Családireceptkönyv.hu

Egyszerű csokitorta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


a piskótához:

6 tojás
15 dkg cukor
6 dkg liszt
4,5 dkg étkezési keményítő
3 dkg cukrozatlan kakaópor

a krémhez :

50 dkg mascarpone
2 dl zsíros habtejszín
5 dkg cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor (ízlés szerint változhat)

+ narancshéj vagy fűszerek (vanília, tonkabab…)

Elkészítés:


A piskótalapokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk. Ez eltart egy ideig, de megéri, mert egy sokkal stabilabb szerkezetű fehérjehabot kapunk majd, mintha a végén adnánk hozzá a cukrot. Szinte olyan lesz, mint a habcsók.
Amint kész a hab, a robotgéppel elhabarjuk a tojások sárgáját is. Ezt nem kell külön felhabosítani, csak legyen egynemű. Ezt óvatosan egy spatula vagy nagyobb kanál segítségével a fehérjehabba forgatjuk.
Beleszitáljuk a külön kimért kakaót, lisztet és keményítőt. Ezt is óvatosan a tojáshabba forgatjuk nagy mozdulatokkal.
Sütőpapírral bélelt aljú tortaformába szedjük a masszát. Esetemben tehát két 20 cm-es formába, de ez lehet egy 26 centis is.
180 fokra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük. Figyelem! A sütő ajtaját itt sem nyitogatjuk az elején. Nagyjából 15 perc után már szabad, mielőtt kivesszük a tésztát érdemes is a tetejét kicsit megnyomkodni. Ha még nagyon lágy, hagyjuk bent tovább. A sütőn sok múlik, ami az egyikben 18, a másikban lehet 20 perc is.
A megsült piskótát a formában hagyjuk kihűlni. Én ezután egy éles késsel a szélét körbe szoktam vágni, hogy simán le tudjam választani a tortakarikát az oldaláról. A sütőpapírt elég egyszerűen lehúzni.
Amíg a piskóta sül, nekiállhatunk a krémnek. Mindig a tejszínnel kezdem. A fent leírtak szerint, egy kancsóban, kevés porcukorral, fokozatosan verem fel a hideg tejszínt. Amikor már szép kemény a hab, rögtön abbahagyom a keverést, mert ha túlverjük, kicsapódik, és vaj lesz belőle.
A krémsajtot simára keverjük a maradék porcukorral és a kakaóporral. Ez egy elég sűrű krém lesz, ezt lazítjuk a tejszínhabbal. Igazából ezt is óvatosan kellene beleforgatni, de általában annyira sűrű a krém, hogy elbírja, hogy a tejszínhabot alacsony fokozaton, a robotgéppel dolgozzuk bele. Azért csak óvatosan, ez tényleg csak pár másodperc legyen!
A kihűlt piskótát 2 vagy 3 részbe vágjuk. (Ha kettőt sütök, laposabb marad, így mindkettőt csak félbe szoktam, így is 4 lapos lesz a tortánk.) A legegyszerűbb, ha a kenyérvágó késsel csak a piskóta szélét vágjuk be kicsit, és folyamatosan forgatva haladunk egyre beljebb. Így nem vágunk ferdén.
A tortakarikát megtisztítjuk, és egy tortakartonra vagy tálcára tesszük. Ilyenkor szoktam alá tenni egy kettévágott sütőpapírt, amit a végén két oldalról ki tudok húzni, így nem kenem össze a tálat a díszítésnél.
A piskóta alsó lapját - ami a legsimább – félretesszük, ez lesz majd a teteje. Egy másik lapot a forma aljába helyezünk.
A krémet annyi részre osztjuk, ahány lapunk van. Így jut a lapok közé, és a díszítéshez is marad.
Az első lapot megkenjük az első rész krémmel, jöhet rá egy újabb lap, és így tovább. Végül az egyenes tetejűvel zárjuk le. A díszítéshez megmaradó krémet felhasználásig tegyük a hűtőbe.
A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, hogy szépen összeálljon. Ezután óvatosan leválasztjuk róla a karikát, megkenjük a maradék krémmel, kihúzzuk alóla a sütőpapírt, és ízlés szerint díszítjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Néhány dologra azonban tényleg mindig nagyon figyelni kell: a tisztaságra, ne legyünk betegek, és az alapanyagok is legyenek frissek és minőségiek (én általában pár napig el is teszem a blokkot, biztos, ami biztos). Természetesen a pedagógusokkal is egyeztessük előre a dolgot, hogy biztosan mehet-e a házi süti. Ha pedig már ennyire benne vagyunk, a zsúrra is biztosan magunk fogjuk készíteni a tortát.

Az eszközök:

Tortakarikára biztosan szükség lesz, én a kapcsosat nem szeretem, ezért sima, állítható tortagyűrűt használok, ami alá elég egy ív sütőpapír. A képeken látni fogják, hogy rögtön kettőben sütöm a tésztát. Ennek az az oka, hogy sokkal jobban szeretek kisebb átmérőjű, inkább magasabb tortákat kreálni. Önöknek elég lesz egy forma is, csak akkor kicsit nagyobb mérettel kell számolni. A piskóta két 20 cm-es formában sül, ha egyben készíti, akkor legyen egy 26 cm-es.

Ha azt szeretnénk, hogy a tortánk stabilan álljon majd, sütés után tisztítsuk meg a formát, és abba töltsük vissza, így nem csúszik majd el.

Kell még egy éles, recés kés is, hogy egyenletesen tudjuk lapokra vágni a piskótát.

Kézi mixerre, szitára és néhány tálra lesz még szükségünk, és már bele is vághatunk a sütésbe!

A recept:

Nem hagyományos piskótát szoktam sütni, ugyanis nem szeretem az állagát. Évek óta a Ladurée-féle receptet használom, ami nagyon puha, nem szárad ki, nem esik össze, és nem lesz aránytalanul púpos. Szerintem ha kipróbálja, nem akar majd mást sütni.

A krém egy mascarponéból, tejszínhabból, porcukorból és kakaóból álló, nagyon egyszerű recept, amit ízlés szerint feldobhat narancshéjjal, fűszerekkel, de a kakaót le is cserélheti vaníliára. Akár reklám, akár nem, a krémsajtból nagyon nem mindegy, hogy milyet használunk. Sajnos a legtöbb mascarpone nekem túl híg, néha majdnem annyira folyik, mint a joghurt. Én a Lidlben kapható, olasz márkára szavazok, ez krémes, sűrű, mindig nagyon finom. Nem is kell hozzá semmilyen habfixáló.

Nem csak a krémsajton múlik a siker, a tejszín is fontos eleme a krémünknek. A növényi hab, cukrászhab és még ki tudja mik, nem számítanak tejszínnek! Biztosan sokkal könnyebb felverni, de attól még műanyag vackok. Válasszunk inkább valódi tejszínt, 30%-os zsírtartalmút. Ez alaposan behűtve simán felverhető. Az én tuti módszerem, hogy egy műanyag kancsóba teszem, egy evőkanál porcukrot adok hozzá, és fokozatosan emelem a robotgép sebességét. Így soha nem csapódik ki.

A kakaó természetesen cukrozatlan kakaópor, nem instant. Ebből is érdemes többet kipróbálni, és a lehető legjobb minőségűt választani. Még így is sokkal olcsóbb lesz a torta, mintha cukrászdában venné.

A díszítést pedig olykor drazsékkal, cukorkákkal oldom meg, ha gyerekekről van szó, de a gyümölcs vagy olajos mag is tökéletes rá.

http://divany.hu/offline/2016/06/21/egyszeru_csokitorta_az_oviba_-_lepesrol_lepesre_kepekben/

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Márti
Gesztenyetorta karácsonyra
Gesztenyetorta karácsonyra

A kakaós tortalaphoz a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. Az egész tojásokat a cukorral 10 perc alatt elektromos habverővel habosra verjük, apránként hozzáadjuk a vi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Csuri
Mascarponés gesztenyetorta
Mascarponés gesztenyetorta

1. a tojásfehérjét fényes, kemény habbá verjük, miközben hozzáadjuk a porcukrot, majd felváltva,apránként beleforgatjuk a kakaóporral, sütőporral vegyitett lisztet. A masszát a va...

Elkészítési idő: 2 ora
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Oroszkrém torta
Oroszkrém torta

A piskótához a fehérjéket felverjük a cukorral és sóval, majd beleforgatjuk a tojások sárgáját, ezután a lisztet és a reszelt citrom- és narancshéjat. 160 fokon 40-50 percig sütjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mákos guba torta
Mákos guba torta

A tortaformát kivajazom és lisztezem. Egy tálban összetöröm a zabfalatok kekszet 3 dkg vajjal és a forma aljára teszem. A kifliket felkarikázom, és egy tálba teszem, rászórom a má...

Elkészítési idő: 5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk