következő 6 gombócnál változtattam a technikán, nagy edényemet pont elfedte a fröccsenésgátló szűrő, erre rakosgattam kissé távolabb egymástól a tészta gombócokat.
Nagy fém keverő tálat borítottam rájuk(felfogva a kiáramló gőzt) és 15-20 perc párolódás után, óvatosan leszedegettem az idő közben duplájára hízott, lekvártól áttetsző puha gombócokat. Vigyázzunk, idő előtt ne emeljük le a pároló fedelét, mert azon nyomban össze esik a tészta.

Gőzgombóc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gyurkó
Spagetti carbonara
Spagetti carbonara

Tegyen egy nagy lábas vizet forralásra Vágja fel a 100 g-os pancettát. Reszelj le 50g pecorino sajtot és 50g parmezánt, majd keverd össze őket. Felverjük a 3 nagy tojást, és kev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kevert almafánk
Kevert almafánk

Az almát vékonyan meghámozzuk, majd sajtreszelőn lereszeljük. A lisztet a sütőporral, fahéjjal, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
PARADICSOMSZÓSZOS PENNE
PARADICSOMSZÓSZOS PENNE

Egy edényt közepes lángon felmelegítek, majd olívaolajat öntök bele és amint felmelegedett beledobom a cikkekre vágott hagymát. Ha üvegesre pirult, folyamatos kevergetés mellet be...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: lilia113
Kelesztés nélküli olajos sós kiflik
Kelesztés nélküli olajos sós kiflik

ELKÉSZÍTÉS: A lisztet átszitáljuk, majd a sóval és a cukorral elkeverjük. Kevés tejet langyosítunk és az élesztőt felfuttatjuk benne. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, az olaj...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk