A pajzsmirigy alulműködés kezdeti tünetei a levertség, a fáradékonyság, izomgyengeség. A pajzsmirigy alulműködés további tünetei egyénenként eltérő időben és erősséggel alakulnak ki.
Alacsony pulzus, magas koleszterinszint, étvágytalanság melletti testsúly növekedés, hideg végtagok, szem körül vagy testen ödémák jelentkeznek, csökkenő szellemi teljesítmény és libidó. A beteg úgy érzi, hogy mindig fázik, gyakori a rekedt hang, a kopaszodás, hallásromlás. Az alábbi két egyszerű recept segíti a pajzsmirigy működését.
Hozzávalók:• 1 liter házi pálinka• 40 fiatal zöld dió• 150 gramm barna cukor
Elkészítés:
A diót vágd darabokra, áztasd a pálinkába, majd add hozzá a cukrot. A keveréket tedd egy nagy üveg edénybe, és hagyd állni 40 napig.
Ha elkészült a házi szer, igyál meg belőle naponta ébredés után éhgyomorra egy teáskanálnyit.
Azoknak, akik nem isznak (nem ihatnak) pálinkát, készítsék el a házi szert mézzel.
Hozzávalók:• 1 liter méz• 40 fiatal zöld dió• 150 gramm barna cukor
Elkészítés:
Hústűvel vagy hegyes, kemény fogpiszkálóval szurkáld meg a darabokra vágott diót, majd tedd a mézbe. Add hozzá a cukrot és üveg edényben tedd a napra, és az elfogyasztásával
várj egészen addig, amíg a dió kiszárad. Ez a szer nemcsak a pajzsmirigy alulműködésére jó, hanem köhögésre és gyulladt torok enyhítésére.
Ez a „gyógyszert” gyermekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják.
Egyéb otthoni megoldások
Orbáncfű cseppek: azoknak szoktam ajánlani, akik nem szeretnek macerálni a tea elkészítésével. Ezt bárhová magaddal viheted, könnyen és gyorsan beveheted. Akárcsak az orbáncfű tea, ez is jó keserű, ráadásul alkoholos kivonat, ezért mindig hígítva fogyaszd. 2 dl vízhez vagy gyümölcsléhez 10-20 cseppet adj. Naponta kétszer ihatod. Érdemes ezt is étkezés előtt fél órával bevenni.
Vitaminok pajzsmirigy problémákra
Akár alul-, akár túlműködik a pajzsmirigy, fontos a C- és az E-vitamin, valamint a B-vitamin fogyasztása. Vigyázat: E-vitaminból legfeljebb napi 400 NE lehet az adag, mert ennél több túlzottan ösztönözheti a pajzsmirigy működését.
ZÖLDSÉGEK 10 nagyobb burgonya: 1,2 kg 10 közepes méretű burgonya: 1 kg 1 közepes nagyságú alma: 10 dkg 1 közepes fej káposzta: 1- 1,5 dkg 1 közepes fej kelkáposzta: 70- 75 g...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOd brašna,soli i vode zamijesiti tijesto, podijeliti na dva jednaka dijela.Neka odstoji 30min... 2. Na pobrašnjenoj površini malo razvaljati tijesto te premazati uljem i ostavi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat, kivéve a habtejszínt egy főzőedénybe tesszük. Kb. 80 Celsius fokig hevítjük , eközben folyamatosan kevergetjük. Ha megvolt levesszük a tűzről és addig kevergetjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz