Családireceptkönyv.hu

Magyaros töltött paprika


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


8 közepes, nem túl húsos zöldpaprika
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. olaj
80 g rizs
1 tojás
1 kk. édes-nemes pirospaprika
400 g darált sertés- és marhahús vegyesen
só, bors
100 g paradicsompüré (bio)
1 kk. kristálycukor
1 szál zellerzöldje
30 g rizsliszt

Elkészítés:


1. A paprikákat megmossuk, gallérkájukat körbevágjuk, majd csumájukkal együtt kiemeljük a paprikákból (A), az ereket és magokat is eltávolítjuk a belsejükből.

2. A töltelékez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hűlni hagyjuk. A rizzsel, tojással, pirospaprikával és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk (B). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és (nem túl szorosan, mert főzés közben megduzzad a rizs) megtöltjük vele a paprikákat (C).

3. Nagyobb lábasban, 1 liter hideg vízben elkeverjük a paradicsompürét, 1 kk. sót és a cukrot, felforraljuk. Beletesszük a töltött paprikákat (D), (ízlés szerint 1-2 hegyes-csípős zöldpaprikát is) és a zellerzöldet, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc).

4. A paprikákat szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz öntjük-keverjük (E), és mérsékelt tűzön 5 percig forraljuk. Utánasózzuk, -édesítjük, visszatesszük bele a paprikákat, és éppen csak összeforrósítjuk. Tálalás előtt mély tálba szedjük, petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kitűnően tűri a mélyhűtést, ezért ha látjuk, hogy nem fogy el 1 napon belül vagy eleve nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes kisebb adagokban lefagyasztani. Hónapokig megőrzi jóságát! Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, majd melegítés előtt a mártást erőteljesen átkeverjük.

– Ha nem áll rendelkezésünkre friss/mélyhűtött paprika vagy kimarad a töltelékből (mert például kicsik a paprikák), kisebb gombócokat formálunk belőle, és megfőzzük a paradicsomlében.
– Az egészségesebb, energiaszegényebb rizslisztes habarás helyett készíthetjük hagyományosan, rántással is: 2 ek. olajban világosra pirítunk 2 ek. finomlisztet, 3-4 dl hideg vízzel simára keverjük és a paradicsomhoz szűrjük, a többi ugyanaz.

Magyaros töltött paprika

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Káposztás bableves füstölt csülőkel
Káposztás bableves füstölt csülőkel

a babot és a füstölt anyagot 1 éjszakán át áztatjuk,másnap 1 nagyobb fazékban fel tesszük főni,ajánlatos a füstölt csülköt vagy húst kockára vágjuk,beletesszük a fűszereket,és a z...

Elkészítési idő: 2 ÓRA
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta:
Milánói makaróni
Milánói makaróni

Elkészítés: Az olajon üvegesre sütjük a hagymát, rászórjuk a gombát, megsózzuk, és elfőzzük a gomba levét. Beleöntjük a paradicsomot, a fűszereket, a paradicsom édességétől függőe...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Juhtúrós sztrapacska
Juhtúrós sztrapacska

A burgonyát megpucoljuk, majd sajtreszelőn reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, sót és annyi lisztet, hogy keményebb állagú tésztát kapjunk. Ízlés szerint adunk még hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Töltött káposzta
Töltött káposzta

A füstölt húst előző nap beáztatjuk. (Bár erre igazából akkor van csak szükség, ha rendes, igazi házi füstölésű árut kaptunk. A legtöbb gyorsfüstöléssel kezelt húsárúnak elég e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk