Zabkenyér hozzávalói (1 db 75 dkg-os kenyérhez):
30 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt (a recept szempontjából nincs különbség)
10 dkg búzasikér
5 dkg apró szemű zabpehely+3 dkg a tetejére
2 teáskanál himalája só
7 gramm instant (szárított) élesztő
1 evőkanál (8 g) olvasztott kókuszzsír
4 dl langyos víz
Zabkenyér elkészítése:
A száraz anyagokat (zabpehelyliszt, zabpehely, búzasikér, himaljáa só, élesztő) egy tálba tesszük és fakanállal összekeverjük.
A száraz anyagok közepébe egy gödröt készítünk, amibe beletesszük az olvasztott kókuszzsírt, és fél dl vizet.
A folyadékokat fakanál segítségével összekeverjük a liszttel, majd fél decinként összekeverjük a többi vízzel, míg végül egynemű, kissé ragacsos tésztát nem kapunk.
A nyers zabkenyér tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Miután megkelt a kenyértészta, búzasikérrel meghintett szilikonlapon kicsit átgyúrjuk és henger alakot formázunk belőle.
Egy püspökkenyér formát vagy más tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, majd beletesszük a zabkenyerünket.
A tetejét megszórjuk zabpehellyel és 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.
Diétás reggelihez készítsünk hozzá csirkemell sonkát házilag!
A zabkenyér kalória és szénhidráttartalma:
100 gramm zabkenyér (kb. 2-3 vékony szelet) 212 kalóriát és 35 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Jó étvágyat kívánok!
2 egység szódaport , 1 egység keményítőt és 1 egység és negyed vizet összefőzünk. Ha kicsit kihűlt, kinyújtjuk és kiszaggatjuk mint a tésztát különböző formákra. Csillámporral d...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vízből 1 evőkanálnyit tégy félre. A többihez keverd a kakaóport, a tejszínt és a cukrot. Lassú tűzön, nagyjából 20 percig folyamatos kevergetés mellett főzd, amíg kissé sűrűsödni...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű