A tésztához
20 g vaj
250 ml tej
80 ml víz
60 g kristálycukor
7 g élesztő (instant)
500 g búzaliszt
2 teáskanál só
A forma kikenéséhez
20 g vaj
A bevonathoz
100 g vaj
130 g kristálycukor
4 teáskanál fahéj
A töltelékhez
100 g csokoládé
Egy edényben összekeverjük a meleg tejet, a meleg vizet, a puha vajat a cukrot és az élesztőt. A liszthez adjuk a sót, majd dagasztó gépbe tesszük. Alacsony fokozaton keverve apránként hozzáadjuk a tejes keveréket. Magasabb fokozaton keverve folytatjuk a dagasztást, amíg a tészta fényes és sima lesz. Ha túl nedvesnek érezzük a tésztát, még adhatunk hozzá lisztet. Nekem 5 evőkanállal kellett még bele. Amikor elkészült a tészta, az edényt letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a bevonatot. Egy tálban összekeverjük a cukrot és a fahéjat, egy másik tálban felolvasztjuk a vajat. A kuglóf formát alaposan kikenjük vajjal. A megkelt tésztából kis darabokat csipkedünk. Mindegyikbe teszünk egy kis szelet csokit, majd 4-5 cm átmérőjű golyókat formázunk. Nekem 25 darab gombóc lett belőle. A gombócokat először megforgatjuk a vajban, majd a fahéjas cukorban. A kivajazott formába helyezzük, majd letakarva még 25 percet kelesztjük. Előmelegített, 180 C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Amikor megsült, azonnal kiborítjuk a formából, mert ahogy hűl, úgy szilárdul rajta a cukor, és beleragadhat.
Elkészítése: A kekszet a lehető legapróbbra daráljuk, hozzákavarjuk a diót. A tejet, a vajat, a cukrot és a kakaóport egy edénybe tesszük, amikor szirupos, levesszük a tűzről és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, a sót,...
Elkészítési idő: 1 h Nehézség: KönnyűA vizet és a margarint feltesszük főni. Ha már a margarin elolvadt és forr, a tűzről levéve hozzákeverjük a lisztet, simára keverjük, majd visszatéve a tűzre 2-3 percig még, álland...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyúródeszkára szitáld a lisztet egy halomba, kanalazd a közepébe a cukrot és a vanilincukrot, majd szórd meg a reszelt citromhéjjal. Az oldalára szórd a kisebb darabokra vágo...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű