menu

Családireceptkönyv.hu

Fenyőrügy szirup köhögésre,torokra


Írta:

Elk. idő: tavasszal 4 hét
Adag: télire
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Tavasszal, lehetőleg olyan helyen, ahol nincs gépkocsi forgalom, a fenyők hegyén lévő friss hajtásokat kell leszedni(ezüst-luc-fekete erdei fenyő, vigyázat, a tiszafa mérgező, azt nem szabad leszedni!). Egy megfelelő nagyságú üvegben rétegezni: egy sor cukor, egy sor fenyő rügy és így tovább, míg el nem fogy a fenyő, tetején cukor legyen. Lezárod. Meleg helyre teszed, de nem tűző napra és kb. 4-5 hét múlva, mikor a cukor már elolvadt, a fenyőrügy megbarnult, leszűröd, a folyadékot kis üvegekbe rakod és hideg helyen tárolod. Télen, mikor fáj a torkold reggel-este egy-egy kanállal eszel belőle.
Végeredmény: 4 hét után leszűrtem, lett belőle 1 liter szirup, ami tömény, torokfájásra, köhögésre való, egy kanállal belőle és nem kell venni köhögéscsillapítót - ezt nyersen raktam üvegekbe.
Lecsöpögés után a maradék rügyhöz tettem egy egész citrom levét, kevés citrom savat, tavaly szárított mentát és citromfüvet egy marékkal és állni hagytam egy fél napot, majd leszűrtem, felfőztem, üvegekbe raktam, száraz dunsztba került, 5 liter lett, 1:1 arányban lehet hígítani.
Harmadik felvonás: a maradék fenyőrügy-menta-citromfű még mindig elbírt két liter vizet, állt 2 órát - megittuk,mint ivólevet. :-)

Elkészítés:


Mi itt Erdélyország havasain főleg a fenyő piros "csalókáit" (rügyeit) szedjük, leforrázzuk, hogy a gyanta is kijöjjön belőle, teszünk hozzá citromkarikákat, úgy hagyjuk 24 órát, utána én leszűröm gézen, 1 liternyi léhez keverek 80 dkg cukrot, kiskanál citromsavat, beletöltöm sterilizált övegekbe, kupakokat besózom finoman szalicillal, évekig eláll, balzsam a toroknak és a tüdőnek.

Trükkök, tippek, praktikák:


Megfázás esetén.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Gyöngyi
Hideg csokimáz - nem kell főzni
Hideg csokimáz - nem kell főzni

A hozzávalókat egy mély tálban addig keverjük (először a kakaót a forró vízzel), amíg sima, egynemű, krémes mázat nem kapunk. Kész, már kenhető is a süteményre. Pár óra alatt megk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
RAKOTT KARFIOL (HÚS NÉLKÜL)
RAKOTT KARFIOL (HÚS NÉLKÜL)

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd a melegített tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Ezután belekeverjük a...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avokádó pesto
Avokádó pesto

Konyhai robotgépbe tesszük a megpucolt, felezett avokádókat, a bazsalikomot, a koriandert, a fokhagymát, a csilipelyhet és a limelevet. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. E...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Sztifádó
Sztifádó

A húst megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk. A vöröshagymát felkarikázzuk, a zsiradékon dinszteljük. Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk. Felöntjük a konyakkal, pár percig pár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk