Tavasszal, lehetőleg olyan helyen, ahol nincs gépkocsi forgalom, a fenyők hegyén lévő friss hajtásokat kell leszedni(ezüst-luc-fekete erdei fenyő, vigyázat, a tiszafa mérgező, azt nem szabad leszedni!). Egy megfelelő nagyságú üvegben rétegezni: egy sor cukor, egy sor fenyő rügy és így tovább, míg el nem fogy a fenyő, tetején cukor legyen. Lezárod. Meleg helyre teszed, de nem tűző napra és kb. 4-5 hét múlva, mikor a cukor már elolvadt, a fenyőrügy megbarnult, leszűröd, a folyadékot kis üvegekbe rakod és hideg helyen tárolod. Télen, mikor fáj a torkold reggel-este egy-egy kanállal eszel belőle.
Végeredmény: 4 hét után leszűrtem, lett belőle 1 liter szirup, ami tömény, torokfájásra, köhögésre való, egy kanállal belőle és nem kell venni köhögéscsillapítót - ezt nyersen raktam üvegekbe.
Lecsöpögés után a maradék rügyhöz tettem egy egész citrom levét, kevés citrom savat, tavaly szárított mentát és citromfüvet egy marékkal és állni hagytam egy fél napot, majd leszűrtem, felfőztem, üvegekbe raktam, száraz dunsztba került, 5 liter lett, 1:1 arányban lehet hígítani.
Harmadik felvonás: a maradék fenyőrügy-menta-citromfű még mindig elbírt két liter vizet, állt 2 órát - megittuk,mint ivólevet. :-)
Mi itt Erdélyország havasain főleg a fenyő piros "csalókáit" (rügyeit) szedjük, leforrázzuk, hogy a gyanta is kijöjjön belőle, teszünk hozzá citromkarikákat, úgy hagyjuk 24 órát, utána én leszűröm gézen, 1 liternyi léhez keverek 80 dkg cukrot, kiskanál citromsavat, beletöltöm sterilizált övegekbe, kupakokat besózom finoman szalicillal, évekig eláll, balzsam a toroknak és a tüdőnek.
Megfázás esetén.
Keverjük el egy lábasban a lisztet a vízzel, és lassú tűzön főzve sűrítsük be. Amikor kezd sűrűsödni, folyamatosan kevergetve csorgassuk hozzá az olajat. Sózzuk és ízesítsük a dióv...
Elkészítési idő:A burgonyákat héjában megfőzzük, majd a főzővízben hagyjuk őket kihűlni. Ha kihűltek, akkor meghámozzuk, majd a reszelő legnagyobb lyukán lereszeljük. Én elosztottam a burgonyát...
Elkészítési idő:A cukkinit meghámoztam, lereszeltem, sóztam, borsoztam és hagytam kb. 15 percig, hogy levet eresszen, majd jól kinyomkodtam a levét. Hozzáütöttem két tojást, rászórtam a reszelt s...
Elkészítési idő:A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük, mintha burgonyapürét készítenénk. Amikor langyos, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat és fűszerezz...
Elkészítési idő: