Családireceptkönyv.hu

Gyógynövényes sampon


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



2 dl natúr folyékony szappan
1-2 dl gyógynövényes víz (az elkészítését lásd lejjebb)
1 kávéskanálnyi hordozó olaj
20-25 csepp illóolaj

Elkészítés:


Először is készítsük el a gyógynövényes teát. Forró vízbe tegyünk 1 evőkanálnyi szárított gyógynövényt, fedjük le. Hagyjuk ázni 1-2 órát, majd szűrjük le. Közben a folyékony szappanhoz adjuk hozzá az illóolajakat és a hordozó olajat, óvatosan keverjük össze. A végén adjuk hozzá a gyógynövényes infúziót és tegyük egy tégelybe. Hűtőben néhány hétig eláll. Használat előtt rázzuk össze.

Az alaprecept után nézzük, hogyan tudunk testre, azaz hajra szabott sampont készíteni.

Először is a gyógynövények lehetnek frissek vagy szárazak. Ha az előbbit használjuk, az alapreceptben megadott mennyiség minimum dupláját számoljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Javasolt gyógynövények

Körömvirág, kamilla, fekete nadálytő, levendula, citrom vagy narancshéj, csalánlevél, diólevél, mezei zsurló, oregánó, útifű, rózsaszirom és/vagy a levelek, rozmaring, zsálya, kakukkfű, lila virágok és/vagy a levelek.

A kamillát hagyományosan világos hajra, a rozmaringot és a diót sötét hajra javasolják. Ha virágos illatú samponra van szükségünk, akkor használjuk bátran a rózsát, ibolyát, levendulát, illetve más virágok teáját és illóolaját.

Ha gyógynövényes sampont szeretnénk (zsíros, korpás hajra), akkor a csalán, a rozmaring, kakukkfű és az oregánó a jó megoldás, illóolaj tekintetében pedig különösen a teafa. Ezeket a gyógynövényeket a jobb hatás érdekében vegyíthetjük.

A fekete nadálytő és a körömvirág ápolja a fejbőrt, a rozmaring és a zsurló erősíti, frissíti a hajhagymákat, vagyis hajhulláskor jó szolgálatot tehetnek. A levendula enyhíti a viszketést.
Hordozó olajok

Az úgynevezett hordozó olajok nem csupán táplálják, de hidratálják is a fejbőrt, ezért érdemes a samponunkba tenni. Száraz haj esetén többet, zsíros haj esetén picit kevesebbet.

Javasolt olajok: Avokádó olaj, olívaolaj, jojobaolaj, mandulaolaj
Illóolajok

Illóolajokat nem csupán az illat miatt, hanem a bennük lévő hatóanyag miatt is érdemes használni. Minden esetben figyeljünk oda a minőségre. Használatakor legyünk különösen óvatosak, ha terhesnek vagy szoptató kismamának szánjuk a sampont. Az illóolajok kombinációinál jó, ha tudjuk: kezdőként ne keverjünk 2-3 illatnál többet egy készítménybe. Biztos siker, ha gyümölcsillat-, virágillat- vagy friss illatkompozíciókat készítünk.

Javasolt illóolajok: geránium, rozmaring, citrom, narancs, grapefruit, teafa, ylang ylang, levendula, borsmenta, rózsa.

Ideális esetben a hajmosást követi az ecetes öblítés. Egyrészt visszaállítja a haj és fejbőr PH-értékét, lágy és csillogó hajat kapunk, másrészt az esetleges sampon maradványtól is megszabadulunk.

Végezetül még egy apróság. Ne felejtsük, ezek a samponok nagyon jól bevethetők tusfürdőként is. Eddigi gondoskodásunkat semmissé teszi a forró hajszárító! Jó időtöltést, szép hajat kívánunk!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Mediterrán pulykatokány
Mediterrán pulykatokány

souvlaki füszerkeverek 2 TL Oregano (gerebelt) 2 TL Thymian (gerebelt) 2 TL Paprikapulver (edelsüß) 1 TL Knoblauchpulver 1 TL Kreuzkümmel (gemahlen) 1 TL Salz 1 TL schwarz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Citrom fagyi otthon
Citrom fagyi otthon

A joghurtot habverővel jól felverjük, hozzáadjuk a cukrot, 2 citrom kifacsart levét, 1 citrom lereszelt héját. Jól elkeverjük, műanyag dobozba tesszük, és lefagyasztjuk a mélyhűtő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fűszeres, ropogós csicseriborsó
Fűszeres, ropogós csicseriborsó

Ha te is szárazból készíted, akkor ne felejtsd el előző este beáztatni. Miután megszívta magát, és puha (puhább) lett, mosd át, és amennyire tudod, kéztörlővel töröld szárazra. (Ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fűszeres píritott dió
Fűszeres píritott dió

Válogassuk át a dióbelet, a fás részeket szedjük ki belőle. Tegyük a dióbelet egy tepsibe, majd forró sütőben 140-150 fokon süssük körülbelül fél órán keresztül. Forrósítsuk fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk