50 dkg filézett csirkecomb, vagy csirkemell /csirkemellből szárazabb egy picit/
kb 30 gramm,/de ízlés szerint is lehet rászórni/ gyros fűszerkeverék
1 kevés fahéj
kevés étolaj
4-5 paradicsom
1-2 fej lilahagyma
olívabogyó
20 dkg fetasajt
1 nagyobb kígyóuborka
kevés oregánó
1 kg burgonya
3 dl natúrjoghurt
1 csomag tzatziki salátaöntet por
fél kígyóuborka
A húst vagy kockára vagy csíkokra vágom, kinek hogyan tetszik. Serpenyőbe rakom és jól megszóroma gyros fűszerkeverékkel, kevés olajon megsütöm, a végén fahéjat szórok rá. Nyáron nem fagyasztott kész sült krumplit használok, hanem burgonyát veszek és nálunk mostanában kockára vágva sütjük, valamiért a család így jobban szereti, de természetesen hasábra is lehet szeletelni. Olajban készre sütöm, sózom.
A salátát elkészítem. A paradicsomot, az uborkát kisebb darabokra, kockákra vágom, hozzáadom ízlés szerint az olívabogyót és a kisebb darabokra vágott fetasajtot, az apróra vágott lilahagymát és oregánóval megszórom, összekeverem. A tzatziki salátaöntetport összekeverem a joghurttal, a kígyóuborkát reszelőn a legapróbb lyukon lereszelem és konyomkodom, majd ezt is belekeverem a joghurthoz.
Vagy így:
Házi gyros pitában:
Tészta: 3 dl langyos víz, 2 tk. só, 2 ek. olívaolaj, 50 dkg graham vagy finomliszt, /én utóbbival/
1 tk cukor, 3 dkg friss élesztő / nem kell feloldani./
A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd duplájára kelesztem. kb. 45-60
perc is kell. Kiborítom a tálból és 8 egyforma darabokra vágom, és zsemle formára gömbölyítem.
Ruhával letakarom, és hagyom 5-10 percet pihenni.
Utána /ovális vagy/ kerek formára nyújtom, 2-3 mm, ruhával letakarom és hagyom 30-45 percet pihenni. Ezalatt a sütőt 220 fokra előmelegítem.
Sütőrácsra teszem a tésztát, 2 darab fér egyszerre, és 5-6 percig sütöm /alsó-felső/
Tálra szedem, letakarom, kihűtöm. Tálaláskor egy keskeny csíkot levágtam és szétnyílt a tészta.
Hús: egy tálba gyros fűszerkeveréket szórtam, bele 1 ek. olívaolajat, 1 gerezd fokhagymát
bele a kisebb darabokra vágott csirkemellet, összekevertem és 1 órára a hűtőbe tettem.
Miután letelt az idő forró serpenyőben megsütöttem./ annyi olaj elég volt amiben pácoltam/
Közben uborkát, lila hagymát, paradicsomot, retket karikára vágtam.
Öntet: 1-2 pohár joghurt, csipet só, bors, 1 -2 gerezd zúzott fokhagyma /vagy por/
Húst, zöldségeket, salátát, öntetet teszek az asztalra és mindenki elkészíti a saját gyrosát.
Utóirat: a kész sült pitát zacskóba lehet tenni és lelehet fagyasztani, miután kihűlt.
Amikor kell, csak kivenni a mélyhűtőből, és hagyni a konyhapulton kiengedni, vagy 2 perc mikróba, és kész is.
Én csak négy darabot csináltam, fele mennyiségből.
A libát kívül belül megmossuk és sózzuk borsozzuk. Jó forró sütőben 15 percig sütjük. Utána a bőrét megszurkáljuk, és a libát alufóliával letakarva most már mérsékelt tűzön még 2 ó...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: KözepesEgy magas falú tepsit vagy jénait zsiradékkal kikenünk, a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A krumplit meghámozzuk és ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A paprikát, a paradicsomot és...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: KönnyűA csirkemellet alaposan fűszerezzük be sóval, borssal, majoránnával. Egy serpenyőbe öntsünk kevés olívaolajat (ha nincs, sima olaj is megteszi). Amikor felhevült, dobjuk bele a szá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször is finoman ki kell klopfolni a szeletekre vágott húst. Én két zacskó közé szoktam tenni, így nem fröcsköl szanaszét és nem is ragad le; közben is zacskóstul forgatom. Ha sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz