500 g finomliszt
2 tk. só
2 ek. olaj
200 g öregtészta
2 ek. burgonyapehely
1 dl tej
2 dl víz
1,5 dkg friss élesztő
1 csomag szódabikarbóna
nagy szemű só vagy sóvirág
A tészta hozzávalóit tálba mértem és a dagasztógép alacsony fokozatával 4-5 percig dagasztani kezdtem. Ezután felkapcsoltam a magasabb fokozatra és további, kb. 10 perc alatt szép fényes, sima tésztát dagasztottam.
A tálat letakartam és 30-35 perc alatt duplájára kelesztettem. Ezután lisztezett felületre borítottam és 12 egyforma darabba vágtam. Egyesével gömbölyítettem őket, majd letakarva 15 percig pihenni hagytam.
Ezután hosszúkás zsemléket formáztam belőlük. Letakartam és 20 percig pihenni hagytam.
Amíg a zsemlék keltek egy lábasban felforraltam kb. 1-1,5 liter vizet, beleszórtam egy csomag (kb. 50 g) szódabikarbónát és a lángot takarékra mérsékeltem.
A sütőt 220 fokra kapcsoltam. Akinek még nincs ilyen formája készítsen elő két nagy sütőlemezt, amibe sütőpapírt terít!
A megkelt zsemléket egyesével a szódás vízbe mártottam, oldalanként 20-30 másodpercre, majd egy szűrőlapáttal a bagett sütő mélyedéseibe fektettem. Éles pengével bevágásokat ejtettem rajtuk és megszórtam nagy szemű sóval.
A forró sütőben 15 perc alatt pirosra sütöttem.
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre da...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű.mint a nokedlit úgy szaggatjuk,ez egy puhább szerkezetű nokedli nem a hagyományos de 0 ch van benne
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hagyjuk, hogy szétmálljon. (Cukor hiányában nem futtatjuk). A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 1 órán keresztül pihentetjük. Kinyújtjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát apróra vágjuk, majd megpirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús megpirult, akkor hozzáöntjük a paradicsomszó...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű