500 g finomliszt
2 tk. só
2 ek. olaj
200 g öregtészta
2 ek. burgonyapehely
1 dl tej
2 dl víz
1,5 dkg friss élesztő
1 csomag szódabikarbóna
nagy szemű só vagy sóvirág
A tészta hozzávalóit tálba mértem és a dagasztógép alacsony fokozatával 4-5 percig dagasztani kezdtem. Ezután felkapcsoltam a magasabb fokozatra és további, kb. 10 perc alatt szép fényes, sima tésztát dagasztottam.
A tálat letakartam és 30-35 perc alatt duplájára kelesztettem. Ezután lisztezett felületre borítottam és 12 egyforma darabba vágtam. Egyesével gömbölyítettem őket, majd letakarva 15 percig pihenni hagytam.
Ezután hosszúkás zsemléket formáztam belőlük. Letakartam és 20 percig pihenni hagytam.
Amíg a zsemlék keltek egy lábasban felforraltam kb. 1-1,5 liter vizet, beleszórtam egy csomag (kb. 50 g) szódabikarbónát és a lángot takarékra mérsékeltem.
A sütőt 220 fokra kapcsoltam. Akinek még nincs ilyen formája készítsen elő két nagy sütőlemezt, amibe sütőpapírt terít!
A megkelt zsemléket egyesével a szódás vízbe mártottam, oldalanként 20-30 másodpercre, majd egy szűrőlapáttal a bagett sütő mélyedéseibe fektettem. Éles pengével bevágásokat ejtettem rajtuk és megszórtam nagy szemű sóval.
A forró sütőben 15 perc alatt pirosra sütöttem.
A tejfölt felhasználás előtt 1-2 órával öntsük bele egy szűrűbe, és alaposan csepegtessük le. A cukkinit és a paradicsomot ízlés szerint daraboljuk fel. A fokhagymát és a friss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát lereszeljük, enyhén sózzuk, majd összekeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a tojásokat is. Forrásban lévő vízbe nokedli szaggatóval beleszaggatjuk. Amikor megfőtt, kiszed...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Paprikás krumplit készítünk jó bő lére eresztve. 2. Amikor a krumpli majdnem puha, belefőzzük a debrecenit, a kolbászt és a tésztát. 3. Akkor jó, ha még ezek után is van...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz elkészítés ugyanúgy működik, mint a hagyományos palacsinta esetében, a hozzávalókat tegyük egy tálba, majd kavarjuk ki jó alaposan. A tésztát nem szükséges pihentetni, már süthe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű