menu

Családireceptkönyv.hu

Zserbó


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 1 tepsi
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához: (kb. 35x25 cm-es tepsihez)
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg kristálycukor
- 10 dkg margarin + 2 púpos evőkanál zsír
- 1 dl langyos tej
- 1 dkg élesztő
- csipet sütőpor
- csipet só

A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 20 dkg sárgabaracklekvár

A tetejére:
- 10 dkg 70%-os étcsokoládé
- 1-2 teáskanál olaj
Előkészületi idő: 15 perc

Sütési idő: 20 perc

Elkészítés:




1. Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt a tejjel, a cukrot, a tojást, sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozom.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztom. Mindegyik lapot kinyújtom tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik).
Az alsó lapot feltekerem a nyújtófára, majd belehelyezem a tepsibe, megkenem a lekvár felével, és meghintem a porcukros darált dió keverékének felével. Ráhelyezem a másik kinyújtott tésztalapot, megkenem a maradék lekvárral, majd a maradék porcukros darált dióval.
Ráteszem a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarom vele.
A tésztát így kelesztem átlagos hőmérsékletnél 1 órán keresztül. Majd a tetejét itt-ott megszurkálom villával.
3. Előmelegített 180 fokon kb. 20 percig sütöm ( a sütési idő sütőfüggő - lényeg, hogy a teteje szép világos aranybarnára süljön).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, összekeverem 1-2 teáskanál olajjal és a kihűlt sütemény tetejére simítom.
Ha megdermedt a csoki, akkor hosszúkás szeletekre vágom.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mamika
Porhanyós kifli
Porhanyós kifli

A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük a hűtőben. Majd nagy köröket szaggatunk, megtöltjük (lekvár, dió, mák, ki mit szeret), összegöngyöljük kifli alakúra, és forró sütőb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Székely káposzta
Székely káposzta

A húsból pörköltet készítünk bő lével. Ha a hús félpuha hozzáadjuk a káposztát, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.

Elkészítési idő: 1 - 1.5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Domonkos
Szegfűszeges malaccomb aszalt gyümölcskörettel
Szegfűszeges malaccomb aszalt gyümölcskörettel

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A malaccombot megmossuk, bőrös felére fordítjuk, kitapogatjuk a csont helyét, éles-heggyes késsel bemetsszük a húst, és a felső combrészből kibont...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Beigli
Beigli

A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal elmorzsoljuk, az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának félkeménynek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk