Családireceptkönyv.hu

Májkrém házilag


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1/4 kg szárnyasmáj
2 ek. libazsír
fokhagyma
só, bors, majoranna
1 fej lilahagyma

Elkészítés:


Negyed kilónyi szárnyasmájat - szív nélkül -, a legjobb a pulykamáj, vagy csemege kacsa/libamáj ez nem azonos a tömött liba hófehér, hízott májával) vásárolunk valami megbízható helyen, mondjuk a biopiacon. Megtisztítjuk, leöblítjük, megtöröljük, feldaraboljuk. Két-három púpozott evőkanál libazsírt felforrósítunk egy akkora edényben, amiben a májak kényelmesen, de nem lötyögve elférnek és gyorsan megsütjük mindkét oldalukat. Azért kell a zsírnak jó forrónak lenni, mert ez a garancia arra, hogy a máj nem robbangat az edényben, nem forráz le bennünket és nem mocskolja össze az egész konyhát.

Beleszeletelünk két-három gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, bőven majoranázzuk, és belelöttyintünk egy gondolatnyi tejet. Ha a májdarabok átsültek, azaz belül szép rózsaszínek, de nem véreznek, a tüzet elzárjuk és belekeverünk egy kisebb fej feldarabolt lilahagymát. Azért most, mert a hő még elég ahhoz, hogy a hagyma kiadja az ízét, de már nem sül és nem lesz hagymás rostélyos íze a májkrémünknek.

Megvárjuk, amíg egy kicsit lehűl és botmixerrel szétturmixoljuk, amíg kellemesen kenhető állaga lesz. Megfelelő edényben hűtőbe tesszük és gondosan őrizzük, mert a mohóság gyomorpanaszokat okozhat. Egyébként, ha ezt a receptet tekintjük alapnak, bátran kísérletezhetünk az ízesítéssel. A májhoz nagyon jól illenek az őszi gyümölcsök, a szőlő, körte, alma-nem szentségtörés, ha a hagymával együtt pár kocka gyümölcsöt is adunk a májhoz. Esetleg egy korty édes bort, vagy tejszínt, mazsolát, konyakot, diót...

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Csirkemell sajtos bundában, spárgával
Csirkemell sajtos bundában, spárgával

A csirkemellet 4 szeletbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk és megforgatjuk 3 evőkanál lisztben. Egy nagy tálban elkeverjük a tojást, vizet, tejet, sót. Csomómentesre keverjük benne a lisz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anya-mami
Tejszínes mustárszószos csirkemell
Tejszínes mustárszószos csirkemell

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos-sonkás csirkemelltorta
Sajtos-sonkás csirkemelltorta

Elkészítés: A szalonnával kibélelünk egy jénai tálat vagy egy tepsit. A csirkemellett felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe és tojásba mártva bundázzuk. Az edény...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kitti
Lábosos csirke/Majorannás csirke ?
Lábosos csirke/Majorannás csirke ?

◾️A hagymát felkockázzuk, és az olajon megpirítjuk. ◾️Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a csirkecombot és a megtisztított csirkezúzát. ◾️Hozzáadjuk a sör kb. felét...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk