Családireceptkönyv.hu

Bajor zsemle


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: 12 db
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:



500 g finomliszt
2 tk. só
2 ek. olaj
200 g öregtészta
2 ek. burgonyapehely
1 dl tej
2 dl víz
1,5 dkg friss élesztő


1 csomag szódabikarbóna
nagy szemű só vagy sóvirág

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit tálba mértem és a dagasztógép alacsony fokozatával 4-5 percig dagasztani kezdtem. Ezután felkapcsoltam a magasabb fokozatra és további, kb. 10 perc alatt szép fényes, sima tésztát dagasztottam.
A tálat letakartam és 30-35 perc alatt duplájára kelesztettem. Ezután lisztezett felületre borítottam és 12 egyforma darabba vágtam. Egyesével gömbölyítettem őket, majd letakarva 15 percig pihenni hagytam.
Ezután hosszúkás zsemléket formáztam belőlük. Letakartam és 20 percig pihenni hagytam.
Amíg a zsemlék keltek egy lábasban felforraltam kb. 1-1,5 liter vizet, beleszórtam egy csomag (kb. 50 g) szódabikarbónát és a lángot takarékra mérsékeltem.
A sütőt 220 fokra kapcsoltam. Akinek még nincs ilyen formája készítsen elő két nagy sütőlemezt, amibe sütőpapírt terít!
A megkelt zsemléket egyesével a szódás vízbe mártottam, oldalanként 20-30 másodpercre, majd egy szűrőlapáttal a bagett sütő mélyedéseibe fektettem. Éles pengével bevágásokat ejtettem rajtuk és megszórtam nagy szemű sóval.
A forró sütőben 15 perc alatt pirosra sütöttem.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
Cukkinis-paradicsomos tészta recept
Cukkinis-paradicsomos tészta recept

A tejfölt felhasználás előtt 1-2 órával öntsük bele egy szűrűbe, és alaposan csepegtessük le. A cukkinit és a paradicsomot ízlés szerint daraboljuk fel. A fokhagymát és a friss...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: keria
Sztrapacska
Sztrapacska

A burgonyát lereszeljük, enyhén sózzuk, majd összekeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a tojásokat is. Forrásban lévő vízbe nokedli szaggatóval beleszaggatjuk. Amikor megfőtt, kiszed...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Topogó
Topogó

1. Paprikás krumplit készítünk jó bő lére eresztve. 2. Amikor a krumpli majdnem puha, belefőzzük a debrecenit, a kolbászt és a tésztát. 3. Akkor jó, ha még ezek után is van...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Egészséges palacsinta
Egészséges palacsinta

Az elkészítés ugyanúgy működik, mint a hagyományos palacsinta esetében, a hozzávalókat tegyük egy tálba, majd kavarjuk ki jó alaposan. A tésztát nem szükséges pihentetni, már süthe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk