menu

Családireceptkönyv.hu

Savanyú káposzta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


15 kg gyalult káposzta
• 15-20 dkg só
• 2 dkg bors
• 5 dkg köménymag
• 5-10 babérlevél
Ennél kisebb mennyiséget is
elkészíthetünk. Pl. 3 L-es befőttes
üvegbe elfér 2 fej reszelt ká-
poszta. 1 kg káposztához kb. 1-2
dkg só kell. A többi hozzávalót –
ahogy az a fentiekben is szerepel
– ízlés szerint adagoljuk.

Elkészítés:


Kb. 10 cm magas káposzta réteget szórunk
a vödörbe, megszórjuk a hozzávalók egy
részével és jól megnyomkodjuk, hogy levet
eresszen. Ugyanígy járunk el a következő
réteggel is, amíg a hozzávalók el nem fogy-
nak. A tetejére teszünk egy rácsot, vagy
fedőt egy nehezékkel, ami a lé alá nyomja a
káposztát. Letakarjuk, szobahőmérsékle-
ten tartjuk. Kb. 1 hét múlva levesszük a ne-
hezéket és a rácsot, majd megkóstoljuk. Ha
elég savanyú és megfelel az ízlésünknek,
hidegebb helyre tesszük (pl. kamrába, nem
fűtött pincébe, vagy annak hiányában
hűtőszekrénybe), ahol akár 1-2 hónapig is
eláll. Vigyáznunk kell, hogy miután vettünk
a vödörből, a maradék káposztát mindig lé
alatt tartsuk, tehát a rácsot és a nehezéket
is tegyük vissza.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ehhez a mennyiséghez kell egy 20 literes
műanyag vödör, de természetesen lehet
nagyobb is.
A köménymagot, babérlevelet kihagy-
hatjuk, ezekkel ízlés szerint bánjunk,
mindenki annyit tesz bele, amennyi jólesik.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Gyuszi
Vegyes savanyúság
Vegyes savanyúság

Alegem ardeii capia rosii si ii spalam apoi le scoatem cotoarele.Alegem morcovi mai subtirei si mai fragezi indepartam frunzele, ii spalam si ii curatam cu un cutit pentru legume....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almapaprika Ecetben
Almapaprika Ecetben

-az almapaprikákat megmossuk,lecsepegtetjük -a szárukból annyit levágunk,hogy csak 1 cm maradjon majd üvegekbe rakjuk -ecetet forralunk két és félszer annyi vizzel mint az ecet,...

Elkészítési idő: 45
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Kovászos uborka készítése
Kovászos uborka készítése

10-15 cm hosszúságú, friss, hamvas uborkát vásárolunk. Az uborkát kefével, többször váltott vízben megmossuk, leöblítjük, tiszta papírra vagy ruhára szétrakjuk, leszárítjuk. Az ubo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
KOVÁSZOS UBORKA *
KOVÁSZOS UBORKA *

1. A vizet a sóval felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. 2. Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket kézzel vagy körömkefével ledörzsöljük. Két végét levágjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk