Zabkenyér hozzávalói (1 db 75 dkg-os kenyérhez):
30 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt (a recept szempontjából nincs különbség)
10 dkg búzasikér
5 dkg apró szemű zabpehely+3 dkg a tetejére
2 teáskanál himalája só
7 gramm instant (szárított) élesztő
1 evőkanál (8 g) olvasztott kókuszzsír
4 dl langyos víz
Zabkenyér elkészítése:
A száraz anyagokat (zabpehelyliszt, zabpehely, búzasikér, himaljáa só, élesztő) egy tálba tesszük és fakanállal összekeverjük.
A száraz anyagok közepébe egy gödröt készítünk, amibe beletesszük az olvasztott kókuszzsírt, és fél dl vizet.
A folyadékokat fakanál segítségével összekeverjük a liszttel, majd fél decinként összekeverjük a többi vízzel, míg végül egynemű, kissé ragacsos tésztát nem kapunk.
A nyers zabkenyér tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Miután megkelt a kenyértészta, búzasikérrel meghintett szilikonlapon kicsit átgyúrjuk és henger alakot formázunk belőle.
Egy püspökkenyér formát vagy más tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, majd beletesszük a zabkenyerünket.
A tetejét megszórjuk zabpehellyel és 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.
Diétás reggelihez készítsünk hozzá csirkemell sonkát házilag!
A zabkenyér kalória és szénhidráttartalma:
100 gramm zabkenyér (kb. 2-3 vékony szelet) 212 kalóriát és 35 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Jó étvágyat kívánok!
1.Az egyik pohár kefírben keverjük el az élesztőt. 2.Ezután tegyük bele az összes hozzávalót egy tálba és keverjük össze alaposan. 3.A tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd lisztez...
Elkészítési idő: 30-60 Nehézség: KönnyűA tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben...
Elkészítési idő: 1-1.5 óra Nehézség: KönnyűA tejet a sóval és a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a zabpelyhet, a mazsolát, és a vanilia cukrot. Időnként megkavargatva készre főzzük. Tejberizs sűrűs...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Nehéz