egy 3 literes befőttesüveg,
3 – 4 kg paradicsom,
1 db paprika,
3 – 4 gerezd fokhagyma,
8 – 10 szál friss petrezselyem,
3 evőkanál cukor,
1 evőkanál só,
1 evőkanál ecet.
Válasszunk szép érett paradicsomokat, figyeljünk rá, hogy ne legyenek repedezettek és túlságosan puhák. A befőttesüvegeket sterilizáljuk. Mossunk meg minden hozzávalót, majd rakjuk bele őket a befőttesüvegbe. Az üveg aljára tegyünk 1 – 2 gerezd meghámozott fokhagymát, 5 – 6 szál petrezselymet, majd rakjuk rá a paradicsomokat, ismét 1 – 2 gerezd fokhagymát tegyünk a paradicsomra és 3 – 4 szál petrezselymet. Szeleteljük fel a paprikát és ezt is tegyük a tetejére (tehetjük a befőttesüveg aljára is). Forraljunk vizet és öntsük rá a paradicsomra (annyi vízre van szükség, amennyi ellepi), hagyjuk állni 5 percet, majd öntsük le róla, egy edénybe és főzzük fel ismét. Időközben tegyük a befőttesüvegbe a cukrot, a sót és az ecetet is. Öntsük rá ismét a forró vizet, zárjuk le az üveget és takarjuk le egy meleg paplannal.
1. A megtisztított sárgarépát és a káposztát legyaluljuk. A reszeléket nagyobb szűrőtálba tesszük, átmossuk és lecsepegtetjük. 2. A vízhez adjuk az ecetet, a cukrot, a sót, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat tegyük egy hordóba vagy vödörbe. A megtisztított zöldségeket tegyük a lébe (uborka, paprika, zöld paradicsom, karfiol, stb.) Tetejére tegyünk egy leszorításra alka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA répát lereszeljük. Az ecetet elkeverjük a sóval és a cukorral, addig keverjük, míg fel nem oldódik minden. Ekkor ráöntjük a répára, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje....
Elkészítési idő: 10+30 perc Nehézség: KönnyűTapasztalatom szerint, az így kovászolt ubi, hosszabb ideig eláll, bár pontosan nem tudtam lemérni meddig, mert mindig elfogyott, mielőtt romlásnak indult volna. Az uborkákat jól...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű