menu

Családireceptkönyv.hu

Gulyáskrém készítése házilag


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2 kg tisztasúlyú paradicsom (legjobb a konzervparadicsom, mivel ennek apró magvai vannak, kevés a leve és hamar sűrűsödik),
- 1 kg tisztasúlyú piros, érett pritamin paprika, esetleg kápia paprika,
- 3 nagyobb fej vöröshagyma,
- 3 cikk nagyobb fokhagyma,
- 1 púpozott teáskanál őrölt fűszerkömény,
- 3 tk só,
- 1 tk őrölt bors,
- ízlés szerint csípős paprika.

Elkészítés:


A paradicsomot és a paprikát megmossuk. A paprikát ketté vágjuk, magházától megszabadítjuk és szorosan egymás mellé fektetjük egy tepsibe. Előre melegített 180 oC-os sütőbe toljuk és 45 percig sütjük.



Vizet forralunk. A forró, lobogó vízbe a paradicsomot néhány másodpercre belerakjuk, majd egy tálba kiszedjük. Könnyebb így a héját lehúzni róla.



A paradicsomokat lehéjazzuk, összevágjuk és beletesszük egy nagyobb lábasba. Elkezdjük takaréklángon főzni, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a fűszereket. Miközben fő a sütőből kiszedett paprikát szintén lehéjazzuk. Azért kell a sütőben „sütni”, mert a héja így könnyedén eltávolítható és finomabb is a sütés hatására.



Hozzáadjuk ezt is a paradicsomhoz, összeforraljuk és egy botmixer segítségével alaposan besűrítjük.





Kb. 2 órát nagyon takaréklángon, gyakran megkavarva még főzzük, közben megkóstoljuk és szükség szerint még ízesítjük. Üvegekben töltjük, fém kupakkal lezárjuk, majd mindegyiket 1-2 percre a feje tetejére állítjuk és takaró között hagyjuk kihűlni. Célszerű 3 dl-es üvegeket használni.



Aki szereti a csípőset, tehet bele cseresznyepaprikát, macskatöke paprikát, vagy bármilyen más erős paprikát ízlése szerint.

Mivel nem tartalmaz tartósítószert ezért ajánlatos kisebb üvegekbe tölteni, felbontás után pedig hűtőszekrényben tárolni.

Kitűnően ízesíthetünk vele gulyáslevest, pörköltöket és elengedhetetlen ízesítője a töltött káposztának is.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar A lisztes sterc
A lisztes sterc

A lisztet rózsaszínűre pirítjuk, olajat vagy zsírt (régen persze zsírt használtak hozzá) és vizet forralunk külön-külön edényben. Fél kiló liszthez két dekagramm sót teszünk. A fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Petrezselymes-fokhagymás mártogatós/kenőke
Petrezselymes-fokhagymás mártogatós/kenőke

1. Darálóba vagy aprítóba rakunk mindent, és ízlés szerinti állagúra pépesítjük. 2. A citromlé lehet több is, akár 80 ml, kinek hogyan ízlik!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ani
FITNESZ RÁNTOTTA
FITNESZ RÁNTOTTA

Reszeljük le a cukkinit hosszúkásra és tegyük a kiolajozott serpenyőbe pirulni. Verjük fel a tojásokat majd adjuk hozzá az apróra vágott zöld fűszert, a sót és az őrölt borsot és ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Baconben sült mozzarella
Baconben sült mozzarella

https://www.facebook.com/GastroHobbi/videos/2202574753358537/

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk