Családireceptkönyv.hu

Vörösboros sertéspörkölt rozmaringos túrógombóccal


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzalávók a pörkölthöz:

- 55 dkg sertéscomb
- 2 közepes fej hagyma (megpucolva kb. 15 dkg)
- 50 g pirosarany
- 2 tk édesnemes pirospaprika
- 1/2 tk cípős pirospaprika (ízlés szerint)
- 2 dl száraz vörösbor
- 2,5 dl víz
- csipet só

Hozzávalók a rozmaringos túrógombóchoz (12 nagyobb gombóchoz):

- 50 dkg túró
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölydara (helyettesíthető sima búzadarával)
- 2 tk szárított rozmaring
- 2 tojás
- 2 nagy csipet só, bors

Elkészítés:


A túrót szitán áttörjük, majd a tönkölydarával a tojással, sóval és borssal, rozmaringgal összegyúrjuk. Fél-egy órát pihentetjük.
A vöröshagymát egészen apróra felaprítjuk. A sertéscombot megtisztítjuk, a zsíros, inasabb részeket eltávolítjuk és kis kockára vágjuk. Egy kuktában olívaolajat hevítünk (kb. 4 evőkanálnyit) és addig pirítjuk benne a hagymát, amíg kezd megbarnulni. Ekkor hozzáadjuk a sertéshúst és azt is elkezdjük pirítani, óvatosan, hogy ne nagyon kapjon le az alja a kuktában. Közben a húst enyhén megsózzuk. Ha elkezd levet ereszteni, hozzáadjuka pirosaranyat és a pirospaprikát, majd felöntjük kb. 4,5 dl (fele víz, felevörösbor) folyadékkal, úgy, hogy a folyadék ellepje a húst.10 percig főzzük közepes lángon a kuktában fedő nélkül, majd lezárjuk a kuktát és további 20-25 percig főzzük benne a pörköltet. Ennyi idő alatt kellően be kell sűrűsödnie, de ha esetleg mégsem, fedő nélkül nagy lángon rotyogtathatjuk még egy kis ideig, hogy a víz elfőjön belőle.
A túrógombócokat nedves kézzel megformázzuk, nagyobb, vagy kisebb gombócokra, ízlés szerint. Én nagyobb gombócokat készítettem, ebből a mennyiségből 12 darabot. Lobogó sós vízbe dobtam őket és kb. 15 percig főztem (miután feljöttek a gombócok a víz tetjére, onnét számítva még 10 perc főzési idő kellett neki). Kisebb gombócok esetén rövidebb a főzési idő. (ha tönkölydara helyett búzadarát használunk, elképzelhető, hogy rövidebb főzési idő is elég, de így még nem készítettem)

CH tartalom: a pörkölt adagonként 5g CH-t tartalmaz (ebből 1 g gyors CH), a túrógombóc adagonként 31 g CH-t tartalmaz (ebből 4 g gyors CH)

Vörösboros sertéspörkölt rozmaringos túrógombóccal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mustárban pácolt tarja
Mustárban pácolt tarja

Ha nem kapunk mustot a boltban, nem kell kétségbeesni, mert a leszemezett szőlőt enyhén össze turmixolva, majd szűrőn átpasszírozva mi magunk is elkészíthetjük. A tarjákat sózzu...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszos, őzgerinces csoda
Kókuszos, őzgerinces csoda

Egy őzgerincformát kenjünk ki pár helyen vajjal ( jobban tapad a folpack ) és béleljük ki fóliával. - Kevés tejben keverjük el a zselatint, melegítsük össze , majd hűtsük ki. - A...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
,ogyorós-mandulás desszert
,ogyorós-mandulás desszert

Hozzávalók: 900 g pörkölt földimogyoró 800 g mandula forgács 330 g tejcsoki 100 g étcsoki díszítésnek lehet: bármilyen színes cukorka (akár összetörve

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Receptek
sárgatúró, paleo
sárgatúró, paleo

A tejet felforraljuk, közben a tojásokat felverjük. Nem kell habosra, csak elkeverni, maradjon benne fehér rész is. sós változat: A tejet megsózzuk. Ha forr, belecsorgatjuk a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk