A tésztához
25 dkg liszt
6 dkg zsír
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor
0,6 dl forró víz
6 dkg vaj
1 tojássárgája
kávéskanálnyi citromlé
A pástétomhoz
50 dkg sertés tarja
30 dkg borjú-, bárány- vagy vadhús
20 dkg csirkemáj
3-4 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
só, bors, szegfűbors, kakukkfű, rozmaring, babér, pástétomfűszer, gombapor, reszelt citromhéj
A nagy klasszikusok egyike a tésztában sült pástétom.
Elkészítése nem bonyolultabb egy átlagos süteménynél. Lehet kész leveles tésztát venni hozzá, de érdemes a recept szerint meggyúrni, mert nagyon jól nyújtható, rugalmas, nem szakadós fajta, amivel könnyű dolgozni.
A tésztához keverjük el a lisztben a sót és a sütőport, majd morzsoljuk össze a hideg zsírral. Ez legegyszerűbben a konyhagép keverőszárával, vagy a forgókésessel megy. A forró vízben olvasszuk fel a vajat, keverjük simára benne a tojás sárgáját és a citromlevet. Öntsük a liszthez és gyúrjuk rugalmas tésztává. Hűtsük ki és utána nyújtsuk akkorára, hogy a formát kibélelhessük és lefedhessük vele. A tészta érdekessége a melegen hozzáadott víz. Nem kell főzni, mint az égetett tésztát, de ettől nagyon rugalmassá, jól nyújthatóvá válik.
A húst tisztítsuk meg és a szalonnával együtt, lehetőleg nagylukú tárcsával daráljuk le, hogy kicsit darabos maradjon, ne váljék péppé. A csirkemájat tisztítsuk meg majd aprítsuk péppé. Ha nincs forgókéses aprítónk, daráljuk le és a botmixerrel pépesítsük. A májpüré fogja a hús szemcséi között kitölteni a hézagot és összefogni, hogy ne essen szét szeleteléskor. Érdemes a fűszereket a májjal összekevertetni, így biztos egyenletesen eloszlanak. Alaposan gyúrjuk össze a májat a hússal, ezzel a pástétomunk tölteléke el is készült. Kóstoljuk meg, hogy utána ízesíthessük, ha kell. Béleljük ki a kizsírozott, belisztezett formánkat úgy, hogy túlnyúljon a peremén, és tegyünk félre egy akkora csíkot, amivel majd befedhetjük. Simítsuk bele a húsos tölteléket, gondosan a sarkokba is beigazítva, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Igyekezzünk a tetejét szép egyenesre simítani, mert látszani fog a kész pástétomon. Hajtsuk vissza a túlnyúló tésztát a töltelékre, és kenjük meg felvert tojással. Fektessük rá a félretett tésztalapot és nyomkodjuk össze a megkent csíkokkal. A tetejét is kenjük át tojással.
A maradék tésztából vágjunk kedvünk szerinti mintákat és fektessük a megkent tésztára. A fölső tésztalapba csináljunk néhány lukat, hogy a sütéskor keletkező gőz eltávozhasson, ne repessze fel a tésztát.
Végül kenjük át még egyszer tojással és tegyük 160 fokos sütőbe. Ilyen lapos formában elég 45 – 50 perc, hogy átsüljön, olyan formában, amiben vastagabb a hús, hosszabb ideig süssük.
Ha a teteje nem lett még szép színű, röviden húzzuk fel a sütőt 220 fokra, vagy kapcsoljuk rá pár percre a grillt.
Hagyjuk a formában kihűlni, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe, utána borítsuk ki és vágjuk fel.
Maradék pörköltből készítettem. A pörköltről leöntöttem a levét. A tejfölt a liszttel összekevertem és behabartam. A pörkölthúst kézi botmixerrel 1 evőkanál tejföllel kipürés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olajon megfuttatom a rizst tepsibe helyezem majd felöntöm a száraz rizshez képest kétszeres mennyiségű húslevessel . hozzáadom a zöldborsót és a kukoricát +.a csillagalakú...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: NehézSzósszá összefőzzük az alapanyagokat, majd a tisztított fekete kagylót fedő alatt pár perc alatt készre pároljuk benne. Köretként Én üvegtésztát kínálok hozzá, de azt hiszem egy r...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA füstös-gombáshoz A gombát megpucoljuk, megmossuk, a tönköt-kalapot jól összekaszaboljuk. Serpenyőbe tesszük, 5-10 perc alatt megfőzzük. Útközben öntjük rá a tejszínt, és fűszer...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű