40 dkg liszt
1 dkg élesztő
3dl víz... ebből egy fakanál segítségével egy galuskaszerű masszát készítek, lefedve a pulton kell hagyni... másnap
60 dkg liszt...
akinek van esetleg iró vagy savó.. ezekhez teszem az előző este elkészített kovászt... alaposan kidagasztom...szép síma felületű legyen... 40 percig kelesztem... átmozgatom egy kicsit... ujra 40 perc kelesztés... ekkor be szoktam gyújtani a sütőt... megformázom a kenyeret...elöször szépen kilapogatom.. jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végét 3 szögletre hajtom és elkezdem feltekerni a végéről... ugy hogy minden tekerésnél alaposan lenyomkodom...egy szép veknit fogok kapni... nekem ezáltal lesz levegősebb a kenyerem... a jénaiba tettem sütőpapírt....bele a kenyeret... tetejét egy zsilettel bevágom... alaposan bespriccelem vízzel a jénai tetőt is ... megy a sütőbe 250 fokon sütöm... a végén 10 percre leveszem a tetőt hogy szépen piruljon meg... szoktam még azt is hogy elveszek belőle a második kelesztésnél 6*10 dkg-ot és abból zsemléket formázok... azt tepsire rakom... hideg helyen pihentetem.. és a kenyér után megsütöm
Először a tölteléket készítsd el, hogy legyen ideje kihűlni. Az almákat hámozd meg, vágd apróra. Keverd össze a vízzle, citromlével, add hozzá az édesítőt és a fahéjat. Alacsony lá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesRendkívül egyszerűen elkészíthető. Minden hozzávalót dagasztótálba teszünk és addig "dagasztjuk", amíg szép sima, fényes felületű tésztát nem kapunk. Téglalappá nyújtjuk a tésztát....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, és lefedve 15-20 perc alatt felfuttatjuk, majd ezután hozzáadjuk a sót. 2. Tálba öntjük, belekeverjük a lisztet, vajat, to...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézElőkészítem az alapanyagokat. A kimért tejből kivett kevés langyos tejbe morzsolom az élesztőt, hozzáadok 1 mk cukrot, és rászórok kevés lisztet. Langyos helyen kb 6 perc alatt fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű