A fűszeres zöldségekből és gyümölcsökből készült chutney remekül kiegészíti a parázson sült pecsenyéket. Dunsztosüvegbe téve egész évben élvezhetjük remek ízeit.
Hozzávalók:
1 kg őszibarack
2 db piros kaliforniai paprika
fél maréknyi mazsola
2 db alma
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 db chili paprika
1 db fahéjrúd
1 evőkanál mustármag
1 csipetnyi fűszerpaprika
6-8 szem szegfűszeg
1 teáskanál só
20 dkg barnacukor
másfél decinyi almaecet
Mossuk meg jól az őszibarackokat, ha módunkban áll nektarint vásároljunk. Vágjuk kétfelé, vegyük ki a magját, majd aprítsuk egy centis darabokra.
Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a kis darabokra felvágott paprikát. Közepes lángon addig süssük, míg a paprika pirulni nem kezd.
Tegyük hozzá az egy centis darabokra felvágott vöröshagymát, és az összezúzott fokhagymát. Párolj pár percig, majd öntsük rá az összevágott barackot, és a kis kockákra felvágott almát. Szórjuk hozzá a cukrot, mazsolát, fűszerezzük fahéjjal, mustármaggal, ízlés szerinti mennyiségű felkarikázott chili paprikával, szegfűszeggel, és ízesítsük sóval.
Állandóan kevergetve főzzük körülbelül negyven percen keresztül, ha nem elég szaftos a fűszeres lekvárunk, akkor pár decinyi vizet önthetünk alá.
Ha elkészült befejezés képen öntsük hozzá az almaecetet, főzzük még további öt percig, majd töltsük tisztára mosott lekváros üvegekbe. Zárjuk le azonnal, és állítsuk fel legalább öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez. Öt perc elteltével besorakoztathatjuk az éléskamránkba.
Fogyasszuk grillezett pecsenyék, rizses ételek, omlettek, vagy akár szendvicsek mellé. Ajándéknak is remek ötlet.
Minden a paradicsommal kezdődik, forró vízzel leforrázzuk, kis szünet után, héjukat lehúzzuk. A kockára vágott hagymát olajon megpirítjuk pici sóval. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA birsalmákat jól meg kell mosni, a felületén lévő szőröket ledörzsölni. Négybe vágni, kiszedni a magházat és az esetleges rossz részeket. Héjastól kell feltenni annyi vízzel főni,...
Elkészítési idő: ad Nehézség: KönnyűAz alaposan megmosott narancsok héját egy zöldséghámozóval leszedem, ügyelve, hogy véletlenül se maradjon rajta fehér rész. Ugyanígy meghámozok egy citromot is. Egészen vékony kis...
Elkészítési idő: 3 nap Nehézség: KönnyűA mustot felforraljuk a cukorral és a fűszerekkel. Ha már jól forr, beletesszük a meghámozott, cikkekre vágott almát, körtét és félbevágott, kimagozott szilvát. 2-3 percig főzzük –...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű