menu

Családireceptkönyv.hu

Pástétom tésztában


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: 8 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához
25 dkg liszt
6 dkg zsír
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor
0,6 dl forró víz
6 dkg vaj
1 tojássárgája
kávéskanálnyi citromlé
A pástétomhoz
50 dkg sertés tarja
30 dkg borjú-, bárány- vagy vadhús
20 dkg csirkemáj
3-4 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
só, bors, szegfűbors, kakukkfű, rozmaring, babér, pástétomfűszer, gombapor, reszelt citromhéj

Elkészítés:


A nagy klasszikusok egyike a tésztában sült pástétom.

Elkészítése nem bonyolultabb egy átlagos süteménynél. Lehet kész leveles tésztát venni hozzá, de érdemes a recept szerint meggyúrni, mert nagyon jól nyújtható, rugalmas, nem szakadós fajta, amivel könnyű dolgozni.

A tésztához keverjük el a lisztben a sót és a sütőport, majd morzsoljuk össze a hideg zsírral. Ez legegyszerűbben a konyhagép keverőszárával, vagy a forgókésessel megy. A forró vízben olvasszuk fel a vajat, keverjük simára benne a tojás sárgáját és a citromlevet. Öntsük a liszthez és gyúrjuk rugalmas tésztává. Hűtsük ki és utána nyújtsuk akkorára, hogy a formát kibélelhessük és lefedhessük vele. A tészta érdekessége a melegen hozzáadott víz. Nem kell főzni, mint az égetett tésztát, de ettől nagyon rugalmassá, jól nyújthatóvá válik.

A húst tisztítsuk meg és a szalonnával együtt, lehetőleg nagylukú tárcsával daráljuk le, hogy kicsit darabos maradjon, ne váljék péppé. A csirkemájat tisztítsuk meg majd aprítsuk péppé. Ha nincs forgókéses aprítónk, daráljuk le és a botmixerrel pépesítsük. A májpüré fogja a hús szemcséi között kitölteni a hézagot és összefogni, hogy ne essen szét szeleteléskor. Érdemes a fűszereket a májjal összekevertetni, így biztos egyenletesen eloszlanak. Alaposan gyúrjuk össze a májat a hússal, ezzel a pástétomunk tölteléke el is készült. Kóstoljuk meg, hogy utána ízesíthessük, ha kell. Béleljük ki a kizsírozott, belisztezett formánkat úgy, hogy túlnyúljon a peremén, és tegyünk félre egy akkora csíkot, amivel majd befedhetjük. Simítsuk bele a húsos tölteléket, gondosan a sarkokba is beigazítva, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Igyekezzünk a tetejét szép egyenesre simítani, mert látszani fog a kész pástétomon. Hajtsuk vissza a túlnyúló tésztát a töltelékre, és kenjük meg felvert tojással. Fektessük rá a félretett tésztalapot és nyomkodjuk össze a megkent csíkokkal. A tetejét is kenjük át tojással.

A maradék tésztából vágjunk kedvünk szerinti mintákat és fektessük a megkent tésztára. A fölső tésztalapba csináljunk néhány lukat, hogy a sütéskor keletkező gőz eltávozhasson, ne repessze fel a tésztát.

Végül kenjük át még egyszer tojással és tegyük 160 fokos sütőbe. Ilyen lapos formában elég 45 – 50 perc, hogy átsüljön, olyan formában, amiben vastagabb a hús, hosszabb ideig süssük.

Ha a teteje nem lett még szép színű, röviden húzzuk fel a sütőt 220 fokra, vagy kapcsoljuk rá pár percre a grillt.

Hagyjuk a formában kihűlni, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe, utána borítsuk ki és vágjuk fel.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: emaxa
ŠPEKÁČKY NA PIVĚ
ŠPEKÁČKY NA PIVĚ

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Svájci burgonya - OK
Svájci burgonya - OK

1. A burgonyát kisütjük. 2. A párizsit apró kockára vágjuk, beletesszük a tejfölbe, hozzáadjuk a tojást, majd sózzuk, borsozzuk. 3. A sajtot lereszeljük, felét a tejfölös-p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Bigos
Bigos

Szalonnát megpirítjuk. A fennmaradó zsírban megpirítjuk a húst, felöntjük vízzel, hogy ellepje, majdnem puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót (a kolbászt és répát ka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Rita
Darált húsos rakott karfiol FOTÓCSERE
Darált húsos rakott karfiol FOTÓCSERE

Rózsáira szedjük a karfiolt, a nagyobbakat kettévágjuk, leöblítjük, és sós vízben nagyjából félig készre főzzük. Egy serpenyőben olajon megdinszteljük az apróra vágott hag...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk