1000 g sertéshús,
300 g burgonya,
150 g sárgarépa,
150 g petrezselyem,
100 g füstölt szalonna,
80 g sertészsír,
150 g vöröshagyma,
1db zöldpaprika,
1db paradicsom,
1cs zeller zöld,
20 g fokhagyma,
fűszerpaprika,
őrölt kömény,
só.
1 egész tojás
100 g liszt.
A füstölt szalonnát apró kockákra daraboljuk, kevés zsírban megpirítjuk, ebben apróra vágott vöröshagymát dinsztelünk, majd fűszerpaprikával megszórjuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, és belerakjuk a felkockázott húst. A húst körbe pirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel . Őrölt köménnyel fűszerezzük, kevés folyadékon tartalmas pörköltalapot készítünk. Zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket, majd kicsivel később a kockákra darabolt burgonyát, és az apróra darabolt zellerlevelet, ezután beledaraboljuk a zöldpaprikát, és a paradicsomot, majd megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Tojásból és a lisztből egy csipet só hozzáadásával galuskatésztát készítünk, és a végén a levesbe szaggatjuk.
Az eredeti gulyás marhahúsból készül. De én azért kiváncsi lettem volna egy olyan nincstelen koldús szegény gulyásra aki a mezőn marhahúst főzött... a valóságban az osztrák nemesi világban készítették. Nállunk legfeljebb ünnepnapon sertésből, vagy hús nélkül.
Hát ennyire magyar a gulyás.
Ezért is nem lett hungarikum.
Sertésből is nagyon jól el lehet készíteni, szinte bármely részéből, a lényeg hogy azért túl zsíros se legyen a hús.
olaj+hagyma--pírítom+fokhagyma+hús+liszt--pírítom+paradicsomlé+só+bors+cukor--főzőm. Tepsibe:margarin+morzsa+tészta+mártás+tejszínes keverék-->Sütöm.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés 40 perc A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük benne, felöntjük a tejszín és tej keverékével, sűrűre főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióva...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk és 6 részre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és felszeleteljük. Egy tepsiben összekeverjük őket olíva olajjal, megszórjuk pirospaprikával, őrölt borssal,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű