Maradéktalanul
Nos, az első hét eltelt, ideje nagyjából megtervezni a másodikat. De előtte írok pár sort arról, mennyire sikerült tartani magunkat az első hétre kialakított menühöz. Megmondom őszintén… izé… ööö… nem igazán. Az ebédek úgy-ahogy hasonlítottak a tervezetthez, még nyomokban a reggelik is tartalmazták az előre összeírt ételeket, viszont a vacsorák szinte minden esetben másként alakultak.
Ebben a nagy melegben a család egy része nem kívánta a pirítósos-krumplis-kelt tésztás ételeket, viszont rávetette magát a kerti meggyből készült ciberére (Sok helyen szilvából ismerik ezt az ételt, nálunk meggyből készítik. Igazából olyan kissé savanykás, kissé édes kompótféle), a joghurtöntetes káposztasalátára, vagy a házi aludttejre.
A család az újításokat elég vegyes érzelmekkel fogadta, pl. az édes kásafélékkel nem nyertem hangszórót, a zöld turmixszal viszont hatalmas sikert arattam. A nagyobbik fiam pl. egyszerre 5 pohárral megivott belőle. A pirítósra kent, érdekesen bizarr színű zöldségkrémekre eleinte furcsán néztek, de aztán letakartuk uborka szeletekkel, és megszórtuk bőven csírákkal (nekem vöröshere magom volt itthon), így elfogyott. Nagy szerencsémre a gyerekeim imádják a csírákat, így csírával megszórva szinte bármit „meg tudok etetni” velük. Érdekes módon a többi ételt egyáltalán nem is találták furcsának, teljes természetességgel fogyasztották annak ellenére, hogy jó ideje nem ettek még csak hasonlót sem.
Úgy gondolom, az első hetet sikeresnek könyvelhetem el: egészséges ételekkel laktunk jól, a kezdeti tartós élelmiszer befektetésen kívüli anyagi ráfordítás szinte a nullával volt egyenlő, hiszen a kertből már elég sokféle zöldséget fel tudtam használni. Természetesen a költségszámításoknál figyelembe veszem azt, hogy sokan vannak, akiknek mindent máshonnan kell megvenni, és nem magunkat veszem majd alapul.
Most pedig elkészítem a második hét menü-tervezetét:
Hétfő
R: fűszeres köleskása
E: meggyleves + töltött csillagtök (a maradék köleskása felhasználásával)
V: paprikába töltött körözött + nyers, vegyes salátatál + esetleg pirítós
Kedd
R: zöld turmix sárgadinnyéből és kerti gyomnövényekből (akinek nincs, spenótból is készítheti)
E: Hagymaleves pirított kenyérkockákkal + cukkinivel rakott krumpli
V: ebéd átkonvertálása lepénnyé (liszttel, esetleg tojással, fűszerekkel összekeverni, majd tepsiben kisütni)
Szerda
R: gyümölcsös gabonakása nyers almával és meggyel (utólag belekeverve)
E: Rizses zöldségleves + lecsó, néhány karika házi kolbásszal
V: pirítós zöldségkrémmel (leveszöldség pépesítve, ízesítve) + csírák
Csütörtök
R: gyümölcsturmix bármilyen idénygyümölcsből
E: lencseleves + rakott tészta (előző napi lecsómaradék felhasználásával)
V: Pálma-féle piláf (az ebédről maradt lencse és leveszöldség felhasználásával)
Péntek
R: nyers zöldségcsíkok/darabok (paprika, uborka, cukkini, zellerszár, bármi, ami van otthon, vagy beszerezhető elérhető áron) Shen aludttejes mártogatós krémével
E: Pitta Dosha Gobi rizses - indiai joghurtos karfiolos egytálétele
V: az ebédről maradt joghurtos karfiol krumplicsónakokban
Szombat
R: spenótos-almás zöld turmix
E: köleses-lecsós tepsis cukkini
V: az ebéd maradékából cukkinis köles fasírt + kovászos uborka (hét elején készülni kell rá)
Vasárnap
R: házi joghurt (készülni kell rá) teljes őrlésű kenyérrel
E: csicseriborsós falafelgolyók mézes sárgarépa salátával, Betty receptje alapján (csíráztatást pár nappal előtte elkezdeni) + bulgur köretnek
V: csicseriborsókrémmel (ebéd maradékából) töltött paradicsom, paprika, cukkini vagy bármilyen elérhető zöldség, esetleg levél (tekercsként)
Felhasznált alapanyagok:
- fél kg köles
- fél kg bulgur
- fél kg rizs
- 30 dkg lencse
- 30 dkg csicseriborsó
- 2 ek. lenmag (Betty receptjébe szezámmag helyett teszem, mivel lenmag van itthon, szezámmag pedig nincs)
- 1 kg liszt
- 5 kg krumpli
- 1,5 kg vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 1 fej fokhagyma
- 70 dkg meggy
- 2 db sárgadinnye
- 2 kg alma
- 1,5 kg paprika
- 1 kg paradicsom
- 3 db cukkini
- 2 fej karfiol
- 7 db répa
- 1 db petrezselyem
- 1 db csillagtök
- 10 dkg zöldborsó
- 1 db uborka
- 2 db citrom
- fél kg spenót
- kovászolni való uborka
- kapor
- 2 ek. csíramag
- 1 db élesztő
- 1 db tojás
- fél kg házi túró
- 1 doboz tejföl
- 2 liter házi tej
- 2 doboz natúr joghurt
- 10 dkg házi kolbász
- 3 ek. méz
Valószínűleg az átlagosnál többet szerepeltettem a cukkinit, a meggyet, az almát és a krumplit, mivel ezekből termett bőségesen a kertben. Természetesen helyettesíthetők egyéb, könnyen beszerezhető zöldségekkel, gyümölcsökkel.
Az utóbbi időben – nyilvánvalóan – erőteljesen foglalkoztat az a téma, hogyan lehetne felkészülni a „szűkebb napokra”, a télre, hogyan tudnánk későbbre is tartalékolni a most bőséggel meglévő élelmiszer alapanyagokat. Sokat kutakodtam az interneten ebben a témakörében, és rengeteg jó ötletet találtam. Úgy gondolom, minden blogbejegyzésemben megosztok majd veletek egyet-egyet, ma egy teljes egészében konyhai „hulladékból” készülő ételízesítő (leves por) receptre esett a választásom.
Egy Gribedli felhasználónevű hölgy „Hogyan spóroljunk a háztartásban” című naplóbejegyzéséből való az ötlet:
Ez egy szuper olcsó ételízesítő (zöldségleves-por) alaprecept. Annyi a dolgunk, hogy az eredetileg kidobni szánt dolgokat (sárgarépahéj, vöröshagymahéj, zeller zöld levele, póréhagyma zöld részének külső levelei, vagy bármilyen tiszta és egészséges zöldséghéj) átmossuk és megszárítjuk. Ezután valamennyire daraboljuk, és a zöldségek súlyát vesszük alapul a sóhoz (nálunk természetesen csak adalékanyag-mentes só jöhet szóba). Az említett hölgy fél kg héjat használt vegyesen. A héj mennyiségének fele kell, hogy legyen a só, így fél kg héjhoz 250 g sót adott. Összekeverte egy nagy lábosban a hozzávalókat, és kb. 10 percig forgatta közepes lángon, amíg a zöldséghéjak kiengedték a felesleges vizet. Ezután sütőpapírra terítette a masszát, és 80 fokos sütőben 1-1,5 órát szárította. Télen fűtőtest közelében is megoldható a szárítás, de ebben a melegben kint, a szabadban tökéletesen megfelelőek a körülmények, sőt így némi napenergiával is gazdagodik a masszánk.
Ha szép por-száraz lesz a végtermék, akkor 1 évig eláll.
Én feltétlenül megcsinálom, igyekszem kihozni a meglévő készletből mindent, amit csak lehet.
Szerintem, mire idáig eljutunk, már nagyjából kezd kialakulni a saját, önálló, fejlődésre törekvő hozzáállásunk, amellyel könnyedén összeállítunk egy egészségtudatos, takarékos heti menüt. Persze, amíg dúskálunk a zöldségekben (sajnos idén a gyümölcsökben nem annyira), addig aránylag könnyű dolgunk van. Viszont a hűvösebb időszakban már nem lesz ekkora választék, ezért most kell gondolnunk a télre is. Még nem vagyunk elkésve, hogy befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat készítsünk, gyümölcsöket aszaljunk vagy fagyasszunk stb.
A következő blogbejegyzések is tartalmazni fognak egy-egy módszert, amely segítségével elraktározhatjuk a nyár ízeit.
A házi levespor receptjének forrása:
http://www.hoxa.hu/?p1=naplo&p2=72603
http://www.youtube.com/watch?v=QgKrNXwuNa0
A fűszereket egy tepsire szórom és a 200 fokosra előmelegített sütőben 5 perc alatt megpirítom. Hagyom kissé kihűlni, majd egy mozsárban kissé összetöröm őket. Elkeverem a fekete t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kását szokásos módon megfőzöd. Sajnos ehhez nem tudok arányokat mondani, mert szemre csinálom. De jó sűrű legyen. Teljesen ki kell hűteni. A szalonnát feldarabolod, kisütöd, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk, magházát kiszedjük, 1/2 x 1/2 cm-es kockákra vágjuk. Egy kanál szőlőmagolajat felhevítünk egy serpenyőben, erre tesszük az almát párolódni. Rácsavarjuk fél c...
Elkészítési idő: 2 perc Nehézség: KönnyűA zabpelyhet, sót és a szódabikarbónát egy tányérba tesszük. A két tojást felverjük a fél dl vízzel, majd ráöntjük a zabpehelyre és jól összekeverjük. Egy serpenyőben megolva...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű