Családireceptkönyv.hu

A tökéletes házi gyros titkai-SK


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hús:

4 tk szárított oregánó
1 tk édesnemes paprika
4 tk fokhagyma granulátum
3 tk só
2 tk őrölt fekete bors
1 tk őrölt szerecsendió
1 kg csirke felső comb filé (bőrös)
2-3 ek olívaolaj

Tzatziki:

3 gerezd fokhagyma
1 tk só
1/2 tk őrölt fekete bors
3 ek olívaolaj
1 ek fehérborecet
2,5 dl tejföl
2,5 dl görög joghurt
2 kígyóuborka
ízlés szerint kapor



Csípős szósz:

4-5 db kápia paprika
1+4 ek olívaolaj
1 tk só
1/2 tk őrölt fekete bors
1 ek csilipehely vagy más csípős paprika (ízlés szerinti mennyiségben)
1 ek fehérborecet



Pita (10 db):

A kovászhoz:
3-4 g friss élesztő
125 g 30 C-os víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt

A tésztához:

195 g 22 C-os víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g finomított tengeri só

A gyros összeállításához:

paradicsom
lilahagyma

Elkészítés:


A húshoz először a száraz pácot készítjük el: összekeverjük a fűszereket és bedörzsöljük vele a bőrös combfiléket. Egy hőálló tál aljára kevés olívaolajat öntünk és beletesszük a fűszeres húsokat. Lefóliázzuk és legalább egy órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 30 percig sütjük benne a húst. A sütőből kivéve vékonyra szeleteljük és száraz serpenyőben több adagban lepirítjuk a szeleteket.

A pitához először kovászt készítünk: összekeverjük a vizet az élesztővel, majd kikeverjük a kenyériszttel. Letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.

A tésztához a kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztekkel és a többi hozzávalóval. Letakarva 10 percig pihentetjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen egy órán át hagyjuk pihenni, ennyi idő alatt duplájára kel.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, bennehagyunk egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett munkalapon a megkelt tésztát 10 részre osztjjuk, gömb alakúvá formálom és hagyjuk 15 percet pihenni. Ezután midegyiket sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtjuk, és 2 percig pihentetjük.

A sütőben a forró sütőlapra lisztet szórunk és bedobáljuk a pitákat - egyszerre 3-4 db-ot. Kb. 5 percig sütjük, amíg egy kis színt kap és felfúvódik a pita. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, innentől fagyasztható vagy fogyasztható.

A tzatzikihez a fokhagymagerezdeket a sóval mozsárban pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a borsot, olajat és ecetet és jól kikeverjük.

Egy keverőtálban összekeverjük a tejfölt és a joghurtot, majd hozzáadjuk a fokhagymás olajat is. Belereszelünk 2 db meghámozott kígyóuborkát és óvatosan összekeverjük. Ezzel elkészült a tzatziki.

A csípős szószhoz a kicsumázott, feldarabolt kápia paprikákat kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor elkezd a paprika összeesni, hozzáadjuk a csípős paprikát is. Összeforgatjuk és mehet a turmixgépbe. Pépesre turmixoljuk, közben adunk hozzá 3-4 ek olívaolajat és 1 ek fehérborecetet. A végén, ha kell, utánasózzuk.
A gyros összeállítása: egy pita tetejét levágjuk, kanalazunk bele 1-2 ek tzatzikit, teszünk bele 2-3 vékonyra szelt paradicsomkarikát, kevés lilahagymát. Mehet bele egy nagy adag hús, a tetejére pedig ismét tzatziki, hagyma és paradicsom. A legtetejére pedig csípős szósz.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Töltött pulykacomb
Töltött pulykacomb

A 2 tojásból, gombából , vöröshagymából 1 ek zsíron lágy tojásrántottát készítünk. Közben a szikkadt zsemléket 1-2 dl vízbe vagy tejbe beáztatjuk, majd kinyomjuk. A húst éles kés...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Baconos-gombás csirketekercs
Baconos-gombás csirketekercs

A csirkemelleket vékonyan felszeleteljük. Óvatosan dolgozzunk, hogy majd meg tudjuk tölteni. Lesózzuk és állni hagyjuk amíg elkészítjük a tölteléket. A hagymát és a gombát felszele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csirkemell - Paradicsomos-borsós csirkeragu
Csirkemell - Paradicsomos-borsós csirkeragu

1. A hagymát megtisztítjuk és felvagdossuk, majd olívaolajon megdinszteljük és hozzáadjuk a felvagdosott húst is. 2. Fűszerezzük, majd a paradicsomot meghámozzuk és pépesítjük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Csirke mell őzgerinc formában sütve
Csirke mell őzgerinc formában sütve

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk