Családireceptkönyv.hu

Tepertő és házi zsír


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- zsírszalonna
- víz
- tej

Elkészítés:


10 kg szalonnából 5-6 kg zsírunk, és kb. 2 kiló töpörtyűnk lesz. Ha olyan szalonnát vásároltunk, aminek van bőre, azt vágjuk le róla. Tegyük el, hiszen ezt még felhasználhatjuk kocsonyához. A szalonnát vágjuk kb. 2 centis kockákra, tegyük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deciliter vizet öntsünk hozzá. A víz azért szükséges, mert a szalonna a gőzben jobban megpuhul, és több zsírt enged ki.
Kis lángon sütögessük, olvasszuk, és közben kavargassuk folyamatosan, főleg a vége felé. Ne hagyjuk, hogy a töpörtyű teljesen lesüljön, mikor már nem habzik a zsír és letisztult, merőkanállal kezdjük eltávolítani egy részét egy másik edénybe. Annyit merjünk le mindig, hogy ami maradt, az ellepje a töpörtyűt. Akkor leszünk készen, amikor az aranybarna töpörtyű szépen a fehér zsír tetején marad. Egy jó módszert mutatunk ahhoz, hogyan állapítsuk meg, készen van-e a töpörtyű. Nyomjuk óvatosan az edény oldalához, és ha nem sistereg, nem jön ki belőle több zsír, akkor készen van.
A töpörtyűn maradt zsírnak úgy lesz finom íze, ha egy kevés tejjel (10 kg szalonnához 2 dl tej kell) összefőzzük. Vigyázzunk, mert, mikor beletöltjük, nagyon fog habzani. Mikor a felszínre jött töpörtyű száraz, kopogós, akkor kész van. Kiszedegethetjük a zsírból, a zsírt pedig töltsük át egy olyan edénybe, amelyben tároljuk majd. A töpörtyűt csak akkor sózzuk meg, amikor fogyasztjuk, különben megpuhul.

Tepertő és házi zsír

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sajtgolyó 2 - OK
Sajtgolyó 2 - OK

1. A reszelt sajthoz hozzáadunk 2 egész tojást és 2 ek zsemlemorzsát. 2. Sózni nem kell, mert a sajt már kissé sós. 3. Vizes kézzel kis golyókat formálunk belőlük. Sütéskor m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Edit
Hagymás virslisaláta másnéven Utopenci
Hagymás virslisaláta másnéven Utopenci

Mustármagokat ledaráltam, összekevertem a babérporral és fokhagymaporral. Rá a virsli és hagyma, felöntöttem a felöntőlével. Kb 4-5 napot állni hagyni a hűtőben, hogy összeérjenek...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Citromfagylalt Évi néni konyhájából
Citromfagylalt Évi néni konyhájából

A tejszínt habbá verjük, hozzákeverjük a többi alkotóelemet. Fagylaltgépben fél órát keverjük. 3-4 órára mélyhűtőben fagyasztjuk.

Elkészítési idő: 5 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anita
HAGYMÁS SERTÉSMÁJ
HAGYMÁS SERTÉSMÁJ

A hagymát szeletekre ,a májat pedig kockákra ( csikokra is lehet ) A megpirított hagymához hozzáadjuk a májat, és többször megkeverjük, amíg a máj meg nem pirul. Hozzáadunk piros...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk