DIÓKRÉM
* 16 dkg darált dió
* 8 evőkanál tej
* 16 dkg vaj
* 25 dkg porcukor
* 1 vaníliás cukor
* 5 cl sütőrum
a diót megfőzzük a tejben. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral rummal, és a diós krémhez adjuk.
Varriálható krémek:
Vanília. Hozzávalók: 10 dkg liszt, 25 dkg margarin/vaj, vagy fele-fele, 18 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor, csipet só, 4 dl tej,+ tetszés szerinti ízesítő anyagok
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a cukorral, felöntjük apránként a tejjel, csomómentesre keverjük, beledaraboljuk a mararint, és állandó keverés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy az edény falától elváljon. Időnként megkeverve teljesen kihűtjük, bármilyen sütemény, torta tölthető vele.
Változatok:
Csokoládés: a cukros liszthez még 3-4 ek. tiszta kakaóport adunk
Karamellás: a 4 dl tejből és 10 dkg cukorból előbb erős karamellás tejet főzünk, lehűtjük, ezzel öntjük fel a maradék 10 dkg cukorral kevert lisztet
Kávés: a tej felét feketekávéval helyettesítjük, az ízt további 1 ek. darált kávéval erősítjük.
Puncs: A tejből 1 dl-t sütőrummal helyettesítünk, amibe 10 dkg mazsolát előzőleg beáztatunk. A mazsolával együtt főzzük a krémet, de keverésnél vigyázzunk, hogy a mazsola össze ne törjön. Ha szükséges, ételszínezékkel erősíthetjük a rózsaszín színt.
Rumos szilva: ugyanúgy készül, ahogy a puncs, csak apróra vágott aszalt szilvát használunk mazsola helyett.
Narancsos: A keverékhez 12 dkg lisztet, és kb. egy ek. reszelt narancshéjat adunk. Egy narancsot nagyon apró kockákra vágunk, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük. Ugyanígy készül citromból is.
Túrós: a kész, kihűlt krémhez 25 dkg, szitán áttört túrót adunk, mazsolát, reszelt citromhéjat adunk hozzá.
Diós: A krémhez a tejen felül 1 dl diólikőrt is adunk, a kihűlt krémbe (ami kicsit hígabb) egy marék darált diót adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük. Pontosan ugyanígy készül mákkal is, csak likőr nélkül. A mandulakrémhez pedig pár csepp mandulaesszenciát is adjunk.
Csoki krém( a legfinomabb csokis )
Hozzávalók:
4 dl habtejszín
5 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
Előző nap felforraljuk a tejszínt a cukorral, hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét,
és lassú tűzön addig főzzük, míg a csoki teljesen feloldódik, és elegyedik a tejszínnel.
Kihűtjük, lefedjük, és másnapig hűtőben tartjuk.
Másnap, amikor a tortát, süteményt tölteni akarjuk, a csokis krémet robotgéppel jól felverjük, kemény habot készítünk.
Tovább tart felverni, mint a sima tejszínt!
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra és a tortaformát kibéleljük egy sütőpapírkoronggal. A lisztet, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a porcukrot összekeverjük és elmorzsoljuk a vajj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához az egész tojásokat a kristálycukorral és a csipet sóval nagyon habosra keverjük, beleöntjük az olajat, rumot (opcionális), majd fakanállal lazán belekeverjük a lisztet...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEgy 28 cm tortaformába, ami fontos, hogy ne legyen kapcsos, beledarabolom a vajat, beleszórom a cukrot, belecsorgatom a mézet és a vanília kikapart magját. Lassú tűzön megolvasztom...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes2 lapot sütök, ha kihültek a lapok ketté vágom. Csoki krém: 8 egész tojást 30 dkg kr. cukorral gőz felett megfőzök álandó keveréssel, kézihabverőt szoktam használni, kb. 10 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes