15 kg gyalult káposzta
• 15-20 dkg só
• 2 dkg bors
• 5 dkg köménymag
• 5-10 babérlevél
Ennél kisebb mennyiséget is
elkészíthetünk. Pl. 3 L-es befőttes
üvegbe elfér 2 fej reszelt ká-
poszta. 1 kg káposztához kb. 1-2
dkg só kell. A többi hozzávalót –
ahogy az a fentiekben is szerepel
– ízlés szerint adagoljuk.
Kb. 10 cm magas káposzta réteget szórunk
a vödörbe, megszórjuk a hozzávalók egy
részével és jól megnyomkodjuk, hogy levet
eresszen. Ugyanígy járunk el a következő
réteggel is, amíg a hozzávalók el nem fogy-
nak. A tetejére teszünk egy rácsot, vagy
fedőt egy nehezékkel, ami a lé alá nyomja a
káposztát. Letakarjuk, szobahőmérsékle-
ten tartjuk. Kb. 1 hét múlva levesszük a ne-
hezéket és a rácsot, majd megkóstoljuk. Ha
elég savanyú és megfelel az ízlésünknek,
hidegebb helyre tesszük (pl. kamrába, nem
fűtött pincébe, vagy annak hiányában
hűtőszekrénybe), ahol akár 1-2 hónapig is
eláll. Vigyáznunk kell, hogy miután vettünk
a vödörből, a maradék káposztát mindig lé
alatt tartsuk, tehát a rácsot és a nehezéket
is tegyük vissza.
Ehhez a mennyiséghez kell egy 20 literes
műanyag vödör, de természetesen lehet
nagyobb is.
A köménymagot, babérlevelet kihagy-
hatjuk, ezekkel ízlés szerint bánjunk,
mindenki annyit tesz bele, amennyi jólesik.
Elkészítés: A hozzávalókat (a fűszereken kívül) egy lábasba öntjük, és felforraljuk őket. Alaposan megmossuk az uborkákat és a befőttesüvegeket. Az üvegek aljára tesszük a fűsz...
Elkészítési idő:Megfőzni a céklát, megpucolni, krumplinyomón átnyomni, üvegekbe rakjuk, ráöntjük a forrásban lévő levet és száraz dunsztba tesszük. Tormával is ízesítjük.
Elkészítési idő:Átkeverjük, lefedve másnapig állni hagytam, (közben néha átkevertem) ....akkor üvegekbe raktam, lezártam és mehet a helyére.
Elkészítési idő:Fentieket egy légmentesen zárható edényben vagy vödörben jól összekeverjük. Beletesszük a jól megmosott, feldarabolt uborkát, karfiolt, paprikát, stb.. bármikor utántölthető
Elkészítési idő: