Családireceptkönyv.hu

Konyhaspór IV.


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Nagy tanácstalanságomban elkezdtem böngészni a régi szakácskönyveimet és az internetet új receptek után kutatva. Találtam is (vagy inkább újra felfedeztem) egy jó kis oldalt, amely tele van számunkra hasznosítható ötletekkel, ételleírásokkal. Úgyhogy a jövő hétre tervezett menü összeállításomban jócskán szerepelnek receptek a Fitt Nők című oldalról.

Ígértem konkrét étel leírásokat is a múltkor, ezért a felsorolások után vastag, dőlt betűvel részletezem a nem egyértelmű ételek elkészítésének módját.

Elkészítés:


Hétfő

R: gyümölcsturmix idénygyümölcsökből (végre van választék!!!). Alapja a gyümölcs és a víz, mivel szegény ember vízzel főz - illetve turmixol -, viszont fokozhatjuk az élvezetet különböző magtejekkel, mézzel, vaníliával, citrom vagy narancs illóolajjal (csakis megbízható forrásból!) stb.

E: nyári „mindent bele” zöldségleves (karalábé, karfiol, répa…stb.) Vöröshagymát szoktam pirítani egy pici olíva olajon, felöntöm vízzel, majd beleteszem az eldarabolt zöldségeket és a fűszereket (sót, esetleg bio leves ízesítőt, friss zöldfűszereket). Turbózható tönköly levestésztával, galuskával, grízgaluskával. + gombás töltött cukkini. Vöröshagymát pirítok, majd arra rádobom az elszeletelt gombát. Sózom, borsozom, főzök belőle egy gombapaprikás-félét. A cukkiniket félbevágom, majd kivájom a közepüket. Feldarabolom a cukkini-közepeket és belefőzöm a töltelékbe. Visszatöltöm a cukkini-alapokba és sütőben készre sütöm őket. Esetenként reszelhetünk rá sajtot vagy bekenhetjük a tetejüket tejföllel, de nélküle is nagyon finom!

V: a gombás cukkini töltelék maradékának, valamint a leves zöldségeinek felhasználásával készített zöldségfasírt. Összekeverem a cukkini töltelék maradékát a leves zöldségeinek maradékával, ütök bele egy tojást, és teljes őrlésű liszttel vagy zabpehellyel megfelelő állagúra keverem. Gombócokat formálok a masszából, és kisütöm kevés olívaolajban, vagy ha még egészségesebben akarjuk elkészíteni, akkor muffinsütőben, + pirítós (saját sütésű kenyérből) + vegyes saláta minden mennyiségben.

Kedd

R: köleskása pirított hagymáva. Készítek egy jó bőséggel fűszerezett (nálam a borsos-chilis-fokhagymás a nyerő) köleskását, pici olívaolajon vagy vajon hagymakarikákat pirítok, és a hagymát rákanalazom a kása tetejére.

E: barackos sárgadinnye-krémleves. Ezt a receptet a Fitt Nők oldalon találtam, a leírás szerint 1 barack, 1 szelet sárgadinnye, 5-6 szem natúr kesudió, méz és valódi citrom leve ízlés szerint + növényi tej kell hozzá. Mivel ínségkonyháról beszélünk, a kesudió elhagyható. Mindenesetre az én fantáziámat megmozgatta ez a jó kis frissítő leves. + lecsó a maradék köleskásával tartalmasabbá téve. Egyszerűen készítek egy lecsót vöröshagymából, paprikából és paradicsomból, majd a végén összekeverem a reggeliről maradt köleskásával.

V: lenmagos kiflicskék vajjal + uborkával A következő kenyértészta receptet használom, kerekre kinyújtom, 8 cikkre eldarabolom, majd kifli formára csavarom. Tojással megkenem, majd lenmaggal megszórom. Vajjal kikent tepsibe teszem, majd közepes lángon, 30-40 percig sütöm.

Szerda

R: lenmagos kiflicskék „pizzakrémmel” megkenve (paradicsom, vöröshagyma, bazsalikom, oregánó, pici só).

E: zöldborsóleves. Piros paprikás rántást készítek, felöntöm vízzel, fűszerezem sóval, adalékanyag-mentes levesporral. Forrás után beleteszek répát, petrezselyem gyökeret, krumplit, 1 gerezd fokhagymát, 1 pici fej vöröshagymát egészben és borsót. Szűkebb napokon ennyi az alap, ha van rá lehetőség és kedv, gazdagítható egy pici tejszínnel, teljes őrlésű tésztával vagy galuskával. + tökfőzelék. Hagyományos módon készítem, teljes őrlésű liszttel habarom. Pici tejfölt teszek bele a végén. Hiperegészséges változat habarás nélkül készítve, ilyenkor főzés után a reszelt tök egy részét elturmixoljuk (ezzel sűrítjük a főzeléket). Ez a módszer egészségesebb, viszont nem annyira kiadós, mint a habart változat. Ha már egészséges tökfőzelékről beszélünk, létezik nyers változat is. Ugyanúgy készül, mint az előző, csak éppen nyersen. Én még nem kóstoltam, de ami késik, nem múlik. Nem vagyok ellene egyáltalán, sőt… Mindhárom variációt a szokásos-, vagy épp rendhagyó módon (ízlésünknek megfelelően) fűszerezzük. + zabfasírt.

Vera Vega konyhájában olvastam a következő receptet: 25 dkg zabpelyhet sós vízzel leforrázunk, letakarjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, összekeverjük 10 dkg apróra vágott vöröshagymával, 20 g fokhagymával, 1 ek. mustárral, 10 dkg tökölymorzsával (én a házi teljes őrlésű kenyérmaradékaimat reszelem bele) és ízlés szerint adagolt fűszerekkel: fűszerpaprika, őrölt kömény, borsikafű, majoranna, só. Fasírtokat formázunk a masszából, és 200 fokra előmelegített sütőben kisütjük.

V: zabfasírt maradékból „hamburger”. Előzőleg belinkelt Dortsa kenyértésztájából zsemléket sütök, beleteszem a zabfasírt maradékokat, salátaleveleket, uborkát, paradicsomot. Tiszta McDonald’s, nem igaz??! :D

Csütörtök

R: zöld turmix

E: paradicsomleves. Felteszek egy nagy lábasban vizet forrni. Közben fél kiló paradicsom tetejére egyenként X-et vágok éles késsel. Amikor felforrt a víz, a paradicsomokat - szintén egyenként - villára feltűzöm, és beletartom a lobogó vízbe kb. fél percre. Így le tudom húzni a héjukat. Összeturmixolom a paradicsomot, majd beleöntöm egy lábasba. Felteszem főzni. Beízesítem. A paradicsomleves rengetegféleképpen elkészíthető: sósan-bazsalikomosan, édesen, fokhagymásan, ízlés és szokás kérdése. Leggazdaságosabb liszttel habarva és egy kis vízzel felfőzve, legegészségesebb viszont ezek nélkül, nyersen. Én mindenhogyan szeretem. + tojásos nokedli.

V: borsóleves maradék + dinnye

Péntek

R: gyümölcsös zabkása. Néhány evőkanál zabpelyhet leforrázunk vízzel, amelybe egy csipet sót tettünk, majd letakarva megvárjuk, hogy megszívja magát. Ez lesz a zabkása alapunk, amelybe keverhetünk bármilyen „turbósító” alapnyagot: mazsolát, aszalt vagy nyers gyümölcsöket, vanília kivonatot, citrom- vagy narancshéjat (ezekből csak bio megengedett!), citrom vagy narancs illóolajat, kókuszreszeléket, fahéjat, szegfűszeget, mézet, steviát stb. Kevésbé ínséges időkben víz helyett bármilyen magtejet használhatunk.

E: tepsis cukkini (előző napi maradék paradicsomleves és nokedli felhasználásával). Cukkinit, vöröshagymát, paprikát összedarabolok, egy tűzálló tálban összekeverem őket. Hozzákeverem a maradék nokedlit és a szintén maradék paradicsomlevest (ha túl sok maradt, akkor nem az egészet). Nem annyira szűkebb napokon, nem annyira vegáknak adagolható hozzá néhány csík császárszalonna, esetenként kerülhet a tetejére egy kis sajt is.

V: fahéjas szilvaleves + főtt kukorica

Szombat

R: magyaros burgerkrémmel töltött paprika + pirítós. Fitt Nők maraton beindult, szintén onnan való ez a reggeli recept is. 1 nagyobb sárgarépát, 1 csésze diót és 1 közepes vöröshagymát morzsásra aprítjuk, majd összekeverjük. Fűszerezzük 4 gerezd fokhagymával, Himalája sóval, piros fűszerpaprikával, őrölt borssal. A masszát belenyomkodjuk friss, kicsumázott paprikákba.

E: a reggeli maradék felhasználásával töltött krumpli tzatzikivel. Valószínűleg a tzatzikit én nem a legautentikusabb módon készítem, inkább a család ízléséhez igazítom: a lereszelt uborkát besózom, pici tört fokhagymát teszek rá, majd leöntöm mustáros-citromos-mézes joghurttal.

V: frissítő gyümölcsös joghurtkrém. Bármilyen friss gyümölcsöt összedarabolok, majd leöntöm házi joghurttal. Kerülhet bele vanília kivonat, fahéj, vagy bármi a zabkásánál felsorolt „turbósító alapanyagok” közül. Ha van itthon házi túró, egy-egy kanállal azt is teszek bele, így egy könnyű, de tartalmas túrókrémet kapok.

Vasárnap

R: édes köleskása sárgadinnyével. Alapja a vízben főtt köles, a zabkásához hasonlóan ízesíthető.

E: gyömbéres-fahéjas almaleves kölesgomóccal (reggeli maradék felhasználásával). Szintén a Fitt Nők oldalról csemegéztem, ez egy nyári nyers leves. Kis marék kesudiót össze kell turmixolni vízzel, így kapunk egy tejes levesalapot. 2 nagyobb almát össze daraboljunk össze és hozzáturmixoljuk az alaphoz. Fűszerezhetjük vaníliával, a héjjal, mézzel, gyömbérrel, citrommal. Vízzel állítsuk be a megfelelő sűrűségét. A köles gombóchoz 1 csésze kölest főzzünk meg rizstej és víz 1:1 arányú keverékében, amelybe teszünk pici mézet és vanília kivonatot, esetleg bio citromhéjat. Főzés és kihűlés után a kölesből gombócokat formálunk és a leveshez tálaljuk. + lecsós csirke. A csirke besózott „alkatrészeit” római tálba teszem, tetejére vöröshagymát, paprikát és paradicsomot halmozok, majd az egészet összesütöm héjában sült krumplival.

V: az ebéd maradéka

Felhasznált alapanyagok:

fél kg köles

2,5 kg krumpli

1,5 kg vöröshagyma

30 dkg zöld levél a zöld turmixhoz (lehet a karalábé zöld levele is)

4 nagy alma

2 sárgadinnye

fél görögdinnye

4 db őszibarack

fél kg szilva

1 kg paprika

2 uborka

2 kg paradicsom

1 saláta

1 karalábé

1 kis fej karfiol

3 répa

4 cukkini

1 tök

fél kg gomba

fél kg borsó

8 cső kukorica

1 csésze dió

1 fej fokhagyma

2 kg teljes őrlésű liszt

2 élesztő

1 csomag vaj

1 csésze szezámmag

2 csésze zabpehely

5 db házi tojás

2 dl zabtejszín

1 liter házi tej (a házi joghurthoz)

1 doboz joghurt

1 csirke

Készüljünk a télre!

Egy hihetetlenül egyszerű, de épp ezért nagyszerű ötletet találtam a Fitt Nők oldal maratoni olvasgatásának közepette arról, hogyan készítsünk „zöld port” télire. Egyszerűen szedjük össze a kertből az összes ehető gyomnövényt és zöld leveles növények ehető zöldjét, szárítsuk meg a napon, és kávédarálón őröljük meg! Felhasználhatjuk zöld turmixokhoz, sós kásákhoz, nyers levesekhez, főzelékekhez (csakis hidegen belekeverve!!). A szárításhoz pont ideális ez a mostani kánikula, valamint gyümölcsök aszalásához, gyógynövények szárításához is kihasználhatjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Immár háromhetes menü tervet készítettünk az elmúlt időszakban, azt hiszem, ez alapján elég nagy rálátásunk lehet az egészséges ínségkonyha alapjaira. Az ismertetett ötleteket felhasználva még három dolgot szeretnék tanácsolni: kísérletezzük, kísérletezzünk, kísérletezzünk!!! Hiszen csak a saját tapasztalataink visznek előre bennünket, teremtenek újabb ötleteket és alapozzák meg a megfelelő gyakorlatot.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
H Á Z I P A R I Z E R
H Á Z I P A R I Z E R

Jól összekeverjük az összes hozzávalót. Veszünk egy sütőpapírt. Ráhalmozzuk a húsmasszát. Feltekerjük kolbász formára. Majd beletekerjük a lezárt sütőpapírt ezüstpapírba. Lezárjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Két összetevős lisztmentes banános keksz
Két összetevős lisztmentes banános keksz

Banánt pürésítjük és a kókusszal összekeverjük. Kiskanálnyi gombócokat formálunk és sütőpapírra tesszük kilapítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe 15 perc alatt aranybarnára sütj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsolt
Nápolyi ragu
Nápolyi ragu

Elkészítési idő: 2 és fél óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Töltött csibecombhoz a töltelék
Töltött csibecombhoz a töltelék

A zsemlét megáztatom,a gombát, májat kicsire vágom. Összekeverem minden hozzávalóval, de a zsemlemorzsa csak akkor kell ha túl lágy lesz a töltelék.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk