5-7 közepes alma
1 teáskanál őrölt fahéj
12,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
2 tojás
2-3 evőkanál tej
19 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
a formához:
vaj
liszt
a krémhez:
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
4 evőkanál liszt
6 dl tej
20 dkg cukor
20 dkg vaj
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
a karamellöntethez:
12,5 dkg cukor
1 dl habtejszín
2,5 dkg vaj
a díszítéshez:
pirított dió
A meghámozott almát nyolcadoljuk, és megszórjuk a fahéjjal. A vajat a cukorral meg a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a tejet, majd a liszt és a sütőpor elegyét. A jól elkevert masszát 2 kivajazott és liszttel megszórt, 18-20 cm átmérőjű, kerek formába kanalazzuk, elsimítjuk, és kirakjuk az almagerezdekkel. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
A krémhez a tojássárgáját a cukor felével, a liszttel, a tejjel, a vaníliával jól kikeverjük, sűrű krémmé főzzük, és hagyjuk kissé hűlni. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. Az apróra vágott vajat a még meleg krémbe dolgozzuk, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Hagyjuk langyosra hűlni. A tortalapokat félbevágjuk, megtöltjük a krémmel, felülre almás tésztának kell kerülnie. Az öntethez a cukrot 1 teáskanál vízzel karamellizáljuk, majd amikor a cukor elolvadt, beleöntjük a tejszínt, és addig kevergetjük, amíg sűrű mártást nem kapunk. Végül beledolgozzuk a vajat. Miután kihűlt, meglocsoljuk vele a tortát, és megszórjuk pirított dióval. Legalább 12 órát hűtjük, hidegen kínáljuk.
Tipp: ha tehetjük, az összeállításhoz használjunk keretet – a hűtést követően a keretet eltávolítva díszítsük a tortát karamellel és dióval.
Krém: - 3 doboz Mascarpone , 0,5 l tejszín , 6-7 lap zselatin , vaníliacukor, ízlés szerint még cukor A tejszínt felverjük majd fokozatosan a mascarponéval mixeljük össze A zs...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA sütőt melegítsd elő 170 fokra. A tésztához a hozzávalókat alaposan keverd össze, majd simítsd kb. 20-22 cm átmérőjű sütőtálba. A sajttorta töltelékéhez a mascarponét a cukorra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElsőként a vajas piskótát készítjük el. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a egész tojást és a tojássárgáját, illetve a vanília kivonatot, majd ezt simára keverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA joghurtot elkeverjük a cukorral és a zselatinnal, majd kicsit meglangyosítjuk, éppen csak hogy elolvadjon benne minden. Levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverj...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű