Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zserbó


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 1 tepsi
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához: (kb. 35x25 cm-es tepsihez)
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg kristálycukor
- 10 dkg margarin + 2 púpos evőkanál zsír
- 1 dl langyos tej
- 1 dkg élesztő
- csipet sütőpor
- csipet só

A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 20 dkg sárgabaracklekvár

A tetejére:
- 10 dkg 70%-os étcsokoládé
- 1-2 teáskanál olaj
Előkészületi idő: 15 perc

Sütési idő: 20 perc

Elkészítés:




1. Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt a tejjel, a cukrot, a tojást, sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozom.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztom. Mindegyik lapot kinyújtom tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik).
Az alsó lapot feltekerem a nyújtófára, majd belehelyezem a tepsibe, megkenem a lekvár felével, és meghintem a porcukros darált dió keverékének felével. Ráhelyezem a másik kinyújtott tésztalapot, megkenem a maradék lekvárral, majd a maradék porcukros darált dióval.
Ráteszem a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarom vele.
A tésztát így kelesztem átlagos hőmérsékletnél 1 órán keresztül. Majd a tetejét itt-ott megszurkálom villával.
3. Előmelegített 180 fokon kb. 20 percig sütöm ( a sütési idő sütőfüggő - lényeg, hogy a teteje szép világos aranybarnára süljön).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, összekeverem 1-2 teáskanál olajjal és a kihűlt sütemény tetejére simítom.
Ha megdermedt a csoki, akkor hosszúkás szeletekre vágom.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rántott szelet,brokkolival töltve
Rántott szelet,brokkolival töltve

A hús szeleteket besóztam,a brokkolit sós,borsos,vegetás vízben megpároltam. A megpuhult brokkolit krémsajttal összekevertem. Még lehet fűszerezni,bármivel,ki,hogy szereti A hús...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Amália
Tűzdelt zsebes karaj 2 féle módon
Tűzdelt zsebes karaj 2 féle módon

Az almákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk, a husukat héjastúl cikkekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk. A hús tetejét 1,5 cm-es közökben bevágjuk, a vágatokat mustárral kiken...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Húsvéti töltött "kuglófkalács" (Limara)
Húsvéti töltött "kuglófkalács" (Limara)

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Rövid időre félretesszük. Egy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót. Közepébe mélyedést készít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Kókuszos szaloncukor
Kókuszos szaloncukor

Keverőtálba teszünk 50 g cukrot, 100 g kókuszreszeléket, és a 240 ml kókusztejben elkevert 28 g felmelegített kókuszzsírt. Megformázzuk a masszát, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk