menu

Családireceptkönyv.hu

Konyhaspór III.


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Maradéktalanul

Nos, az első hét eltelt, ideje nagyjából megtervezni a másodikat. De előtte írok pár sort arról, mennyire sikerült tartani magunkat az első hétre kialakított menühöz. Megmondom őszintén… izé… ööö… nem igazán. Az ebédek úgy-ahogy hasonlítottak a tervezetthez, még nyomokban a reggelik is tartalmazták az előre összeírt ételeket, viszont a vacsorák szinte minden esetben másként alakultak.

Ebben a nagy melegben a család egy része nem kívánta a pirítósos-krumplis-kelt tésztás ételeket, viszont rávetette magát a kerti meggyből készült ciberére (Sok helyen szilvából ismerik ezt az ételt, nálunk meggyből készítik. Igazából olyan kissé savanykás, kissé édes kompótféle), a joghurtöntetes káposztasalátára, vagy a házi aludttejre.

A család az újításokat elég vegyes érzelmekkel fogadta, pl. az édes kásafélékkel nem nyertem hangszórót, a zöld turmixszal viszont hatalmas sikert arattam. A nagyobbik fiam pl. egyszerre 5 pohárral megivott belőle. A pirítósra kent, érdekesen bizarr színű zöldségkrémekre eleinte furcsán néztek, de aztán letakartuk uborka szeletekkel, és megszórtuk bőven csírákkal (nekem vöröshere magom volt itthon), így elfogyott. Nagy szerencsémre a gyerekeim imádják a csírákat, így csírával megszórva szinte bármit „meg tudok etetni” velük. Érdekes módon a többi ételt egyáltalán nem is találták furcsának, teljes természetességgel fogyasztották annak ellenére, hogy jó ideje nem ettek még csak hasonlót sem.

Úgy gondolom, az első hetet sikeresnek könyvelhetem el: egészséges ételekkel laktunk jól, a kezdeti tartós élelmiszer befektetésen kívüli anyagi ráfordítás szinte a nullával volt egyenlő, hiszen a kertből már elég sokféle zöldséget fel tudtam használni. Természetesen a költségszámításoknál figyelembe veszem azt, hogy sokan vannak, akiknek mindent máshonnan kell megvenni, és nem magunkat veszem majd alapul.

Elkészítés:


Most pedig elkészítem a második hét menü-tervezetét:

Hétfő

R: fűszeres köleskása

E: meggyleves + töltött csillagtök (a maradék köleskása felhasználásával)

V: paprikába töltött körözött + nyers, vegyes salátatál + esetleg pirítós

Kedd

R: zöld turmix sárgadinnyéből és kerti gyomnövényekből (akinek nincs, spenótból is készítheti)

E: Hagymaleves pirított kenyérkockákkal + cukkinivel rakott krumpli

V: ebéd átkonvertálása lepénnyé (liszttel, esetleg tojással, fűszerekkel összekeverni, majd tepsiben kisütni)

Szerda

R: gyümölcsös gabonakása nyers almával és meggyel (utólag belekeverve)

E: Rizses zöldségleves + lecsó, néhány karika házi kolbásszal

V: pirítós zöldségkrémmel (leveszöldség pépesítve, ízesítve) + csírák

Csütörtök

R: gyümölcsturmix bármilyen idénygyümölcsből

E: lencseleves + rakott tészta (előző napi lecsómaradék felhasználásával)

V: Pálma-féle piláf (az ebédről maradt lencse és leveszöldség felhasználásával)

Péntek

R: nyers zöldségcsíkok/darabok (paprika, uborka, cukkini, zellerszár, bármi, ami van otthon, vagy beszerezhető elérhető áron) Shen aludttejes mártogatós krémével

E: Pitta Dosha Gobi rizses - indiai joghurtos karfiolos egytálétele

V: az ebédről maradt joghurtos karfiol krumplicsónakokban

Szombat

R: spenótos-almás zöld turmix

E: köleses-lecsós tepsis cukkini

V: az ebéd maradékából cukkinis köles fasírt + kovászos uborka (hét elején készülni kell rá)

Vasárnap

R: házi joghurt (készülni kell rá) teljes őrlésű kenyérrel

E: csicseriborsós falafelgolyók mézes sárgarépa salátával, Betty receptje alapján (csíráztatást pár nappal előtte elkezdeni) + bulgur köretnek

V: csicseriborsókrémmel (ebéd maradékából) töltött paradicsom, paprika, cukkini vagy bármilyen elérhető zöldség, esetleg levél (tekercsként)
Felhasznált alapanyagok:

- fél kg köles

- fél kg bulgur

- fél kg rizs

- 30 dkg lencse

- 30 dkg csicseriborsó

- 2 ek. lenmag (Betty receptjébe szezámmag helyett teszem, mivel lenmag van itthon, szezámmag pedig nincs)

- 1 kg liszt

- 5 kg krumpli

- 1,5 kg vöröshagyma

- 1 fej lilahagyma

- 1 fej fokhagyma

- 70 dkg meggy

- 2 db sárgadinnye

- 2 kg alma

- 1,5 kg paprika

- 1 kg paradicsom

- 3 db cukkini

- 2 fej karfiol

- 7 db répa

- 1 db petrezselyem

- 1 db csillagtök

- 10 dkg zöldborsó

- 1 db uborka

- 2 db citrom

- fél kg spenót

- kovászolni való uborka

- kapor

- 2 ek. csíramag

- 1 db élesztő

- 1 db tojás

- fél kg házi túró

- 1 doboz tejföl

- 2 liter házi tej

- 2 doboz natúr joghurt

- 10 dkg házi kolbász

- 3 ek. méz

Valószínűleg az átlagosnál többet szerepeltettem a cukkinit, a meggyet, az almát és a krumplit, mivel ezekből termett bőségesen a kertben. Természetesen helyettesíthetők egyéb, könnyen beszerezhető zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az utóbbi időben – nyilvánvalóan – erőteljesen foglalkoztat az a téma, hogyan lehetne felkészülni a „szűkebb napokra”, a télre, hogyan tudnánk későbbre is tartalékolni a most bőséggel meglévő élelmiszer alapanyagokat. Sokat kutakodtam az interneten ebben a témakörében, és rengeteg jó ötletet találtam. Úgy gondolom, minden blogbejegyzésemben megosztok majd veletek egyet-egyet, ma egy teljes egészében konyhai „hulladékból” készülő ételízesítő (leves por) receptre esett a választásom.

Egy Gribedli felhasználónevű hölgy „Hogyan spóroljunk a háztartásban” című naplóbejegyzéséből való az ötlet:

Ez egy szuper olcsó ételízesítő (zöldségleves-por) alaprecept. Annyi a dolgunk, hogy az eredetileg kidobni szánt dolgokat (sárgarépahéj, vöröshagymahéj, zeller zöld levele, póréhagyma zöld részének külső levelei, vagy bármilyen tiszta és egészséges zöldséghéj) átmossuk és megszárítjuk. Ezután valamennyire daraboljuk, és a zöldségek súlyát vesszük alapul a sóhoz (nálunk természetesen csak adalékanyag-mentes só jöhet szóba). Az említett hölgy fél kg héjat használt vegyesen. A héj mennyiségének fele kell, hogy legyen a só, így fél kg héjhoz 250 g sót adott. Összekeverte egy nagy lábosban a hozzávalókat, és kb. 10 percig forgatta közepes lángon, amíg a zöldséghéjak kiengedték a felesleges vizet. Ezután sütőpapírra terítette a masszát, és 80 fokos sütőben 1-1,5 órát szárította. Télen fűtőtest közelében is megoldható a szárítás, de ebben a melegben kint, a szabadban tökéletesen megfelelőek a körülmények, sőt így némi napenergiával is gazdagodik a masszánk.
Ha szép por-száraz lesz a végtermék, akkor 1 évig eláll.

Én feltétlenül megcsinálom, igyekszem kihozni a meglévő készletből mindent, amit csak lehet.

Szerintem, mire idáig eljutunk, már nagyjából kezd kialakulni a saját, önálló, fejlődésre törekvő hozzáállásunk, amellyel könnyedén összeállítunk egy egészségtudatos, takarékos heti menüt. Persze, amíg dúskálunk a zöldségekben (sajnos idén a gyümölcsökben nem annyira), addig aránylag könnyű dolgunk van. Viszont a hűvösebb időszakban már nem lesz ekkora választék, ezért most kell gondolnunk a télre is. Még nem vagyunk elkésve, hogy befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat készítsünk, gyümölcsöket aszaljunk vagy fagyasszunk stb.

A következő blogbejegyzések is tartalmazni fognak egy-egy módszert, amely segítségével elraktározhatjuk a nyár ízeit.



A házi levespor receptjének forrása:

http://www.hoxa.hu/?p1=naplo&p2=72603
http://www.youtube.com/watch?v=QgKrNXwuNa0

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Padlizsánkrém
Padlizsánkrém

A padlizsánokat félbevágjuk, betesszük a sütőbe és 180 fokon körülbelül 50 percig sütjük őket. Amíg sül, finomra vágjuk a vöröshagymát és áttörjük a fokhagymát. Ha megsültek a pa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csirkés-gombás töltött padlizsán
Csirkés-gombás töltött padlizsán

A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, a belsejét kivágjuk úgy, hogy kb. 1 cm-es fala maradjon és besózzuk. A hagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a húst és a...

Elkészítési idő: 60-70 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csőröge fánk
Csőröge fánk

A lisztet tálba rakom, közepébe mélyedést csinálok, hozzá adom a cukrot, a sütőport, szódabikarbónát, és egy pici sót, ezzel összekeverem, és az összes hozzávalókat belerakom, és ö...

Elkészítési idő: 30-perc
Nehézség: Könnyű
share
BODZASZÖRP
BODZASZÖRP

5 liter vizet felforralok 3,5 kg cukorral. A maradék 0,5 kg kristálycukrot karamellizálom, majd mikor kész az égetett cukor, ráöntök 1 liter vizet (vigyázz, mert fröcskölhet), majd...

Elkészítési idő: 5 nap
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk