Tavasszal, lehetőleg olyan helyen, ahol nincs gépkocsi forgalom, a fenyők hegyén lévő friss hajtásokat kell leszedni(ezüst-luc-fekete erdei fenyő, vigyázat, a tiszafa mérgező, azt nem szabad leszedni!). Egy megfelelő nagyságú üvegben rétegezni: egy sor cukor, egy sor fenyő rügy és így tovább, míg el nem fogy a fenyő, tetején cukor legyen. Lezárod. Meleg helyre teszed, de nem tűző napra és kb. 4-5 hét múlva, mikor a cukor már elolvadt, a fenyőrügy megbarnult, leszűröd, a folyadékot kis üvegekbe rakod és hideg helyen tárolod. Télen, mikor fáj a torkold reggel-este egy-egy kanállal eszel belőle.
Végeredmény: 4 hét után leszűrtem, lett belőle 1 liter szirup, ami tömény, torokfájásra, köhögésre való, egy kanállal belőle és nem kell venni köhögéscsillapítót - ezt nyersen raktam üvegekbe.
Lecsöpögés után a maradék rügyhöz tettem egy egész citrom levét, kevés citrom savat, tavaly szárított mentát és citromfüvet egy marékkal és állni hagytam egy fél napot, majd leszűrtem, felfőztem, üvegekbe raktam, száraz dunsztba került, 5 liter lett, 1:1 arányban lehet hígítani.
Harmadik felvonás: a maradék fenyőrügy-menta-citromfű még mindig elbírt két liter vizet, állt 2 órát - megittuk,mint ivólevet. :-)
Mi itt Erdélyország havasain főleg a fenyő piros "csalókáit" (rügyeit) szedjük, leforrázzuk, hogy a gyanta is kijöjjön belőle, teszünk hozzá citromkarikákat, úgy hagyjuk 24 órát, utána én leszűröm gézen, 1 liternyi léhez keverek 80 dkg cukrot, kiskanál citromsavat, beletöltöm sterilizált övegekbe, kupakokat besózom finoman szalicillal, évekig eláll, balzsam a toroknak és a tüdőnek.
Megfázás esetén.
Egy kisebb edényben a zselatint és a 3 ek vizet keverjük el. Egy gyorsforralóban a vizet és a cukrot olvasszuk fel, forraljuk addig amíg a cukor el nem olvad. Adjuk hozzá a k...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tápióka lisztet az 5 dkg őrölt kókuszreszelékkel, és a sóval összekeverjük. Beleöntjük az olajat és a vizet, összedolgozzuk majd a felvert tojást is belekeverjük. Ekkor egy folyó...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojásokat tedd egy lábasban a tűzhelyre és öntsd fel vízzel, hogy jól ellepje mindegyiket. Amikor a víz felforrot vedd vissza a hőt és főzd kb. 8 percig. Ezután öntsd le róla...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAhogy már a burgonyás lángosnál, itt is burgonyapehellyel dolgozom főtt krumpli helyett azért, mert így sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Hívhatjuk lustaságnak is, de nevezzük inkább...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű