menu

Családireceptkönyv.hu

Kürtőskalács


Írta:

Adag: 8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2 kg liszt , 5 dkg élesztő , 8 db tojás , 1 liter tej , 1 dl víz , 1 kg kristálycukor , 1 dl étolaj , 3 db citrom , 1 evőkanál só , 6 tasak vaníliás cukor , 20 dkg vaj

Elkészítése:

Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk egy kanál cukorral és egy csipet liszttel.

5 egész tojást, és 3 db-nak a sárgáját a liszt közepébe ütjük. Hozzáreszeljük a 3 darab citrom héját és egynek a levét belecsavarjuk. Csipet sót, és két tasak vaníliás cukrot majd 10 evőkanál kristálycukrot beleöntünk, 1 dl olajjal együtt.

A felfutatott élesztővel elkezdjük a dagasztást. Először a hozzávalókat keverjük el egymással, majd apránként a liszttel elegyítjük el és apránként annyi tejet adunk hozzá, hogy jól gyúrható , lágy állagú tésztát kapjunk. Levegősre kell dagasztani, kb. 15-20 percig.

Kendővel letakarjuk és meleg helyen 30 percig pihentetjük.

1/6-odnyi részt szakítunk ki a tésztából, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapítjuk és egy késsel , folyamatosan körbevágva egy hosszú csíkot vágunk belőle, amit a tenyerünkkel , szabályos formájúra sodrunk.

A kalácssütő fát olvasztott vajjal megkenjük és a tésztát az egyik végén, maga alá csíptetve, egyenletesen feltekerjük. A deszkán addig hengergetjük, amíg hézagmentessé válnak a tekercsek, bevajazzuk a tésztát is és a vaníliás cukorral elegyített, elsimított kristálycukorba forgatjuk.

Faszénből, vagy keményfából parazsat készítünk, egyenletesen elterítjük és folyamatosan forgatva, pirosra és ropogósra sütjük rajta a kalácsunkat. (Sütés után, a még forró tésztát ízesíthetjük fahéjjal, kókusszal, dióval, mogyoróval.)

A függőlegesre állított sütőfáról lehúzzuk és egy hosszúkás üveget állítunk bele, ami kisebb, mint a belseje, azért, hogy ki tudjon jönni belőle a gőz. Hosszában félbevágva, szeletekre szedve tálaljuk és kínáljuk.

Elkészítés:


https://www.facebook.com/patriotaeuropa/posts/608701269248696

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Nektarinos túrótorta
Nektarinos túrótorta

piskóta A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra verjük, majd robotgéppel hozzákeverjük a vizet, a lisztet és a sütőport is. A fehérjét kemény habbá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar VAJAS TÁSKÁK
VAJAS TÁSKÁK

A hozzávalókat összegyúrjuk. Én még egy kis lisztet kellett szórjak a tésztára, (mert túl lágy volt, de ez függ a tojások méretétől, meg a liszttől is), tejet egyáltalán nem tettem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Titty
Darálós keksz
Darálós keksz

A margarint a cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzádologzzuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojásos masszához. Jól...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajttorta
Sajttorta

A kekszet ledaráltam, összekevertem a megolvasztott vajjal és egy kerek tortaforma aljába nyomkodtam. (Ne kapcsosat használjuk, mert kiszivárog belőle a vaj, vagy ha kapcsos, akkor...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk