1 db 24 cm-es tortához:
Diógrillázs:
200 g dióbél
100 g cukor
Diós tészta:
4 db tojás
50 g cukor
20 g finomliszt
110 g diógrillázs
30 g durvára vágott dió
Tejcsokoládé mousse:
170 g tejcsokoládé
1,5 dl habtejszín
3 db tojássárgája
40 g cukor
5 cl rum aroma
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Narancszselé:
2,5 dl frissen facsart narancslé
50 g cukor
4 db lapzselatin
Fehércsokoládé mousse:
170 g fehércsokoládé
1,5 dl habtejszín
3 db tojássárgája
40 g cukor
2 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé glazúr:
100 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 evőkanál baracklekvár
a megmaradt diógrillázs durvára darálva
1,5 dl habtejszín, habbá verve
csokoládé díszek
Elkészítés:
Első körben a grillázst készítjük el. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a diót, összekeverjük, majd sütőpapírra kiöntjük és kihűtjük.
A tésztához késes aprítóban ledarálunk 110 g-ot a kihűlt grillázsból és elkeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a liszt és grillázs keverékét, valamint a felvert fehérjét.
A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es csatos tortaformába öntjük és megszórjuk a durvára vágott dióval. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha a tészta kihűlt, elkészítjük a tejcsokis mousset. A 1,5 dl tejszínbe tördeljük a tejcsokit. A tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a rummal. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
Alacsony lángon felolvasztjuk a csokit a tejszínben, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Lassan, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és addig keverjük míg a cukor fel nem olvad.
Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a lágy habbá vert tejszínnel.
A piskótánkat forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mousset a tésztára öntjük. Ügyeljünk rá, hogy egyenletesen terüljön és megfelelően kiérjen a tortakarika széléhez, hogy a következő lépésnél a narancszselé véletlenül sem tudjon lefolyni. Ha szükséges használjunk kis méretű hajlított kenőkést. Hűtőbe tesszük dermedni, kb. 1 órára.
Közben a narancszseléhez kifacsarunk 2,5 dl narancslevet. Hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverünk benne 4 db, hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint.
Kihűtjük, de még mielőtt elkezdene behúzni, ráöntjük a kidermedt csokoládé moussera. Ismét hűtés következik, amíg teljesen meg nem dermed.
A fehércsoki moussehoz a tojássárgákat kikavarjuk a cukorral és a vanília aromával. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Alacsony lángon felolvasztjuk a fehércsokit 1,5 dl tejszínben, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Lassan, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk és addig keverjük míg a cukor fel nem olvad.
Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a lágy habbá vert tejszínnel. A kidermedt zselére öntjük és visszatesszük legalább 1-2 órára dermedni a hűtőbe.
Ha a mousse kidermedt, elkészítjük a glazúrt. Ehhez a tejcsokit a tejszínben felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. Legalább 3 óra hűtés következik.
Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük a lekvárral és a durvára vágott grillázzsal panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. csokoládé díszekkel dekoráljuk.
Az alap hozzávalóit tedd egy tálba és alaposan keverd össze. Egy 23 centis jól záródó kapcsos formát bélelj ki sütőpapírral, nyomkodd bele az alapot, simítsd el, tedd hűtőbe amíg...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA fehérjét a sóval és a porcukorral kemény habbá verjük, majd két részletben beleforgatjuk a mandulás pisztáciát. A tésztát 18 cm-es tortakarikában 180°C-on kb 15 perc alatt készre...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet darabokra tördeljük. A csokoládét is feldaraboljuk és a vajjal együtt egy edénybe tesszük, felolvasztjuk, amikor már folyékony, hozzákeverjük a tejszínt is. A kekszet bel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA torta kétféle képen készíthető: sütéssel vagy sütés nélküli lappal. Hozzávalók: 20 cm-es tortaformához a sütés nélküli tortához: 25 dkg oreo keksz, 4-5 dkg vaj; a sü...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű