- 2 fej vöröshagyma,
- 1 tkl fűszerpaprika,
- 500 gramm darált hús,
- 1 l passzírozott paradicsom,
- 4 doboz vörösbab,
- 1 doboz kukorica,
- 1 tk római kömény,
- ízlés szerint chili,
- 1 tk cukor,
Kockázzuk össze a hagymákat, majd dinszteljük meg őket egy kis olajon. Ha kész a hagyma, mehet rá a fűszerpaprika, keverjük össze egy perc alatt, hagyjuk, hogy megolvadjon a paprika.
Adjuk hozzá a darált húst, kifehéredésig főzzük, ha esetleg leragad, adhatunk hozzá egy kis vizet is.
Ha készen van a darált hús, mehet rá a paradicsomlé és a lecsöpögtetett bab- és kukoricakonzerv. Fűszerezzük, ízlés szerint mehet bele a chili, cukor, só, bors és a római kömény. Ha felforrt a szósz, kóstoljuk meg, utána tudjuk még ízesíteni a fűszerekkel.
Lassú tűzön kb. 60 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik és a paradicsomlé mennyisége nem csökken. Friss kenyérrel tálaljuk.
A chilis babot kevesebb idő alatt is meg lehet csinálni - csak éppen nem érdemes. Régebben én is mindig felpörgettem a folyamatokat, úgy gondoltam, hogy a konzervzöldségeket nem kell főzni, úgyhogy 20 perc után lekapcsoltam az ételt. Aztán persze nem értettem, hogy miért nem sikerül úgy, mint édesapámnak.
Konzerv ide vagy oda, a chilis babot sokáig kell főzni. Akkor lesz sűrű a szósz és akkor érnek össze az ízek, ha legalább egy óráig főzzük alacsony lángon. A paradicsomlének majdnem a felére kell redukálódnia, és egy sűrű, fűszeres szaftot kell kapnunk.
A főzés mellett a másik dolog, amire figyelni kell, az a fűszerezés. A só, bors és a chili mellett nagyon jót tesz a szósznak egy kis cukor is, nem sok, éppen csak egy édes aromát kell kölcsönöznie a paradicsomnak. Én imádom benne a római köményt is - bár ezt édesapám nem mindig tesz bele -, de szerintem ettől lesz az egész ételnek mexikói hangulata. A fűszerek mennyisége körülbelüli érték, mindig érzésre teszem bele, kóstolgassuk folyamatosan a szószt, és az ízlésünknek megfelelően cukrozzuk, chilizzük, fűszerezzük.
mustár+tejfől+fűszer+fokhagyma+olaj. Tepsibe: comb+olaj+szósz+sajt.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt megmosom és rózsáira szedem, sós vízben megfőzöm. Amikor megfőtt leszűröm. Egy hőálló tálat margarinnal kikenek, morzsával meghintem. A karfiol rózsákat szépen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyákat alaposan mossuk meg, héjastól tegyük őket egy lábasba, majd jöhet annyi víz, amennyi ellepi, és elkezdjük főzni. A krumplikat puhára kell főznünk, akkor jó, ha a vill...
Elkészítési idő: 15 perc+1 óra Nehézség: KönnyűAz egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatunk, amennyit felszív, a másik felét morzsára daráljuk (zsemlemorzsát is használhatunk). Az áztatott zsömlét kicsavarjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes