Családireceptkönyv.hu

Konyhaspór III.


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Maradéktalanul

Nos, az első hét eltelt, ideje nagyjából megtervezni a másodikat. De előtte írok pár sort arról, mennyire sikerült tartani magunkat az első hétre kialakított menühöz. Megmondom őszintén… izé… ööö… nem igazán. Az ebédek úgy-ahogy hasonlítottak a tervezetthez, még nyomokban a reggelik is tartalmazták az előre összeírt ételeket, viszont a vacsorák szinte minden esetben másként alakultak.

Ebben a nagy melegben a család egy része nem kívánta a pirítósos-krumplis-kelt tésztás ételeket, viszont rávetette magát a kerti meggyből készült ciberére (Sok helyen szilvából ismerik ezt az ételt, nálunk meggyből készítik. Igazából olyan kissé savanykás, kissé édes kompótféle), a joghurtöntetes káposztasalátára, vagy a házi aludttejre.

A család az újításokat elég vegyes érzelmekkel fogadta, pl. az édes kásafélékkel nem nyertem hangszórót, a zöld turmixszal viszont hatalmas sikert arattam. A nagyobbik fiam pl. egyszerre 5 pohárral megivott belőle. A pirítósra kent, érdekesen bizarr színű zöldségkrémekre eleinte furcsán néztek, de aztán letakartuk uborka szeletekkel, és megszórtuk bőven csírákkal (nekem vöröshere magom volt itthon), így elfogyott. Nagy szerencsémre a gyerekeim imádják a csírákat, így csírával megszórva szinte bármit „meg tudok etetni” velük. Érdekes módon a többi ételt egyáltalán nem is találták furcsának, teljes természetességgel fogyasztották annak ellenére, hogy jó ideje nem ettek még csak hasonlót sem.

Úgy gondolom, az első hetet sikeresnek könyvelhetem el: egészséges ételekkel laktunk jól, a kezdeti tartós élelmiszer befektetésen kívüli anyagi ráfordítás szinte a nullával volt egyenlő, hiszen a kertből már elég sokféle zöldséget fel tudtam használni. Természetesen a költségszámításoknál figyelembe veszem azt, hogy sokan vannak, akiknek mindent máshonnan kell megvenni, és nem magunkat veszem majd alapul.

Elkészítés:


Most pedig elkészítem a második hét menü-tervezetét:

Hétfő

R: fűszeres köleskása

E: meggyleves + töltött csillagtök (a maradék köleskása felhasználásával)

V: paprikába töltött körözött + nyers, vegyes salátatál + esetleg pirítós

Kedd

R: zöld turmix sárgadinnyéből és kerti gyomnövényekből (akinek nincs, spenótból is készítheti)

E: Hagymaleves pirított kenyérkockákkal + cukkinivel rakott krumpli

V: ebéd átkonvertálása lepénnyé (liszttel, esetleg tojással, fűszerekkel összekeverni, majd tepsiben kisütni)

Szerda

R: gyümölcsös gabonakása nyers almával és meggyel (utólag belekeverve)

E: Rizses zöldségleves + lecsó, néhány karika házi kolbásszal

V: pirítós zöldségkrémmel (leveszöldség pépesítve, ízesítve) + csírák

Csütörtök

R: gyümölcsturmix bármilyen idénygyümölcsből

E: lencseleves + rakott tészta (előző napi lecsómaradék felhasználásával)

V: Pálma-féle piláf (az ebédről maradt lencse és leveszöldség felhasználásával)

Péntek

R: nyers zöldségcsíkok/darabok (paprika, uborka, cukkini, zellerszár, bármi, ami van otthon, vagy beszerezhető elérhető áron) Shen aludttejes mártogatós krémével

E: Pitta Dosha Gobi rizses - indiai joghurtos karfiolos egytálétele

V: az ebédről maradt joghurtos karfiol krumplicsónakokban

Szombat

R: spenótos-almás zöld turmix

E: köleses-lecsós tepsis cukkini

V: az ebéd maradékából cukkinis köles fasírt + kovászos uborka (hét elején készülni kell rá)

Vasárnap

R: házi joghurt (készülni kell rá) teljes őrlésű kenyérrel

E: csicseriborsós falafelgolyók mézes sárgarépa salátával, Betty receptje alapján (csíráztatást pár nappal előtte elkezdeni) + bulgur köretnek

V: csicseriborsókrémmel (ebéd maradékából) töltött paradicsom, paprika, cukkini vagy bármilyen elérhető zöldség, esetleg levél (tekercsként)
Felhasznált alapanyagok:

- fél kg köles

- fél kg bulgur

- fél kg rizs

- 30 dkg lencse

- 30 dkg csicseriborsó

- 2 ek. lenmag (Betty receptjébe szezámmag helyett teszem, mivel lenmag van itthon, szezámmag pedig nincs)

- 1 kg liszt

- 5 kg krumpli

- 1,5 kg vöröshagyma

- 1 fej lilahagyma

- 1 fej fokhagyma

- 70 dkg meggy

- 2 db sárgadinnye

- 2 kg alma

- 1,5 kg paprika

- 1 kg paradicsom

- 3 db cukkini

- 2 fej karfiol

- 7 db répa

- 1 db petrezselyem

- 1 db csillagtök

- 10 dkg zöldborsó

- 1 db uborka

- 2 db citrom

- fél kg spenót

- kovászolni való uborka

- kapor

- 2 ek. csíramag

- 1 db élesztő

- 1 db tojás

- fél kg házi túró

- 1 doboz tejföl

- 2 liter házi tej

- 2 doboz natúr joghurt

- 10 dkg házi kolbász

- 3 ek. méz

Valószínűleg az átlagosnál többet szerepeltettem a cukkinit, a meggyet, az almát és a krumplit, mivel ezekből termett bőségesen a kertben. Természetesen helyettesíthetők egyéb, könnyen beszerezhető zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az utóbbi időben – nyilvánvalóan – erőteljesen foglalkoztat az a téma, hogyan lehetne felkészülni a „szűkebb napokra”, a télre, hogyan tudnánk későbbre is tartalékolni a most bőséggel meglévő élelmiszer alapanyagokat. Sokat kutakodtam az interneten ebben a témakörében, és rengeteg jó ötletet találtam. Úgy gondolom, minden blogbejegyzésemben megosztok majd veletek egyet-egyet, ma egy teljes egészében konyhai „hulladékból” készülő ételízesítő (leves por) receptre esett a választásom.

Egy Gribedli felhasználónevű hölgy „Hogyan spóroljunk a háztartásban” című naplóbejegyzéséből való az ötlet:

Ez egy szuper olcsó ételízesítő (zöldségleves-por) alaprecept. Annyi a dolgunk, hogy az eredetileg kidobni szánt dolgokat (sárgarépahéj, vöröshagymahéj, zeller zöld levele, póréhagyma zöld részének külső levelei, vagy bármilyen tiszta és egészséges zöldséghéj) átmossuk és megszárítjuk. Ezután valamennyire daraboljuk, és a zöldségek súlyát vesszük alapul a sóhoz (nálunk természetesen csak adalékanyag-mentes só jöhet szóba). Az említett hölgy fél kg héjat használt vegyesen. A héj mennyiségének fele kell, hogy legyen a só, így fél kg héjhoz 250 g sót adott. Összekeverte egy nagy lábosban a hozzávalókat, és kb. 10 percig forgatta közepes lángon, amíg a zöldséghéjak kiengedték a felesleges vizet. Ezután sütőpapírra terítette a masszát, és 80 fokos sütőben 1-1,5 órát szárította. Télen fűtőtest közelében is megoldható a szárítás, de ebben a melegben kint, a szabadban tökéletesen megfelelőek a körülmények, sőt így némi napenergiával is gazdagodik a masszánk.
Ha szép por-száraz lesz a végtermék, akkor 1 évig eláll.

Én feltétlenül megcsinálom, igyekszem kihozni a meglévő készletből mindent, amit csak lehet.

Szerintem, mire idáig eljutunk, már nagyjából kezd kialakulni a saját, önálló, fejlődésre törekvő hozzáállásunk, amellyel könnyedén összeállítunk egy egészségtudatos, takarékos heti menüt. Persze, amíg dúskálunk a zöldségekben (sajnos idén a gyümölcsökben nem annyira), addig aránylag könnyű dolgunk van. Viszont a hűvösebb időszakban már nem lesz ekkora választék, ezért most kell gondolnunk a télre is. Még nem vagyunk elkésve, hogy befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat készítsünk, gyümölcsöket aszaljunk vagy fagyasszunk stb.

A következő blogbejegyzések is tartalmazni fognak egy-egy módszert, amely segítségével elraktározhatjuk a nyár ízeit.



A házi levespor receptjének forrása:

http://www.hoxa.hu/?p1=naplo&p2=72603
http://www.youtube.com/watch?v=QgKrNXwuNa0

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Villámgyors kefires sajtos lepény serpenyőben
Villámgyors kefires sajtos lepény serpenyőben

A kefirhez adjuk hozzá a sót, a cukrot és a szódabikarbónát. Alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, a lisztet. Az egészet tésztává gyúrjuk. A tésztából egy go...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fűszeres, ropogós csicseriborsó
Fűszeres, ropogós csicseriborsó

Ha te is szárazból készíted, akkor ne felejtsd el előző este beáztatni. Miután megszívta magát, és puha (puhább) lett, mosd át, és amennyire tudod, kéztörlővel töröld szárazra. (Ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Gefüllte Aubergine mit Käse überbacken
Gefüllte Aubergine mit Käse überbacken

Die Auberginen in Salzwasser ca. 5 - 10 Minuten kochen. Dann der Länge nach halbieren und aushöhlen, aber einen 1 cm breiten Rand stehen lassen. In 1 TL Öl Zwiebeln, Knoblauch,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Gazdag háromszög
Gazdag háromszög

Elkészítjük a kovászt, majd összekeverjük a tészta hozzávalóival és a duplájára kelesztjük. Megfelezzük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keve...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk