- zsírszalonna
- víz
- tej
10 kg szalonnából 5-6 kg zsírunk, és kb. 2 kiló töpörtyűnk lesz. Ha olyan szalonnát vásároltunk, aminek van bőre, azt vágjuk le róla. Tegyük el, hiszen ezt még felhasználhatjuk kocsonyához. A szalonnát vágjuk kb. 2 centis kockákra, tegyük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deciliter vizet öntsünk hozzá. A víz azért szükséges, mert a szalonna a gőzben jobban megpuhul, és több zsírt enged ki.
Kis lángon sütögessük, olvasszuk, és közben kavargassuk folyamatosan, főleg a vége felé. Ne hagyjuk, hogy a töpörtyű teljesen lesüljön, mikor már nem habzik a zsír és letisztult, merőkanállal kezdjük eltávolítani egy részét egy másik edénybe. Annyit merjünk le mindig, hogy ami maradt, az ellepje a töpörtyűt. Akkor leszünk készen, amikor az aranybarna töpörtyű szépen a fehér zsír tetején marad. Egy jó módszert mutatunk ahhoz, hogyan állapítsuk meg, készen van-e a töpörtyű. Nyomjuk óvatosan az edény oldalához, és ha nem sistereg, nem jön ki belőle több zsír, akkor készen van.
A töpörtyűn maradt zsírnak úgy lesz finom íze, ha egy kevés tejjel (10 kg szalonnához 2 dl tej kell) összefőzzük. Vigyázzunk, mert, mikor beletöltjük, nagyon fog habzani. Mikor a felszínre jött töpörtyű száraz, kopogós, akkor kész van. Kiszedegethetjük a zsírból, a zsírt pedig töltsük át egy olyan edénybe, amelyben tároljuk majd. A töpörtyűt csak akkor sózzuk meg, amikor fogyasztjuk, különben megpuhul.
* A kesudiót a 2 csésze vízbe áztatjuk egy éjszakára * Másnap éles késsel felszerelt cséplő- vagy turmixgépben összeturmixoljuk, apránként hozzáadva az olajat, pici vizet is rak...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat dagasztom. Fél napra olajjal megkent tálba teszem. Kis lángon sütöm.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMosd meg alaposan az eperszemeket, a szarat vágd le. Vágd fel falatnyi darabokra a kek sajtot, majd tuzd fel egy kisebb koktelpalcara. Egy palcara huzz egy eperszemet, egy falatnyi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverjünk mindent. Egy nem túl híg, nem túl sűrű masszát kell kapni (nekem kellett még egy leheletnyi tej bele. A virsliket hurkapáécára húzzuk, megfogatjuk rizslisztben, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű