8 közepes, nem túl húsos zöldpaprika
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. olaj
80 g rizs
1 tojás
1 kk. édes-nemes pirospaprika
400 g darált sertés- és marhahús vegyesen
só, bors
100 g paradicsompüré (bio)
1 kk. kristálycukor
1 szál zellerzöldje
30 g rizsliszt
1. A paprikákat megmossuk, gallérkájukat körbevágjuk, majd csumájukkal együtt kiemeljük a paprikákból (A), az ereket és magokat is eltávolítjuk a belsejükből.
2. A töltelékez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hűlni hagyjuk. A rizzsel, tojással, pirospaprikával és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk (B). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és (nem túl szorosan, mert főzés közben megduzzad a rizs) megtöltjük vele a paprikákat (C).
3. Nagyobb lábasban, 1 liter hideg vízben elkeverjük a paradicsompürét, 1 kk. sót és a cukrot, felforraljuk. Beletesszük a töltött paprikákat (D), (ízlés szerint 1-2 hegyes-csípős zöldpaprikát is) és a zellerzöldet, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc).
4. A paprikákat szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz öntjük-keverjük (E), és mérsékelt tűzön 5 percig forraljuk. Utánasózzuk, -édesítjük, visszatesszük bele a paprikákat, és éppen csak összeforrósítjuk. Tálalás előtt mély tálba szedjük, petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.
Kitűnően tűri a mélyhűtést, ezért ha látjuk, hogy nem fogy el 1 napon belül vagy eleve nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes kisebb adagokban lefagyasztani. Hónapokig megőrzi jóságát! Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, majd melegítés előtt a mártást erőteljesen átkeverjük.
– Ha nem áll rendelkezésünkre friss/mélyhűtött paprika vagy kimarad a töltelékből (mert például kicsik a paprikák), kisebb gombócokat formálunk belőle, és megfőzzük a paradicsomlében.
– Az egészségesebb, energiaszegényebb rizslisztes habarás helyett készíthetjük hagyományosan, rántással is: 2 ek. olajban világosra pirítunk 2 ek. finomlisztet, 3-4 dl hideg vízzel simára keverjük és a paradicsomhoz szűrjük, a többi ugyanaz.
Az újkrumplit alaposan dörzsöljük át, mossuk meg, daraboljuk fel, és sós vizben 10 perec alatt főzzük elő. Az apróra kockázott szalonnát süssük zsírjára. A tejszint egy lábosban ke...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz egészben hagyott, héjas krumplikat nagyon alaposan megmossuk, kefével lesikáljuk, az esetleg hibás részeiket eltávolítjuk. Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűelkészítés Olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, amiket időközben kissé sózunk és borsozunk is. Az üvegesre párolt hagymákhoz adjuk a rizst, amit jól összekeve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban verd fel a tojást a sóval, tedd félre. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, majd 1 perc elteltével add hozzá a piros paprikát és a spenótot. Közepes lángon addig főzd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű